elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Büyük Güneş Enerji Santrali Dubai'de İnşa Ediliyor

Dubai Dünyanın en büyük güneş enerji santralini inşa etmeye hazırlanıyor. Henüz yeni onaylanan proje 2020 yılına kadar 1.000 MW’lık enerji üretecek. 2030 yılına kadar bu rakamın 5.000 MW’a çıkması bekleniyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
25.06.2016 tarihli yazı 10349 kez okunmuştur.

2020'de 1000 MW Enerji Üretilmesi Bekleniyor

Dubai Su ve Elektrik İdaresi (DEWA) dünyanın en büyük "Konsantre Güneş Enerjisi" (CSP) projesinin başlatıldığını duyurdu. Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park içerisinde tek bir alan üzerinde yer alacak santral tam beş tesisten oluşacak. Projenin ilk aşamasının 2020 yılında tamamlanması ve 1000 MW’lık enerji üretilmesi bekleniyor. İnşa edilecek güneş enerjisi santrali 2020 yılında üretilen enerjinin 5 katını 2030 yılında üretebilir ve bu rakam Birleşik Arap Emirlikleri’nin toplam enerji verimini %25 oranında arttırmak demektir.


Dünya’nın şu an ki en büyük tesisi konumunda olan Kaliforniya’daki Ivanpah CSP, 382 MW’lık enerji üretiyor. Ayrıca Fas’taki Ouarzazate güneş enerji tesisi 2020 yılında tamamlanması beklenen tesis faaliyete geçene kadar yaklaşık 580 MW’lık enerji üretebilecek. Kısacası bir kıyaslama yapıldığında Dubai’de 2020­-2021 yıllarında üretilecek enerjinin yarısı kadar enerji üretimine ulaşabileceği anlamına geliyor.

Temiz Enerji Stratejisinin Bir Parçası

Konsantre güneş enerjisi santralleri, fotovoltaik pillerden oluşturulan güneş enerjisinden farklı olarak, genellikle bir kulenin tepesinde, küçük bir alan üzerinde güneş ışığını geniş bir alana yoğunlaştırmak için helyostat denilen güneş enerjisi sağlayan tertibat aynalarını kullanır. Konsantre ışık ısıya dönüştürüldüğünde elektrik jeneratörüne bağlı olan bir buhar türbinini çalıştırarak elektrik üretmeye başlanır. Bir diğer avantajı da güneş battıktan sonra elektrik üretmek için termal ısıyı kolayca depolayabiliyor olmasıdır.


Dubai santrali bir kule etrafında bulunan birkaç bin helyostatlık alana kurulacak. Ortaya çıkan ısı aktarımı sıvısı elektrik üretmek için bir buhar türbinine güç verecek. Yeni santral kilovat-saat başına en az 8 ABD senti (yaklaşık 23 kuruş) kadar ucuz enerji sunacak. Solar Park tamamlandığında ise karbon salınımını her yıl 6.5 milyon ton azaltması bekleniyor. Sıradan bir kömür santralinin yılda yaklaşık 3.5 milyon ton karbondioksit ürettiğini bu noktada vurgulamak gerekiyor.
 


 
Yeni santralin 2020 yılına kadar temiz enerjiden elde edilen toplam enerjinin %7’sini, ardından 2030 yılında %25 ve 2050 yılına kadar ise %75’ini oluşturması beklenmektedir ve bu plan Dubai’nin 2050 Temiz Enerji Stratejisi‘nin bir parçası olarak görülüyor.


Kaynak:

Gizmodo
Renewal Economy
Ecowatch
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.