elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Güçlü Süper Bilgisayarı |
Sunway TaihuLight

Dünyanın en güçlü 500 süper bilgisayarı listesinde zirvenin dengesi değişti ve Çin yapımı Sunway TaihuLight birinci sıraya oturdu. Ayrıca ilk kez ABD en fazla sistemle yer alan ülke konumunda olamadı. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
26.06.2016 tarihli yazı 7907 kez okunmuştur.

Bir Önceki Liste Başına Göre 3 Kat Hızlı

Almanya ve ABD'de dönüşümlü olarak düzenlenen Uluslararası Süper Bilgisayar Konferansı'na denk gelecek şekilde altı ayda bir hazırlanan en hızlı 500 süper bilgisayar listesi açıklandı. Frankfurt'taki konferansın açılışında açıklanan listede Çin, Sunway TaihuLight ile dünyanın en güçlü sistemi seçildi. Çin’in Wuxi kentinde bulunan Süper Bilgisayar Merkezi’nde faaliyette olan süper bilgisayar, 93 petaflop hızıyla saniyede 93 trilyon işlem gerçekleştirebiliyor. Yani bir önceki liste başı süper bilgisayardan 3 kat daha hızlı çalışıyor.

Linux tabanlı bir işletim sistemiyle çalışan bilgisayar tamamen Çinli mühendisler tarafından geliştirildi ve 10,5 milyon işletim sistemi çekirdeği ile 40,960 düğüme sahip. Sunway’in kullanıldığı alanların başında ise ileri teknoloji üretim, hava durumu tahmini ve büyük veri analizleri geliyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Kuantum Bilgisayar Nedir?
 

Son 6 Sıralamada Çin üretimi Tienhı-2 Zirvedeydi

Bu sıralama 1993 yılından beri yılda iki kez olmak üzere Kasım ve Haziran aylarında yapılmaktadır. Dünyanın en hızlı bilgisayarı ünvanı 6 defa Çin üretimi Tienhı-2'ye aitti. Bu defa yine Çin üretimi Sunway-TaihuLight dünyanın en hızlı bilgisayarı ünvanını Tienhı-2'den aldı. Son üç yılın galibi Tienhı-2 olmuştu.

Son yapılan sıralama 2015 yılı Kasım ayında yapılmış Tienhı-2 saniyede 33.86 petaflopişlem yaparak ABD yapımı saniyede 17,95 petaflop işlem yapan Titan‘ı bir kez daha geçerek zirvedeki yerini korumuştu.

 

Tienhı-2'de Intel işlemciler kullanılırken bu sefer ki süper bilgisayarda tamamı Çin merkezli şirketlere ait işlemci ve donanımlar kullanılmış. Sunway TaihuLight, bir önceki liste başına kıyasla üç kat hızlı olduğu gibi Watt başına 6 Gigaflops ile de üç kat daha fazla enerji verimine sahip olma özelliği taşıyor.
 

Çin ABD'yi Geride Bıraktı

Frankfurt'ta açıklanan en hızlı 500 süper bilgisayar listesinde ilk kez ABD en fazla sistemle yer alan ülke konumunda olamadı. Listede Çin'den 167 sistem, ABD'den ise 165 sistem yer alıyor. Performans konusunda da Çin öne geçmiş durumda. Tianhe 2 ve Sunway TaihuLight süper bilgisayarlarını ABD ancak üçüncü sıradaki Titan ve dördüncü sıradaki Sequoia ile takip ediyor.
 


En hızlı süper bilgisayarlar listesinde Almanya yine Stuttgart'ta geliştirilen Hazel Hen ile yer alıyor. Hazel Hen ilk on içinde yer alsa da, 5,6 petaflops ile sekizinci sıradan dokuzuncu sıraya geriledi.



Kaynak:

► gizmag
► popsci
► top500.org
 
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.