elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Yüz Maskeleri Koronavirüsü Öldürüyor mu?

Kendi kendini dezenfekte edebilen, virüsü yok edebilen ‘elektrikli’ yüz maskeleri olduğunu iddia eden çalışmalar ortaya çıktı. Henüz kesin bir aşı tedavisi bulunmamış olan koronavirüsten korunmak için yüz maskesi kullanımının çok önemli olduğu şu günlerde, böyle bir maske üzerinde çalışılması insanları heyecanlandırdı.



A- A+
29.06.2020 tarihli yazı 10279 kez okunmuştur.
Koronavirüsün Çin’den bütün dünyaya yayılmasından bu yana, koruyucu yüz maskelerine olan talep arttı. Hatta bir dönem yoğun taleplerden dolayı maske bulmak zorlaştı. Birçok ülkede sosyal mesafe ve hijyen önlemleriyle birlikte yüz maskesi zorunluluğu getirildi. Bununla birlikte, dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar bu temel önleyici tedbiri geliştirmenin yollarını arıyorlar ve raporlar doğruysa, koronavirüs bulaşmasına karşı korunmak için yeni bir şey olabilir.

Dünya nüfusunun virüse karşı bağışık olduğunu hayal etmek sadece aşılarla değil, aynı zamanda virüsü hava ile temas ettiğinde öldürebilen fütüristik "elektrik" maskeleriyle caziptir. En az iki üniversiteden araştırmacılar koronavirüsleri nötralize edebilen ‘elektrikli’ maske teknolojilerini uyguladıklarını iddia etseler de henüz sağlık bakanlıklarından onay almadılar.


Koronavirüs ile Mücadelede Elektrikli Yüz Maskesi

Koronavirüs partikülleri, kişisel koruyucu ekipman (PPE) yüzeylerine yapışabilir. Indiana Üniversitesi’nden (IU) bir araştırma ekibi, kısa bir süre önce web sitesinde, koronavirüsleri öldürebilen bir elektrikli kumaş göstermeyi amaçlayan bir çalışma yayınladı.


 

Düşük Seviyeli Elektrik Virüsleri Devre Dışı Bırakır

"Elektro-elektrik" kumaş olarak adlandırılan bu yeni tasarım, bir elektrik alanı oluşturabilen ve nemin bulunduğu yerde kablosuz olarak düşük seviyeli elektrik üreten benzersiz bir gömülü mikrosel pil matrisi içermektedir. Virüsler elektrik yüklü olabilir. Koronavirüsler konakçı hücrelere bağlandıklarında elektrostatik etkileşimler kullanırlar ve daha sonra enfektif bir formda kendiliğinden birleşirler. Bununla birlikte, enfeksiyonu yaymak için stabil bir yapı tutmaları gerekir. Indiana Üniversitesi araştırmacıları, koronavirüslerin bulaşma yeteneğini ortadan kaldırmak için bu elektrokinetik güvenlik açığından yararlanmaya çalıştı.


Baskı öncesi araştırmaya göre, bir virüsün kumaşla fiziksel temasın bir dakika içinde enfekte olma yeteneğini ortadan kaldırmaya yönelik bu iddia edilen gücün arkasında altı yıllık temel kanıtlar yatmaktadır. Kısacası araştırmaya göre, düşük seviyeli bir elektrik alan üreten kumaşa sahip bir maske kullanmak koronavirüsün yayılmasını engelleyebilir.

Acil Durum Kullanım İzni için FDA Onayı

Özellikle bu tür kumaşlar antimikrobiyal yara bakım pansuman kitlerinde kullanılmaktadır. Araştırmacılar bu maskeler için olan bir sonraki adımın FDA acil durum kullanım yetkilendirme programı aracılığıyla onay almak için veri bulgularını kullanmak olduğunu iddia ediyor. Bu fikir, gömülü mikro hücreli pillerin tescilli bir nokta vuruşlu deseni olan "V.Dox Teknolojisi" ne dayanmaktadır.

Indiana Üniversitesi’ne göre üniversitenin tıp fakültesinde rejeneratif tıp ve mühendislik merkezi: ‘Bu çalışma, koronavirüslerin fiziksel karakteristik özelliklerinin, düşük seviyeli elektrik alan üreten elektro-elektrik dokusuyla temas ettikten sonra enfektif olmamaları için kullanılabileceğini gösteren ilk kanıtları sunuyor’ dedi.

 

'Kendinden Dezenfekte Edici' Yeniden Kullanılabilir Yüz Maskesi

İsrail Teknoloji Enstitüsü’nden bir başka yeniden kullanılabilir yüz maskesi, maskede toplanan virüsleri yok etmek amacıyla kontrollü bir şekilde ısındığı bildirildi. Enstitüde ​​Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Fakültesi Dekanı Profesör Yair Ein-Eli, maske içinde kararlı olarak yayılan bir karbon fiber tabakasını ısıtan teknolojiyi yaratan araştırma grubuna liderlik etti.
 

Virüs Öldüren İlk Maskeler Değil

"Tamamen Hava Temizleme Maskesi" olarak adlandırılan bir maskenin ortaya çıkışı, pandemi öncesine en az Temmuz 2017'ye kadar dayanmaktadır. Çin’e ait ünlü bir marka olan Xiaomi markası daha farklı bir yüz maskesi geliştirdi ve bunu piyasaya sürdü. Adı ‘Xiaomi Purely’ olan bu maskenin 450 mAh kapasiteye sahip bir pili mevcut olup 30 dakikada şarj olmaktadır. Xiaomi teknik özelliklerinde tek bir şarjda 3,5 saat çalıştığını belirtmektedir ve ayrıca kullanıcılar için 5 adet yedek filtre bulunmaktadır. Ülkemizde henüz satışa çıkmamış olan bu ürün diğer ülkelerde 29.99 $ gibi bir fiyata satılmaktadır.


Kaynak:

 
► interestingengineering
► Xiaomi Today




Yazar: Pelin Turan


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.