elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Taşımacılığa Yeni Bir Yaklaşım:
Elektrikli Yol

İsveç 22 Mayıs'ta testlerine başladığı “elektrikli yol” ile Dünya’da ilk defa elektrik enerjisini tır, kamyon vb. ağır araçların kullanımına sundu. Taşımacılığa yeni bir boyut kazandıran elektrikli yol projesinin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
15.07.2016 tarihli yazı 11200 kez okunmuştur.
Elektrikli yollar, bizi fosil yakıtsız ve sıfır emisyonlu taşımacılığa bir adım daha yaklaştıracak. İsveç’in Sandviken kasabasında iki kilometrelik otoban ek yolunda denenmeye başlanan sistem; kamyonların ve diğer ağır araçlarının baş üstü kısmına yerleştirilen pantograf ile katener ağından sağlama prensibine dayanıyor. Bu tarz enerji transfer sistemleri yeni değil. 1880’lerden beri tüm dünyada kalabalık şehir merkezlerinde havai enerji iletim sistemleri otobüslerin ve troleylerin belirlenmiş yolu takip etmesini sağlıyor.
 

İsveç’in denediği sistem de tüm bu yapılmışları örnek alarak, verimli ve yeşil bir taşımacılık için yeni bir düşünce olarak ortaya çıkmış. Bu çalışmanın arkasındaki temel itici güç, İsveç devletinin 2030 yılı için belirlediği hedef olan “karbondioksit emisyonu yapan araçların kullanımını durdurarak elektrik enerjili araçlara geçiş planı”dır.



Hibrit elektrik sistemi kullanan ağır taşıtlar, yükse gerilim elektrik hattından sağlanan 750V’luk enerjiyi kullanıyor; şu an için ana otoyol akışını etkilememek için altmış metre uzaktaki ek yol üzerinde test ediliyor. Araçlar 90 km hızla gidebilirken bile pantograflar enerji hattına bağlanabilecek, bu durum hareket halinde bulunup elektrikli yola geçiş yapmak isteyen ağır vasıtalara esneklik sağlıyor. Halihazırda bu projeye uygun olarak üretilen Scania marka tırlar biyo-yakıt  ve elektrik bataryaları birleşimi ile 360 beygirlik güce erişebiliyor.
 

Her ne kadar test yolu sadece iki kilometre ile sınırlı kalsa da yeşil enerjinin taşımacılık sektöründe gelişime açık ve hükümetlerin de işe yarar çözümler bulunmasında ne kadar destekleyici olabildiğini gösteriyor. 

 




Kaynak:

►Spectrum

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.