elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektronikte Devrim |
Dünyanın En İnce Devresi

Önce oda büyüklüğündeki bilgisayarlarla başladık. Daha sonra daha küçük bilgisayarlar, ardından da cebimizde taşıyabildiğimiz onlarca gigabyte bilgi depolayabilen akıllı telefonlar hayatımız girdi. Şimdi ise kuş tüyünden daha hafif ve zar kalınlığında dayanıklı elektronik devreleri tıpta ve elektronikte devrim yapacak. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
10.11.2013 tarihli yazı 10000 kez okunmuştur.
Teknoloji baş döndürücü bir hızla ilerliyor, her geçen gün akıllara durgunluk veren buluşlarla karşılaşıyoruz. Bu şaşırtıcı icatlardan biri de dünyanın en ince ve en hafif devresi. Bu icadın bilişim teknolojilerinde belki de biyomedikalde bir devrim yapacağını söylesek hiç de abartmış olmayız…
 

 
►İlginizi Çekebilir: Dünyanın En İnce Klavyesi

Kalınlığı 2 mikrondan daha ince olan devre Tokyo Üniversitesi profesörleri tarafından biyomedikal tekniklerinde kullanılmak amacıyla tasarlandı. Bu çok esnek ve hafif devre tüm dünyada bilim çevrelerinde büyük yankı uyandırdı.  “Görünmez elektronik” dedikleri bu teknoloji insan vücuduna zarar vermiyor ve hareketleri engellemiyor.

Devre her ne kadar kırılgan ve yırtılabilir izlenimi verse de %233 gibi çok büyük bir oranda bükülebiliyor. Bu küçük ince devre karmaşık görünümünün aksine fazla maliyetli de değil!

Bu inanılmaz devreler 5 mikronluk bükülme yarıçapına sahip, bu istenilen seviyede mekanik bükülme özelliğini sağlıyor. Şu an birçok medikal cihaz ağır silikon ve hareket kabiliyetlerini engelleyen plastik içeriyor. Yani kelimenin tam anlamıyla hafif bu devreyi giyebilir ve sonsuza kadar varlığını bile hissetmeden kullanabilirsiniz.
 

 

Son derece dayanıklı bu devre mutfaklarda kullanılan strech filmlerin sadece beşte biri kalınlığında. Laboratuvarda yapılan düşme testlerinde 1 metreden daha fazla yükseklikten düştüğünde devrenin zarar görmediği tespit edilmiş. Bu boyutlardaki bir devre için büyük bir başarı. Proje tüm testlerden başarıyla geçti ve 2017 sonunda tıp alanında kullanılabilir hale gelecek. Ve tüm dünyada hastaların daha rahat ve normal bir hayat sürmelerine yardımcı olacak.
 


Kaynak:

►Wonderfull Engineering



 
Mustafa Alper Balım Mustafa Alper Balım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.