elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik fiyatlarında temmuzda indirim yok

Elektrik fiyatlarına 1 Temmuz itibariyle yansıtılması beklenen en az yüzde 10'luk indirimin kamunun elektrik ticaret şirketi TETAŞ'ın maliyetleri nedeniyle zora girdiği öğrenildi.



A- A+
10.06.2009 tarihli yazı 4289 kez okunmuştur.

BOTAŞ, 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere doğalgaz fiyatlarına yüzde 25-26 oranında indirim yaptı ve böylece doğalgazdan elektrik üretim maliyeti düştü. Döviz kuru da beklenenin altında gerçekleşti ve TETAŞ'ın indirim yapmasına yönelik beklenti güçlendi. Ancak yıl başında TETAŞ'ın elektrik dağıtım şirketi TEDAŞ'a sattığı elektrikte zam yapması gerekmesine rağmen bunu yapamadığı belirtildi. TETAŞ'ın üzerindeki maliyet baskısının böylece arttığı ve bunun enerji KİT'leri borç sarmalını da etkilediği ifade edildi. Bu nedenle TEDAŞ'ın temmuz ayı itibariyle elektrik alım maliyetleri düşmeyeceği için vatandaşa da yansıyan bir indirim olamayacak. Ancak fiyatlara zam yapılması da gündemde bulunmuyor.





EPDK'ya 'değişiklik yok' bildirimi


Vatandaşa ve sanayiciye elektrik satan TEDAŞ, alımının yarısını TETAŞ'tan ve geri kalanını ise kamunun elektrik üretim şirketi EÜAŞ ile özel sektörün elektrik sattığı platform olan mali uzlaştırma sisteminden alıyor. Bunun yanı sıra döviz kuru ve doğalgaz fiyatları da elektrik fiyatları üzerinde etkili olabiliyor. Bu etmenler göz önüne alınarak, her 3 ayda bir elektrik fiyatları maliyet bazlı mekanizmaya göre belirleniyor. TEDAŞ'ın indirim yapabilmesi için özellikle TETAŞ'ın sattığı elektrik fiyatlarını indirmesi gerekiyor. TETAŞ'ın ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) tarifelerinde indirim ya da artırım yönünde bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde bildirimde bulunduğu öğrenildi. Kamunun elektrik üretim şirketi EÜAŞ'ın ise yüzde 5'in altında küçük bir oranda indirime gitmesi beklenirken bunun vatandaşın faturasına yansıtılamayacak kadar az olduğu vurgulandı.





Döviz ve fiyat avantajı kullanılamadı


BOTAŞ'ın yaptığı indirim nedeniyle TETAŞ'ın doğalgaz alım fiyatı bin metreküp için 450 dolardan 250 dolar seviyesine geriledi. Bunun yanı sıra Hazine'nin 1.60 TL olarak öngördüğü döviz kuru da 1.53-1.55 seviyesinde gerçekleşti. Yap-işlet-devret (YİD) ve yap-işlet (Yİ) santrallarının ürettiği elektriği döviz kuru üzerinden alan TETAŞ'ın buradan da bir avantajı ortaya çıktı ve TEDAŞ'a yüzde 22-23 oranında indirim yapabilir duruma geldi. Bunun da tüketiciye en az yüzde 10 yansıtılabileceği bir ortam hazırlanmış oldu. Ancak bu yılın başından beri ortaya çıkan maliyet baskısı ve KİT borç sarmalının etkisiyle TETAŞ bu avantajı ancak gelir-gider tablosunun dengelenmesi için kullanabildi. Bu nedenle TEDAŞ'a verdiği elektrik fiyatının tarifesinde de değişikliğe gitmedi. Mali uzlaştırma sistemi üzerinden TEDAŞ daha pahalıya elektrik satın alıyor. Ancak ekonomik daralma etkisiyle elektrik tüketimi de düşünce TEDAŞ'ın bu sistem üzerinden aldığı elektrik miktarı da düştü. Bu nedenle mali uzlaştırma sistemindeki fiyatların tarife üzerindeki etkisinin de azaldığı kaydedildi.



Kaynak: Referans


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.