elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Küçük Bilgisayar Çipi Üretildi

IBM, blockhain teknolojisini kullanarak dünyanın en küçük bilgisayar çipini üretti. Bilgisayar dünyasında devrim yaratan çip ile ilgili ayrıntılar haberimizde.



A- A+
28.06.2018 tarihli yazı 14123 kez okunmuştur.
IBM'in blockhain teknolojisiyle üretmiş olduğu çip, 1mm x 1mm boyutlarında dünyanın en küçük bilgisayar çipi olarak tarihe geçti. Tuz parçasından bile daha ince üretilmiş olan dünyanın en küçük bilgisayar çipi, Nineties IBM masaüstü bilgisayarlarında kullanılan x86 yongasına güç veren ve bilgisayar dünyasında devrim yaratan işlemciler tarafından desteklenebilir şekilde tasarlandı.
 
 

Küçük çip, eksiksiz bir bilgisayar sistemi olarak çalışıyor. Çipin üzerinde; bir işlemci, bellek, depolama ve iletişim modülü bulunmaktadır. Ayrıca çip, işlem geçmişini kaydetmek için paylaşılan, değişmez bir defter anlamına gelen blockchain teknolojisi ile işleyişini gerçekleştiriyor. Çip, verilen verileri sıralamak gibi temel AI görevleri ile birlikte blockchain uygulamaları için bir veri kaynağı olarak hareket edecek şekilde tasarlandı. Çipin, herhangi bir ürün gönderisini takip edebilmesinde, nakliye sırasında malların hareketlerinin takip edilmesinde, kayıt altına alınmasında, hırsızlık, dolandırıcılık ve uygunsuzluk tespit edilmesinde kullanılması düşünülüyor. 
 


Önümüzdeki beş yıl içinde, kriptografik çapalar sayesinde; mürekkep lekeleri veya bir tuzdan daha küçük olan küçük bilgisayarların günlük nesneler ve aygıtlara yerleştirilmesi düşünülüyor. Çipi üreten şirket üretmiş oldukları çipi, birkaç yüz bin transistörü insan gözüyle neredeyse görülemeyecek boyutta bir ayak izi olarak tanımladı. Bahsedilen oldukça küçük ayak izi ile veriler izlenebilir, analiz işlemleri gerçekleştirilebilir, iletişim kurulabilir.

Dünyanın yeni en küçük çipine güç sağlayabilmek için IBM, çok sayıda yenilik üzerinde çalıştı. IBM'de ki araştırmacılar, çipin  güç üretiminde; foton üreten  diyot bölgesinin lazer ışığı ile aydınlatımasıyla güç üretebilen bir yöntem kullandı. Bu yapılandırma kompakt ancak daima lazer ve okuyucunun belirli bir şekilde düzenlenmiş olmasını gerektiren bir yöntem. Küçük bilgisayarın sınırlı beygir gücü, şimdilik üretim maliyetlerini düşük tutuyor. Çiplerin üretim maliyetinin, 10 sentten daha az olacağını belirtti. İlk prototip, fiziksel olarak mümkün olduğu kadar küçük olacak şekilde inşa edildi. Blockchain teknolojisi ile tasarlanan IBM'in küçük bilgisayarı, şu anda prototip aşamasında ve ticari bir çıkış tarihi henüz mevcut değil.
 

''IBM'in üretmiş olduğu, dünyanın en küçük bilgisayar çipinin 
üzerinde bulunan transistörlerin yakın çekim görüntülerini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.''




 
Kaynak:

►wonderfulengineering

 
Serap Uygur Serap Uygur Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.