elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya Dışı 6 Radyo Sinyali Daha Tespit Edildi

Mart ayında, Samanyolu Galaksisi'nin dışından gelen ve kaynağı bilinmeyen 10 adet radyo sinyali tespit edilmişti. Kendi galaksimizin dışından bu tarz sinyalleri ilk kez algıladığımızı belirten gökbilimciler, sinyallerin kaynağı olarak görünen noktayı inceleme altına almıştı. Geçtiğimiz günlerde bu noktadan 6 adet daha radyo sinyali geldi. FRB olarak adlandırılan sinyallerin tek seferde, Güneş'in bir günde ürettiği enerjiyi açığa çıkardığı belirtiliyor. Aynı noktadan birden fazla sinyal geliyor olması, daha önce FRB sinyallerinin kaynağı ile ilgili olarak ortaya atılan kara delik teorisiyle uyuşmuyor.



A- A+
13.01.2017 tarihli yazı 7581 kez okunmuştur.

Bugüne Kadarki En Güçlü Sinyaller

Milisaniyelerle ölçülebilecek kadar kısa süren bu sinyallerin oluşması aslında uzayda alışılmadık bir durum değil. Hızlı radyo patlamaları (FRB) olarak adlandırılan bu sinyallerden her gün 2 bin kadarının galaksimiz içinde oluştuğu düşünülüyor. Ancak bunların çoğu kısa süreli ve güçsüz sinyaller olduğu için tespit etmemiz kolay olmuyor. Galaksimizin dışında meydana gelip bize kadar ulaşan sinyaller ise bugüne kadar tespit ettiklerimize göre çok daha güçlü. Tek bir sinyal, Güneş'in bir gün boyunca ürettiği enerjinin tamamı kadar enerji açığa çıkarıyor. Gökbilimciler bu sinyallerin kaynağı konusunda henüz net bir bilgiye ulaşabilmiş değil.
 


►İlginizi Çekebilir: 50 Yıl Sonra Gelen Sinyal
 

Kara Delik Teorisiyle Uyuşmuyor

Daha önceki düşünce FRB sinyallerinin iki nötron yıldızının çarpışması sonucu bir kara deliğin oluşması sırasında açığa çıktığı yönündeydi. Ancak bu açıklama, tek bir noktadan birden fazla sinyal gelemeyeceği anlamına geliyor. Oysa galaksimizin dışındaki bir noktadan gelen sinyaller bugüne kadar 17 kez kaydedildi. Yani mevcut açıklama, bu bilgilerle uyuşmuyor. Ancak gökbilimciler bu durumun kara delik oluşumu teorisinin yanlış olduğu anlamına geldiğini düşünmüyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Minyatür Uydular

Daha önce tespit ettiğimiz sinyaller gerçekten nötron yıldızı çarpışmaları sebebiyle oluşuyor olabilir. Galaksimiz dışından gelen sinyallerin kaynağı ise ‘egzotik bir gök cismi’ olabilir. Bu sinyallerin bilinçli varlıklar tarafından özellikle gönderildiği fikrini de değerlendirmek gerekiyor ancak buna dair herhangi bir kanıt yok. Galaksi dışından gelen FRB sinyallerinin tekrar edebilme yeteneğinin sadece oradaki kaynağa özgü mü olduğu konusunda bilgi edinmek, uzayda tespit edilecek yeni radyo sinyallerinin kaynağını tespit etmek açısından önemli bir rol oynuyor.


Kaynak:


sciencealert
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.