elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araçların Sayısı Hızla Artıyor!

Elektrikli araçların hızla yaygınlaştığı günümüzde, otomobiller sık sık kendinden söz ettirse de pastanın asıl payı çok daha farklı kategorilerde karşımıza çıkıyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
01.03.2019 tarihli yazı 5895 kez okunmuştur.
Elektrikli araçların son yıllarda popülerleşmesiyle satış rakamlarında hızlı bir artış gözleniyor. Uzun yıllardır piyasada farklı modelleri var olan fakat gerek menzil, gerek şarj altyapısı gerekse maliyet noktalarında uygun olmadığından çok fazla yaygın değillerdi. Elektrikli araçlarda özellikle son birkaç yılda görülen teknolojik gelişmeler en büyük etken olan maliyeti düşürmeye yardımcı oldu. Daha sonrasında menzil problemleri ve şarj alt yapılarındaki eksiklikler giderilmeye başlandı. Hala gelişimini devam ettiren bu teknolojide özellikle ticari kullanım ve toplu taşıma için modellerin geliştirilmesi, elektrikli araçların tahmin edilenden çok daha hızlı hayatımızda yer alacağını gösteriyor.
 

Sektörün önemli oyuncuları asıl büyümenin tır ve otobüs tarafında olacağını tahmin ediyor ve ar-ge  çalışmalarında yoğunluğu bu modellere vermiş bulunuyor. Dünya çapında 2030 yılına kadar bu modellerin satışlarının %17 oranında büyümesi bekleniyor. Üstelik bu tahmine elektrikli otobüs piyasasında en hızlı ilerleyen ülkelerden olan Çin dahil değil.

Şehir içi toplu taşımada kullanılan otobüsler elektrikli araç dönüşümünün en hızlı gerçekleştiği alan olarak karşımıza çıkıyor. IdTechEx’e göre 2029 yılına kadar şehir içi elektrikli otobüs piyasası 275 milyar dolarlık bir paya ulaşacak. Bunun da en büyük sebebi şehirlere olan göçler ve kalabalıklaşan şehirlerde bireysel araç kullanımının yerini toplu taşımanın daha çok alacak olması gösteriliyor.

Dünyanın en büyük elektrikli otobüs üreticisi olan Çin, 2017 yılında elektrikli otobüs satışlarının %90’ını tek başına gerçekleştirdi ki bu yaklaşık 97000 adet demek. Kıyaslamak gerekirse tüm Avrupalı otobüs üreticileri (elektrik ve fosil yakıt karma) 13000 adet satabilirken Amerikan üreticiler ise sadece 500 adet satabildi.

Teknolojik gelişmeler bataryaları daha performanslı ve güvenli hale getirdi. Bu konudaki yasal düzenlemeler de gün geçtikçe güncellenmeye ve özellikle otobüslerin kamuda kullanımlarını kolaylaştırıcı yönde ilerlemeye devam ediyor. Ulusal ve yerel mevzuatlar çoğu ülkede katı bir biçimde düşük emisyonların sağlanması taraftarı olarak hazırlanmış durumda. Elektrikli otobüslerin hali hazırda oldukça düşük emisyonları bulunsa da maliyetler henüz o kadar düşmüş durumda değil. İlerleyen yıllarda ucuzlayan teknoloji sayesinde küçük belediyelere kadar çoğu yerleşim alanında elektrikli otobüs filolarını görüyor olacağız.

 

 
Tır ve kamyonlar piyasada hala en çok kullanılan nakilye araçları olmakla birlikte büyük motorları ile en çok emisyona sebep olan araçların da başında geliyor. Mevzuatlardaki emisyon kıstılarının daha da sertleşmesi bu araçların elektriğe geçişini kaçınılmaz kılıyor. Fakat elektrikli tır ve kamyonların günlük  işleyişi elektrikli dünyada otobüslerden biraz daha zor gerçekleşiyor. Oldukça büyük yüklerin taşınması gereken uzun mesafelerde hem batarya kapasitesi hem de çok yaygın olmayan şarj istasyonları özellikle uzun mesafeli taşımacılıkta başlıca problemler olarak karşımıza çıkıyor. Şimdilik ve yakın gelecekte daha çok şehir içi ve yakın mesafeli şehirler arası kullanımla kısıtlanmış olarak kullanılabilecekler.

Enerji depolama alanında ise oldukça hızlı bir büyüme öngörülüyor. 2025 yılına kadar 84 milyar dolarlık bir pazar payına ulaşılacağı tahmin edilen sektörde lityum iyon bataryalar hala en yaygın kullanılan model olmaya devam edecek. Elektrikli araçlarının yaygınlaşmasının bir sonraki adımının, özellikle otobüs ve tır gibi büyük bataryalı modellerin şebekelere entegre hale gelebilmesi olarak tahmin ediliyor.


Kaynak:

engineering.com

 


 
Bedirhan  ŞEN Bedirhan ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.