elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Evlerimizde kullanabileceğimiz bir teknoloji:
Mikro enerji üretimi

Bölgesel olarak kullanılan ve elektrik faturasının düşürülmesine yardımcı olan mikro enerji üretimi nedir, nerelerde kullanılır ve yararları nelerdir?



A- A+
09.03.2011 tarihli yazı 10025 kez okunmuştur.

Mikro enerji üretimi, bireylerin, küçük çaplı şirketlerin ve yöresel halkların kendi enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için bölgesel bir enerji üretim şeklidir. Şebekeden enerji alınmasına bir alternatif olan bu enerji üretim şekli; ısı enerjisi ve elektrik enerjisi üretimini kapsamaktadır. Pratikte, mikro enerji üretiminin, genellikle şebekenin güvenilmez olduğu durumlarda veya şebekeden çok uzak olunması durumlarında kullanılma gerekliliği düşünülse de, mikro enerji üretimi faturaların düşürülmesine yardımcı olan çevresel bir yaklaşımdır.



Günümüzde, mikro enerji üretim teknolojileri, küçük çaplı rüzgar türbinleri, 100 kw'a kadar olan hidro enerji sistemleri, fotovoltaik güneş sistemleri, mikrobiyal yakıt hücreleri, jeotermal ısı pompaları ve küçük çaplı ısı ve elektrik üreten jeneratörlerden oluşmaktadır. Bu teknolojiler kullanılırken enerji üretim sistemlerinin yanı sıra güç dönüştürülmesi, enerji depolanması ve sistemin şebekeye bağlanması gibi gereksinimlere de ihtiyaç duyulmaktadır. Elektrik şebekesine bağlanılmasının temel bir gereksinim olmamasına rağmen, mikro enerji sistemlerinin şebekeye bağlanması faturaların düşürülmesini sağlamaktadır. Her ne kadar mikro enerji üretim sistemlerinin, ilk kurulum ücreti yüksek olsa da mikro enerji üretimi, alternatiflerine tercih edilmektedirler.



Mikro enerji üretim teknolojilerinin kullanım alanları bölgesel olarak, genellikle yeşil evlerde, yerel gıda üretim sistemlerinde, yağmur suyu toplama, kompost tuvalet, su arıtma sistemlerinde ve hatta ulaşım alanında hidrojen teknolojisi ile de birleştirilerek kullanılmasıdır.



Mikro enerji üretim sistemleri, büyük çaplı enerji üretim sistemleri ile karşılaştırıldığında bir çok avantaja sahip olduğu görülmektedir. Bu avantajların başında hat kayıpları, çevrim kayıpları, son tüketiciye yakın olunması itibari ile mikro enerji üretim sistemlerinin verimliliğinin yüksek olması yer almaktadır. İkinci bir avantaj olarak ise de bu sistemlerin ısınma amaçlı da kullanılması ile çevresel atık miktarının büyük çaplı enerji üretim sistemlerinden çok daha düşük olması görülmektedir.



Şebekeye bağlı olmayan güneş ve rüzgar sistemlerinin en temel sorunlarından biri güneş çıkmadığında veya rüzgar esmediğinde ortaya çıkan güç ihtiyacıdır. Bu durum genellikle, şebekeye entegre edilmiş sistemlerde gerekli değildir. Mikro enerji sistemlerindeki bu probleme çözüm olarak, sisteme monte edilmiş batarya grupları kullanılmaktadır. Kullanılan bu batarya gruplarının yanı sıra enerji depolama birimleri (hidrojen yakıt hücresi, sıkıştırılmış hava tankları vs.) de kullanılmaktadır.



Mikro enerji sistemlerinde, güç elektroniği teknolojisine de ihtiyaç duyulmaktadır. Sistemin şebekeye bağlanabilmesi, bataryaların şarj edilebilmesi ve AC/DC çevriminin sağlanabilmesi için şarj kontrol mekanizmaları, inverterler, şebeke etkileşimli inverterler ve converterler kullanılmaktadır. Mikro enerji üretim sistemlerindeki güç elektroniği ekipmanlarının tamamına 'güç koşullama ekipmanı' da denilmektedir.



Ülkemize baktığımızda ise Türkiye'de mikro enerji üretim sistemleri desteklenmektedir. Lisanssız elektrik üretim yönetmeliği doğrultusunda, 500 kW'a kadar kurulu güce sahip elektrik üretim sistemlerinin lisans almalarına gerek olmamakta ve bölgesel olarak enerji üretimlerini sağlayabilmektedir. Enerji olarak kendine yeterli yeşil evlerin çoğalmasına yardımcı olmaktadır.





Mümin ÇENTEZ


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.