elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Endüstride Esnek Kullanım için İnovatif PC Teknolojisi

Veri miktarları büyüyor, IT ve üretim seviyeleri arasında daha yakın bağlantı kuruluyor ve otomasyonda yazılım uygulamalarının çeşitliliği artıyor. Kompakt ve fansız endüstriyel PC’ler, tesis operatörlerine ve sistem entegratörlerine bu zorluklarla başa çıkabilmeleri için doğru bir platform sunuyor. Modern ara yüzlerle kombine edilen en yeni enerji tasarruflu işlemciler, akıllı veri geçitlerinden kontrol ve görselleştirmeye kadar çeşitli kullanımlara uygun performans rezervleri sağlıyor.



A- A+
23.12.2015 tarihli yazı 4936 kez okunmuştur.
Endüstriyel ortamda PC kullanımı yıllardır düzenli bir artış gösteriyor. Bu artışın nedenlerinden biri de PC teknolojisinin üretim tesislerine sunduğu faydalardır. Açıklık ve geniş bir şekilde ölçeklendirilebilen performans aralığı, yüksek iletişim ve yürütme hızlarına sahip çok sayıda uygulamada endüstriyel PC’lerin kullanılmasıyla sonuçlanıyor. PC’lerin endüstride kullanılmak üzere donatılmasına yönelik uygulamaların ortak bir özelliği de, zorlu koşullara dayanıklılık, güvenilirlik ve uzun vadeli kullanılabilirliğe yüksek oranda ihtiyaç duymalarıdır.

Endüstriyel PC tedarikçisi olarak uzun yıllara dayanan deneyimiyle Siemens, farklı uygulamaların her birine doğru platformu sağlamak için kapsamlı bir portföy sunuyor. Yenilenmiş SIMATIC IPC227E Nanobox PC’ler ve SIMATIC IPC277E Nanopanel PC’ler, en yeni PC teknolojilerini, kompakt ve zorlu koşullara dayanıklı cihaz tasarımına entegre ediyor. Bu fansız ve gömülü IPC’ler, “başsız” operasyonda (bir görüntüleme ünitesi olmadan) veri geçitleri ayrıca makine seviyesinde kontrol ve görselleştirme görevleri için uygundur.

Enerji tasarrufu sağlayan CPU teknolojisi, kontrol kabininde güç kayıplarını azaltıyor

Kullanılan Intel Celeron işlemci platformu (“Bay Trail”, 64-bit mimari, 8 GB’a kadar RAM artırma), eş zamanlı düşük güç kayıplarıyla birlikte yüksek işlem performansı sunuyor. Kullanılan N2807 (Çift Çekirdekli) ve N2930 (Dört Çekirdekli) Ana İşlemci tipleri, sadece 4.3 vattlardan başlayan güç tüketimiyle Ana İşlemci ve yonga setini tek bir bileşende (SoC: System-on-Chip / Çip Sistemi)bir araya getiriyor. Bu sayede kontrol kabinindeki güç kayıplarını azaltıyor ve kaynak yönündeki güç kaynağı üzerindeki yükü düşürüyor. Güç tüketimini daha da azaltmak için yüke bağlı olarak dahili işlemci gerilimlerini ve frekanslarını optimize eden SpeedStep ve Burst teknolojisi mekanizmaları sunuluyor. Geniş kapsamlı bir kesinti halinde, PC’ye şebeke üzerinden güç verilebiliyor.

PC buradan hareketle, Nanopanel PC üzerindeki Wake-on-LAN fonksiyonuyla uzaktan tekrar aktif hale getirilebiliyor. Aktifleştirme alternatif olarak, ekran yüzeyine dokunularak da (Wake-on-Touch) gerçekleştirilebiliyor.

Entegre çözümler için ortak bilgisayar platformu – merkezi veya dağıtık

Nanobox PC, “başsız” operasyon, yani bir görüntüleme ünitesi olmayan kullanımlar için optimize edildiğinden özellikle bir veri yoğunlaştırıcısı ve veri geçidi olarak kullanılmaya uygundur. Görselleştirme görevlerinin gerçekleştirilmesi için endüstriyel bir monitöre ihtiyaç vardır. Bu açıdan Nano IPC’ler yüksek seviyede yapılandırma çeşitliliği sunuyor. Merkezi veya dağıtık, her iki operasyon konsepti de hem entegre ekrana sahip hepsi bir arada PC kullanımında hem de uzaktan monitöre sahip kontrol kabinine monte edilen kutu PC kullanımında uygulanabiliyor. Burada kutu ve panel PC’lerin aynı donanım tabanını kullanması, aynı sürücülerin ve yazılım kurulumlarının kullanılmasını mümkün kılıyor. Operatörün tercihinde uygulamaya bağlı esneklik konsepti bu şekilde ilave test giderleri olmadan mümkün oluyor. Uzaktan çözüm için endüstriyel yassı panelin DisplayPort aracılığıyla Nanobox PC’ye bağlantısı veya grafiklerin Ethernet aracılığıyla eş zamanlı olarak en fazla dört SIMATIC Ethernet monitörüne aktarılması gibi seçenekler de sunuluyor.




Yüksek hızlı veri aktarımı için modern ara yüzler ve bellek ortamı

Süreç ve üretim veya uzaktan bakım verilerinin bir ağdaki hizmet noktasına ya da bir kontrol odasına yüksek hızda aktarılması için iki adet Gigabayt-Ethernet ara yüzü bulunuyor. Bu ara yüzlerin birlikte çalışma fonksiyonu, ağ yedeklemeyi ve böylece yüksek ağ kullanılabilirliğini mümkün kılıyor. Profinet’in gerçek zamanlı operasyonu bu ara yüzler üzerinden destekleniyor. Yazılım güncellemelerinin hızlı kurulumu ayrıca harici verinin yedeklenmesi ya da görüntü işlemek üzere kameraların bağlantısı için bir USB 3.0 portu da bulunuyor. Uygulamanın gerekliliklerine bağlı olarak Nano IPC’ler, harici olarak erişilebilir CFast kartlarıyla donatılabiliyor. Yüksek miktarda yığınsal depolama (örn. veri tabanları) kullanan uygulamaların hızlı bir şekilde işlenmesi için tercihe bağlı olarak katı hal sürücüleri de (80 veya 160 GB’lık) sunulabiliyor. Daha fazla bellek kapasitesi gerektiğinde Nanobox PC’de bir 320-GB sabit disk de kullanılabiliyor.

Kontrol kabininde esnek kurulum için kutu PC

Bir Kutu PC’yi kontrol kabinine mekandan tasarruf sağlayacak şekilde entegre edebilmek için Kutu PC’nin bir kenarında tüm ara yüzlerin ve operatör kontrollerinin olması gerekir. Bu durumda, konektörler ve kablolar ile minimum eğme yarıçapları için gerekli olan mekânın da yalnızca tek seferde sağlanması gerekiyor. Tüm kurulum durumlarında operasyon için farklı montaj yöntemleri mümkün olmalıdır. Simatic IPC227E Nanobox PC’de üç farklı montaj seçeneği yapılandırılabiliyor: DIN ray montajı, duvar montajı veya dikey montaj (yani ara yüzler ve operatör kontrolleri önde olacak şekilde).

Fansız ve kapalı tasarımı sayesinde cihazda dâhili hava akışına ihtiyaç duyulmaması ve akışı indirme gerekliliği olmaması nedeniyle dikey düzenleme sağlanabiliyor. Kapalı cihaz konseptinde cihazın içerisinde hava akışı olmadığı için tozun içeri girmemesi gibi ek bir fayda da bulunuyor. Bu fayda, yüksek miktarlarda kâğıt veya kartonun taşındığı ve bu nedenle kâğıt tozunun oluştuğu uygulamalarda veya havada tüylenmeyle sonuçlanacak üretimlerde ya da yün veya kumaşların daha ileri seviyede işlenmesini içeren tüm prosedürler için özellikle önemlidir. Bu türde ortam koşullarında, bir fan ve havalandırma açıklıkları olan bir cihaz kirden hızlı bir şekilde tıkanabilir ve hatta yangın tehlikesi oluşturabilir.


Yüksek çözünürlüklü geniş ekran ön yüzleriyle Panel PC’ler


Ek bir ekran veya operasyon birimi gerektiğinde devreye Simatic IPC277E Nanopanel PC giriyor. Dokunmatik kontrol ve yüksek çözünürlüklü ekranlara sahip endüstriyel ve geniş ekranlı ön yüzleri sayesinde 7” ve 9” uzunluğundaki en küçük ekran diyagonalleriyle birlikte bile farklı görselleştirme görevleri uygulanabiliyor. Daha karmaşık uygulamalar için 12”, 15” veya 19” ekran diyagonallerine sahip cihazlar da sunuluyor. 15” ve 19”lik versiyonlar, verilerin basit bir şekilde indirilmesi, güncellenmesi vb. uygulamalar için ön yüzde bir USB portuna sahiptir. Tüm cihazlar, yaklaşık 400 cd/m² seviyesindeki yüksek aydınlatma sayesinde yüksek parlaklık ve 170°’ye varan okuma açısıyla da (yatay ve dikey) iyi bir okunabilirlik sağlıyor. Zorlu ortam koşullarında yüksek seviyede dayanıklılık için tüm yüzlere basınçlı alüminyum döküm uygulanıyor. Enerji verimli operasyonun bilhassa önemli olduğu durumlarda bilgisayar çekirdeğinin belirtilen faydalarıyla birlikte arka LED aydınlatması özellikle devreye giriyor. Arka aydınlatma yüzde yüz oranında karartılabildiği için güç talebi, genel güç tüketimini optimize etmek için ilgili operasyon durumuna göre ayarlanabiliyor. Çift monitörlü çözümleri uygulamaya geçirmek için ilave bir ekran ünitesi de entegre DisplayPort’a bağlanabiliyor.




Uygulamaya adaptasyon için yapılandırma

Yeni Nano IPC’ler, farklı hedef uygulamalarına adaptasyon için farklı tasarım versiyonlarında yapılandırılabiliyor. Serbest bir şekilde programlanabilir protokol dönüştürücüsünde kullanım için temel versiyon genellikle yeterlidir. COM portları (Nanobox PC 0x veya 2x’de, Panel PC 1x’de), en çeşitli veri kaynaklarının bile IPC’de ilave çaba gerektirmeden bağlanabilmesi için RS232, RS485 veya RS422 arasındaki BIOS’ta sıfırlanabiliyor. İlave bir iletişim ara yüzünün (üçüncü bir LAN ara yüzü gibi) entegre edilmesi gerekiyorsa standart bir PCIe genişletme yuvasına sahip bir versiyon da bulunuyor. 5 vata kadar güç gereksinimleri olan genişletme kartları burada fan olmadan soğutulabiliyor.

Tesislere kolay entegrasyon

Çok sayıda ara yüz ve yapılandırma seçeneği sayesinde Nano IPC’ler, mevcut ağlara ve sistemlere kolayca entegre edilebiliyor. Bu, özellikle üretim sistemleri ve daha yüksek düzey IT ve yönetim sistemleri arasında veri geçitleri olarak kullanımda kurulum ve entegrasyon maliyetlerini azaltıyor. Bunun yanı sıra yüksek performansları sayesinde kontrol ve görselleştirme için yüksek oranda tercih edilen bir platform olan Nano IPC’ler zorlu koşullara sunduğu yüksek seviyede dayanıklılık ve elektromanyetik uyumla (EMC-electromagnetic compatibility), makine seviyesindeki kesintisiz operasyonlara güvenilirlik sağlıyor. Simatic WinAC RTX ve S7-1500 Yazılım Kontrolörü ile klasik kontrol görevleri, yüksek düzeyli dillerde programlanmış ilave program bloklarıyla genişletilebiliyor. WinCC Runtime Advanced görselleştirme yazılımıyla, kontrol, görselleştirme ve örneğin bir veri tabanı bağlantısını, tek bir cihazda uygulamaya geçirebilir, böylece tedarik, bakım ve yedek parça maliyetlerini azaltabilirsiniz.

Sistem kullanılabilirliğini yükseltmek için, tercihe bağlı olarak IPC’lere güçlü bir bellek de entegre edilebiliyor. Bu, örneğin sistem arızaları sırasında önemli verilerin kaybedilmesini engelliyor ve bu sayede sistemin hızlı bir şekilde yeniden devreye alınması ile yüksek veri tutarlılığı sağlanıyor.



Sonuç

Yeni nesil enerji tasarrufu sağlayan Intel işlemcilere sahip Nano IPC’ler güçlü veri geçitleri ve kontrol platformları veya görselleştirme görevlerinde kullanım için optimize edilmiş bir performans kapsamı sunuyor. Kompakt tasarım, modern ara yüzler ve yüksek yapılandırma çeşitliliği, farklı gereksinimlere ideal bir adaptasyon sağlıyor. Genel giderlerde ek bir artış olmadan paylaşılan donanım platformunda farklı makine konseptleri için Nanobox PC ve Nanopanel PC.

SIMATIC IPC227E hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız...

Kaynak:

Siemens AG

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.