elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fas Dünya’nın En Büyük Güneş Enerji Santrali İçin İlk Adımı Attı

Fas'ta bir çölde inşa edilmeye başlanılan dünyanın en büyük güneş enerji santrali tamamlandığında 1 milyondan fazla insanın elektrik ihtiyacını karşılayacak. Fas 2030 yılına kadar ülkenin elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı planlıyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
07.02.2016 tarihli yazı 6482 kez okunmuştur.
Fas kralı geçtiğimiz günlerde projenin ilk aşamasının açılışını gerçekleştirdi. Proje tamamlandığında ise dünyanın en büyük güneş enerji santrali olmaya aday. Sahra çölünün yakınlarında gerçekleştirilen proje tamamlandığı zaman yüz ölçümü olarak ülkenin başkenti ile aynı boyutlara ulaşacak ve yaklaşık 1 milyon 100 bin kişi için elektrik üretecek.
 


Proje'nin ilk aşaması olan Noor 1, Fas'ın Varzazat kentinde inşa edildi. İlk aşamada 160 megawatt (MW) enerji üreten santral, tamamlandığında 580 megawattlık enerji üretmesi planlanıyor. Fas bu projeyle karbon emisyonununda yılda yüz bin tonluk bir azalma planlıyor. Fas kralı Kral 6. Muhammed bir sonraki adımın ikinci aşama olan Noor 2'nin temelini atmak olacağını söyledi. Ayrıca 6. Muhammed, birinci aşama olan Noor 1'in aralık ayında açılmaya hazır olduğu fakat bazı aksaklıklardan dolayı ertelendiğini söyledi.


 

Noor 1 açıldığı gün, gün doğumundan gün batımına kadar çalışarak Fas halkından 650 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşıladı. İklim yatırım fonu yöneticisi Mafalda Duarte, projenin Afrika'nın en önemli projesi olduğunu söyledi. Ayrıca Duarte bu tür yenilenebilir enerji projeleri için 9 milyar dolarlık bir harcama yapılacağını söyledi. Fas yönetimi 2020 yılına kadar ülkenin enerji ihtiyacının %42'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı planlıyor ve bu alandaki asıl hedefin ise 2030 yılında ülke enerjisinin %52'sini yenilenebilir kaynaklardan sağlamak olduğunu belirtiyor. Fas Enerji Bakanı Abdülkadir Amara, aralık ayında düzenlenen Paris İklim Konferansı'nda  daha bir çok projenin gün yüzüne çıkacağını ve bunların da enerji tüketiminde yenilenebilir kaynaklar kullanma üzerine olacağını söyledi.
 
 

Varzazat'da inşa edilen Noor 1 güneş santraline 3,9 milyar dolar yatırım yapıldı bu yatırım fonunun büyük kısmı Alman Yatırım Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Dünya Bankası gibi kaynaklardan sağlandı.Şuan enerjide %97 oranında dışa bağımlı olan Fas, proje tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde sağlanan enerji Kuzey Avrupa'ya ve  Asya ülkelerine ihraç edilecek.


Kaynak:


TheGuardian

Yazar: Muhammed Ahmet Alkan

 
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.