elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Evrendeki Zeka

Evren hakkında sürekli yeni bilgiler öğrenmemize rağmen, bilinenler halen çok kısıtlı. İnsanoğlunun evren hakkında cevabını en çok merak ettiği ise “Evrende bizler yalnız mıyız?” sorusu. Ünlü evren bilimci Frank Drake'in olasılıklarından yardım alarak bu soruyu ele alacağız. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
13.02.2015 tarihli yazı 8593 kez okunmuştur.
Evrenin sınırlı olup olmadığını bilmiyoruz. Eğer evren günümüzde kabul görüldüğü gibi sınırsız ise dünyamıza benzeyen pek çok gezegen olabilir. Sınırsız bir evrende, tıpkı sonsuz maymun teoreminde olduğu gibi pek çok fiziksel olaylar gerçekleşecektir. Peki bu olaylar arasında evrendeki muhtemel ‘başka zeki hayatlar’ ile iletişim kurmak var mıdır?
 


 
►İlginizi Çekebilir: Sonsuz Maymun Teoremi


Başka galaksilerden dünyamıza mesaj gönderildiğinde, bu mesaj zamanın başlangıcından beri ışık hızıyla geliyor olsa bile bizlere ulaşamayacaktır. Bu yüzden araştırmacılar, bu canlıların bizim galaksimizde bulunup bulunmadığına yoğunlaşmaktadır. Galaksimizdeki muhtemel başka zeki canlıların kimyasının bize benzediğini varsaydığımızda, yaşamları için katı da olsa suyun olması gerekir.  Aslında böyle bir varsayımın yapılmasının nedeni ise tahmin yürütme olasılığının mümkün olduğunca geniş olmasını sağlamak. Eğer bu varsayım doğruysa cevaplanması gereken şu sorular kalıyor;

Bir yıldız gezegene sahip mi?
Güneş sisteminde Dünya’ya benzer başka gezegen var mı?
Bu gezegende hayat gelişmiş midir?
Bu gezegende canlı türü zekayı geliştirmiş midir ve yıldızlar arası iletişim kurabilecek teknolojiye sahip midir?
Bu türle karşılıklı iletişim kurabilecek kadar uzun süre yaşabilecek miyiz? 
 


►Frank Drake'in medeniyetler arası iletişim formülü
 
►İlginizi Çekebilir: Olbers Paradoksu


Tüm bu sorular ancak olasılıklar üzerinden cevaplanabilmektedir. Ünlü evren bilimci Frank Drake, evrende Dünya benzeri gezegen ve bizler gibi 'zeki canlılar' olduğunu kabul ederek bazı iletişim hesaplamaları yapmıştır. Hesaplamalarına göre eğer bu zeki medeniyetin ortalama ömrü 1000 yılsa galaksimizde 100 tane bu tür medeniyet olmalı. Ancak en yakını 10.000 ışık yılı uzaklıkta olacağından dolayı, ikili iletişim gereken zaman çok fazla olacaktır.
 


Gelişmiş medeniyetin ömrü 107 yıl ise en yakın medeniyet bize yaklaşık 300 ışık yılı uzaklıkta olacaktır. Bu yavaş da olsa bir iletişimin mümkün olduğunu gösteriyor. Eğer bu tahminler doğruysa, sadece bizim galaksimizde 102 - 106 medeniyet var. Henüz bu 'olası medeniyetler' ile iletişim kurulamamış olsa da 1960'lı yıllardan bu yana bilim adamları bu konuda çalışmalarını sürdürüyor.    



Kaynak:
►Scientist

 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar