elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Evinizde Bulunan Hidroelektrik Santralleri

Enerji verimliliği son yılların en önemli konularından birisidir. Enerji verimliliği projelerinden bir tanesi de beyaz eşyalara enerji sınıfları verilmesidir. Peki enerji sınıfları nedir? Enerji sınıflarının arasındaki oran nedir? Türkiye'de enerji sınıfına ne kadar önem veriliyor? Enerji sınıfının dünyada yeri nedir? Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
20.12.2014 tarihli yazı 7928 kez okunmuştur.
Enerji, hayatımızın her noktasında büyük önem taşır. Günümüzde fosil kaynakların tükenmesi, enerji tüketim maliyetinin fazla olması ve kullanılan fosil yakıtlar sebebi ile küresel ısınma felaketinin artması enerji verimliliği konusunda önlemler alınmasını gerektirmiştir. Bu yolda atılan en önemli adımlardan bir tanesi de, ev aletlerine enerji sınıflandırılması getirilmiş olmasıdır. Konu enerji harcayan ürünler olunca verim, ürünlerin iyi çalışmasından çok enerji tasarrufu sağlayabilmesi olmuştur. Somut bir örnek verecek olursak, eve bir televizyon alırken görüntü kalitesinin yüksek olmasına değil, enerjiden yapabildiği tasarrufa bakmak gerekir.

 


Ürünlerde enerji verimliliği A,B,C,D,E,F,G harfleri ile sembolize edilir. Harfler arasındaki ilişki;

►A sınıfı bir ürün, B sınıfı bir ürüne göre %23,

►A sınıfı bir ürün, D sınıfı bir ürüne göre %45,

►A sınıfı bir ürün, G sınıfı bir ürüne göre %56 daha az enerji harcar.


 
 
 


Bu tür cihazlar yaygınlaşıp, ülke geneline yayıldığında çok yüksek miktarda enerji tasarrufu sağlanacaktır. Durum böyle olduğundan, üretici firmalar arasında ki yarış üretilen üründe daha çok enerji verimi sağlamaya dönmüştür. Bundan dolayı A sınıfının üstünde enerji sınıfları çıkmıştır. Bunlar; A+, A++ ve A+++ sınıflarıdır. Bunlar arasında ki ilişki aşağıda 'Tablo 1' de verilmiştir.
 

Tablo 1: Enerji Sınıfları Arasında Kıyaslama

 
Ülkemizde enerji verimlilik sınıfına ne kadar önem verildiğini görmek için, Türkiye’de ki enerji verimlilik istatistiklerini maddeler halinde inceleyelim.

► Türkiye’de evlerde yaklaşık 30 milyon buzdolabı bulunmaktadır. Bunlardan 15 milyonu C tipi enerji sınıfında bulunmaktadır.

► Türkiye’de kullanılan yaklaşık 15 milyon C tipi buzdolabı, A sınıfı buzdolapları ile değiştirilirse 6 milyon KWh enerji tasarrufu sağlanabilir. 

► Türkiye’de kullanılan yaklaşık 30 milyon buzdolabı, A+++ sınıfı ile değiştirilirse yaklaşık  12000 GWh enerji tasarrufu sağlanabilir.

► Türkiye’de tüketilen elektriğin %24’ü evlerde kullanılmaktadır.

► Türkiye’de kullanılan yıllık 55 milyon KWh elektriğin, 28 milyon KWh’i beyaz eşyalar tarafından tüketilmektedir.

► Türkiye’de kullanılan B sınıfı ürünler yerine bir üst seviye olan, A sınıfı kullanıldığında 2885 GWh elektrik tasarrufu sağlanabilmektedir.

► Türkiye’de yaklaşık 3 milyon adet D sınıfı veya daha düşük enerji seviyesinde beyaz eşya bulunmaktadır.

► Son olarak Türkiye’de bulunan bütün beyaz eşyalar, A sınıfı ile değiştirilirse 60 milyon ağacın temizleyebileceği kadar karbondioksit gaz salınımı engellenmiş olacaktır.

 

Ülkemizde, enerji seviyesi yüksek ürünler yapılmaktadır. Fakat gerek vatandaşın bilgilendirilmemesi ve gerek bu konu üzerine yeterince düşülmemesi sonucu Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok gelişmiş ülkelerine göre bu konuda geride kalınmıştır.

Kaynak:

►lift-report
►fundamenta
 
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar