elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyayı Değiştirecek 10 DARPA Projesi

Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA), Amerikan ordusuna ek çalışan bir kurumdur. Teknoloji dünyasını derinden etkileyen projeler yüreten DARPA'nın devrim niteliğindeki 10 projesini sizler için derledik.



A- A+
05.11.2015 tarihli yazı 26182 kez okunmuştur.
Restoring Active Memory (RAM)

Bu program insan beyninin kavrama ve hafıza gücünü öğrenmeyi amaçlamaktadır. Üzerinde çalışılmalar devam etmektedir. Program bittiğinde tamamen implant edilebilir nöral arayüzü olan tıbbi bir cihazı geliştirilmiş olunacak. Beyni zarar görmüş insanlar için nöronların birbirine kod göndererek anıların, sözlerin, olayların ve yerlerin hatırlanmasına büyük ölçekte yardımcı olmaktadır.

 



►İlginizi Çekebilir: Google Robot Ordusu


Energetically Autonomous Tactical Robot

Bu projenin amacı yakıt ikmali ya da şarj etme ihtiyacı duymadan uzun mesafeler kat etmesidir. Biyolojik bir organizma gibi toplayıcılık yaparak, yiyerek kendi enerjisini elde edilebilen bir araç düşünülmektedir.
 



►İlginizi Çekebilir: DARPA'dan İşlemci Rekoru | 1 Terahertz


Technologies For Host Resilience(Thor)

Thor, organizmaların çeşitli patojenlere karşı bağışıklığının üzerinde çalışan ve bu bağışıklık sisteminin geliştirilmesi için çalışmalar yapan bir araştırma grubudur. Gelişmekte olan ve çeşitli patojenlere karşı organizmalarda bağışıklığın incelenmesiyle başlanmıştır. Biyolojik silahlar ve antibiyotiklere dirençli patojenlerin neden olduğu bakteriyel iltihapların tedavisinde yaşayan yırtıcı bakterileri kullanmayı öngörür.

 


MEMEX

Memex, “deep web” diye adlandırılan Google, Bing gibi arama motorları tarafından bulunamayan özellikle yasadışı etkinliklerin olduğu internet sitelerinde arama yapabilmektedir. Kolluk güçlerine yardımcı ve yasadışı etkinliği izlemek için başlatılmıştır.

 


Modern VacuumTubes

Yarıiletkenlere geçmeden önce vakum tüpleri için ilkel elektronik cihazlar kullanılırdı. Vakum tüplerinin en iyi yanlarından birisi çok yüksek sıcaklıklarda ve aşırı durumlarda da bozulmadan işlevini yerine getirebilmesidir. Bunun yanı sıra, yüksek frekansta ve kısa dalga boyunda da çalışabilmektedir. Genel amaç daha ucuz ve sağlam vakum tüpleri üretmektir.

 


Jazz Robots

Bu robot grubu hiçbir kaynaktan esinlenmeden kendilerinin oluşturduğu müzikleri yapmak için kuruldu. Doğaçlamanın önemli olmasından dolayı caz müziği seçildi. Asıl kuruluş amacı zor ve riskli savaş şartlarında robotların karar verebilme yeteneğini geliştirmektir.

 


XS-1

XS-1 Darpa’nın uzay araç projelerinden biridir. XS-1’in önemi tekrar tekrar kullanılabilen ve en az maliyetle yapılabilen bir uzay aracı olmasıdır. Darpa teknolojinin tekrar tekrar kullanabilen bir uzay aracını üretip uçurabildiğini göstermek istiyor. Bu programın sonunda uzay aracı 10 günde 10 defa yörüngeye çıkıp gelebilecek.

 
 

Beyond GPS

Bu proje kapsamında günümüz GPS’lerinin yetersiz olduğu ve çalışamadığı yerlerde etkili bir şekilde çalışan aygıt üretilecektir. Darpa, bunu gerçekleştirmek için kaliteli konum ayarlama, ordu için zamanlama bilgisi çip özellikli jiroskop, kendini kalibre edebilen saatler ve mikrodalga kaynakları hakkında çalışmalar yapmaktadır.

 
 

Gremlins and Sub Drones

Darpa, insansız hava araçlarının işlevini üst seviyelere taşımak istiyor. Çok sayıda küçük insansız hava araçlarının ana gemi üzerinden keşif yapmasını amaçlıyor. Çok küçük boyutta ve çok sayıda olmaları konvansiyonel silahlar tarafından hedef olma ihtimalini de azaltıyor. Diğer uçaklar gibi maliyet yükü olmadığı ve ana bakım hizmetleri ne gereksinim duymadığı için on yıllarca hizmette kalabilir.

 


Narrative Network

Hikayelerin insan zihnini ve davranışlarını nasıl etkilediğini anlamak uluslararası güvenlik bağlamında araştırmak için bu program başlatılmıştır. İnternette veya diğer ortamlarda terörist grupların insanları kolayca nasıl etkilediğini araştırırlar.

 


Kaynak:

DARPA

Taha Çavuş

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar