elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Eğitim Kurumlarında Led Aydınlatma Çözümleri |
EAE Aydınlatma

Eğitim ortamlarında görsel algılama kalitesini, doğrudan etkileyen en önemli kriterlerden birisi aydınlatmadır. Doğru armatürün seçilmesi ve doğru planlama ile konfor ve performans açısından yetkin eğitim ortamlarının oluşturulması mümkündür. EAE Aydınlatma'nın Eğitim Kurumlarında Led Aydınlatma ile ilgili çözümleri yazımızın devamında...



A- A+
26.09.2017 tarihli yazı 12464 kez okunmuştur.
Enerji tüketiminin düşük, servis ömrünün uzun olması, LED teknolojisinin kullanımını oldukça avantajlı duruma getirir. Eğitim kurumlarında led teknolojisinin kullanımı ve ayrıca akıllı kontrol sistemleri ile entegre edilebilen aydınlatma sistemleri, uzun vadede işletim ve bakım giderlerinin düşmesini ve enerjinin etkin şekilde kullanımını sağlar.


►İlginizi Çekebilir: Flexbar | Gizli Led Aydınlatma


Eğitim Yapıları

Modern ve Konforlu Eğitim Ortamları


Eğitim yapılarında doğru kurgulanmış aydınlatma sistemi, öğrencilerin bilgiyi görece kolay algılamalarını ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlarken, pozitif öğrenme atmosferi yaratılmasına olanak sağlar. Eğitimin temel üretim birimi olan okullar, sosyo-ekonomik, siyasal ve kültürel sistemlerde meydana gelen gelişmelerden etkilenerek değişirler. Günümüzün dinamik, küreselleşen bilgi tabanlı toplum düzeninde eğitim anlayışı da değişime uğramıştır.
 

Okullar, öğrencilerin yüzünü tahtaya döndüğü, öğretmen odaklı mekanlar yerine öğrenci odaklı, öğrencilerin birbirleri ile etkileşim içerisinde olabilecekleri farklı oturma düzenlerine imkan tanıyan, gerektiğinde büyüyüp küçülebilen sosyal mekanlara dönüşmüştür. Eğitim, sınıf ve derslikten çıkıp tüm mekanlara ve okul hayatının içine yerleşmiş bir kavram olarak karşımıza çıkar. Eğitim ortamları da; mimarisiyle, biçimiyle ve geniş aktivite çeşitliliği ile öğrencileri araştırmaya, keşfetmeye, deney yapmaya, deneyimlemeye, tartışmaya, oyun oynamaya, sosyalleşmeye sevk eden mekanlar olarak evrimleşmiştir.

Geleneksel aydınlatma sistemleri, bu biçimlenişi destekleyecek şekilde yerini esneklik ve ergonomi içeren akıllı çözümlere bırakmıştır.
 


 İlginizi Çekebilir: Etanj LED Aydınlatma Armatürü | LINA ETANJ


LED teknolojisinin sunduğu avantajlar, eğitim yapılarında aydınlatma konusuna yeni bir bakış açısı getirmiştir. Akıllı kontrol sistemleri ile entegre edilebilen LED sistemler, verimli enerji ve uzun ömürlü olmalarıyla, konfor ve performans açısından yetkin eğitim ortamlarının oluşturulmasına olanak sağlar. Bireyin öğrenim sürecini, kaliteli eğitim ortamlarında geçirmesi, ancak doğru armatürün seçilmesi ve uygun aydınlatma planlaması ile mümkündür.
 



 

Sınıflar


Görsel algılamanın önemli bir parçası olan aydınlatma öğrenim sürecinde, etkin rol oynar. İyi aydınlatılmış bir ortam, bilginin iyi algılanmasını, işlenip depolanmasını kolaylaştırır. Ayrıca öğrencileri motive ederken, konsantrasyonlarının uzun süre devam etmesini sağlar.



Sınıflarda, sabit ve esneklik barındırmayan masa düzenleri yerine sınıf içerisinde uygulanabilecek eğitim senaryoları için farklı düzenlemelere imkan sağlayan esnek çözümler üretilmektedir. Grup çalışmaları, ders anlatımı veya proje sunumları gibi farklı senaryolarda, aydınlatma çözümlerinin esneklik sağlaması önemlidir. Doğru aydınlatma armatürünün seçilmesi ve uygun yerleşim ile her senaryoya uygun genel aydınlatma sağlayan sistemler tesis edilebilir. Tüm yüzeylerin homojen şekilde aydınlandığı, rahatsız edici kamaşma yaratmayan aydınlatma sistemleri sınıf aydınlatılması için idealdir. Ayrıca yazı tahtasının genel aydınlatma sistemlerinden farklı olarak gerektiğinde dim edilip gerektiğinde kapatılabilen armatürler ile ayrıca aydınlatılması önerilmektedir.
 


Sınıf ve Dersliklerde Günışığı ve Yapay Aydınlatma Kontrolü

 

Binalarda günışığından faydalanma, doğal ışığın insan üzerindeki fiziksel ve psikolojik etkileri bakımından değerlendirildiğinde önemli bir tasarım kriteridir.

Doğal aydınlatma efektif olarak yapay aydınlatma ile birlikte kurgulandığında, enerji verimli ve kullanım açısından ergonomik sınıf ortamları oluşturulabilir. Gün ışığı miktarı farklı zaman dilimlerine, mevsimlere ve hava durumuna göre değişkenlik gösterir. Gün ışığı sensörleri sayesinde yapay aydınlatma miktarı azaltılıp, çoğaltılabilir. Dolayısıyla enerji tasarrufu sağlanır. Belirlenen çalışma düzleminde aydınlık düzeyini sabit tutmak koşulu ile yapay aydınlatma, doğal aydınlatmaya göre ışık seviyesini azaltır veya arttırır.
 


Böylece çalışma düzleminde yeterli aydınlık düzeyi sağlanırken günışığının seviyesine göre armatürleri %0 oranına kadar dim etmek mümkündür. Geniş hacimlerde birden çok sayıda sensör kullanılır. Taranan alanların üst üste binmemesine dikkat edilerek sensör yerleşiminin yapılmasına özen göstermek gerekir. Ayrıca yansıma yapan alanlara radyasyon yayan kaynaklara yakın yerleşim yapılmamalıdır.
 

 

Bina Yönetim Sistemleri

 

Gün ışığı alan mekanlarda, aydınlatma kriterlerinden ödün vermeden, sensörler yardımı ile gün ışığından maksimum oranda faydalanmak ve yapay aydınlat ma enerji tüketimini minumum seviyeye indirmek mümkündür. Bina yönetim sistemlerinde sabit ışık kontrolü KNX veya DALI sensörler kullanılarak kolaylıkla uygulanabilir. Bina yönetim sistemleri ile uyumlu çalışabilir.

Senaryo Yönetimi

Kullanıcı isteklerine veya mekan fonksiyonlarına bağlı olarak değiştirilen sahneler sayesinde bir mekan için farklı aydınlatma senaryoları oluşturulabilir. Çok sayıda cihazı kapsayabilen bu sahneler butonlara atanabilir veya zamanlamalarda kullanılabilir. Sistemde bulunan tüm uç noktalara merkezi olarak müdahale edilebilmesi sayesinde, kullanıcının istediği aydınlatma senaryosu, merkez panel üzerinden, zamana bağlı olarak ya da sahada bulunan aydınlatma anahtarları vasıtasıyla tek tuşla çağrılır.
 


Daha Fazlası İçin: http://blog.eaeaydinlatma.com/wp-content/uploads/2017/09/Egitim-Kurumlar%C4%B1nda-Led-Ayd%C4%B1nlatma-Cozumleri-pdf.pdf
 

 

Kaynak:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar