elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Kesintisi Nedeniyle Texas'ta Hayat Durdu

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin en büyük eyaletlerinden olan Texas’ta hava şartlarından dolayı elektrik kesintisi ve beraberinde gelen birçok sorun yaşandı. Peki bu olaylar neden yaşandı? Detaylar yazımızın devamında



A- A+
03.03.2021 tarihli yazı 4336 kez okunmuştur.
Şubat ayının ortalarında Texas eyaletinde bu zamana kadar neredeyse hiç görülmemiş bir kış ayı yaşandı. Yaşanan bu soğuk sebebiyle aşırı buzlanma ve kar yağışı oldu. Oluşan yağışlar ve buzlanmada elektrik şebekelerini olumsuz etkileyerek 4 milyondan fazla insanın elektriksiz kalmasına sebep oldu. Soğuk hava nedeniyle oluşan buzlanma ve sonrasında gelen kar yağışlarıyla beraber rüzgar tribünlerinin kanatları buz sebebiyle dondu ve Güney Texas Nükleer Üretim İstasyonu da basınç sensörünün arızalanmasının ardından devre dışı kaldı. Ayrıca elektrik üretimi için gerekli doğal gazın santrallere ulaştırılmasında elektrikli pompaların kullanılmasından dolayı pompalar da çalışamadı.


 

Soğuk hava aynı zamanda elektrik talebinde artışa sebep oldu. Ancak yaşanan arızalar ve yapılan bakımlardan dolayı elektrik tesisleri kullanılamıyordu. Sorunun çözülememesinden dolayı da uzmanlar sistemin çökmesini engellemek için gün içinde sık sık elektriği kesmeye başladı. Ancak eyaletin çok büyük olmasından dolayı bu önlemler de yetersiz kalınca hastane vb. önemli merkezler dışında ki tüm bina ve yapıların elektriği kesildi.
 

Peki Bu Durum Nasıl Gerçekleşti? 

Teksas’taki elektrik üretiminin %50’si eyalette bolca bulunan gazdan sağlanıyor. Geriye kalan %50’lik kısmın %25’i yenilenebilir enerji santrallerinden diğer %25’i de yarı yarıya kömür ve nükleer enerjiden sağlanıyor. Elektrik enerjisinin de yenilenebilir enerji kaynakları ile geleneksel enerji kaynakları olan doğalgaz ve kömürden üretilmesi iki tarafında birbirinin suçlamasına neden oldu. Teknik iddialara ve karşı iddialara baktığımızda dünyanın birçok yerinde daha yoğun kış şartları altında çalışan rüzgar tribünleri ve fosil yakıtlı enerji santralleri bulunuyor. Mesela Amerika'nın en soğuk yerlerinden biri olan Minnesota’da, rüzgar santralleri kışın eksi 30 derecede bile çalışıyor. 
 
ABD’de elektrik dağıtımı 3 ana merkezden yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi doğu bölgesini, bir tanesi batı bölgesini ve son tesiste Texas’ın çoğunu kapsamaktadır. Kesintiler sonucunda Texas’ın ayrı bir şebeke hattına sahip olmaması konusunda bazı uzmanlar uyarıda bulundu. Texas’ta bulunan bu şebeke ABD’nin diğer elektrik dağıtım merkezleriyle bağlıdır. Bu uyarıya çözüm olarak uzmanlar, diğer bölgelerde bulunan elektrik şebekelerine AC ve DC yeni yüksek voltajlı iletim hatlarının yapılması gerektiğini savunuyor. Bunlar da Texas için mevcut enerji pazarını genişletecek ve burada bulunan şebekeyi diğer iki tesisle daha iyi entegre hale getirecek. Ancak bu fikir kısa vadede sorunlara çözüm oluşturamaz. Ayrıca yazımızın başında bahsettiğimiz bir sorun da elektrik üretiminin yapılması için gerekli gazın santrallere ulaşmamasıydı. Buna çözüm olarak da uzmanlar, gaz santrallerinde çalışan pompaların elektrik kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiğini ve ayrıca yedek sistemlerle depolamaya da yatırım yapılması gerektiğini öneriyor.



Yaşanan bu kesintilerin kısa vadede bir çözümü olmasa da yeni oluşum ve yatırım alanları doğuracağı kesin. Uzmanlar özellikle batarya ile enerji depolama konusunda bu krizi avantaja çevirecek büyük yeni şirketler ortaya çıkacağını ve yeni teknolojilerin gelişeceğini söylüyor.


Kaynak:

 spectrum.ieee.org
► bbc.com

 
YAZAR: Doğukan AYDIN
 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.