elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dikey Çiftlikler Yapay Zeka ve Robotlar Tarafından Yönetiliyor

Yapay zeka ve robotlar ile yönetilen dikey çiftlikler, normal bir çiftliğe göre dönüm başına 400 kat daha fazla verime sahip. Dikey çiftliklerle alandan tasarruf edilebiliyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
26.01.2021 tarihli yazı 4204 kez okunmuştur.
Sürekli olarak artış gösteren dünya nüfusuyla, beslenme ihtiyacının giderilmesini oldukça zor hale geliyor. Dikey tarımın, bu konuda gelecek için çözüm olabileceği düşünülüyor. Dikey çiftlikler, kapalı mekan içinde herhangi bir yere yerleştirilebiliyor. Bu özellik, tarıma uygun arazinin azaldığı bu çağda dikey çiftliklerin tercih edilmesini sağlayabilir. Nate Storey tarafından San Francisco’da kurulan bir tarım teknolojisi girişimi olan Plenty, çiftlikleri ve çiftçiliği yeniden keşfediyor ve adeta bir devrim yaratıyor.


 
 

%95 Daha Az Su ve %99 Daha Az Arazi Kullanımı

Plenty, %95 daha az su ve %99 daha az arazi kullanarak ürünlerin büyüme kalitesini sürekli iyileştiriliyor. Kullanılan robotlar ve AI (Yapay Zeka) da yıl boyunca ürünlerin yetiştirilebilmesi anlamında çok büyük önem taşıyor. Plenty'nin kurucu ortağı olan Storey, arazi krizini çözme çalışmaları kapsamındaki Forbes röportajındada: "Gerçek şu ki, dünyada gerçekten ekonomik olarak taze meyve ve sebze yetiştirebileceğiniz beş yer var ve bunların hepsi şu an kullanımda. Dikey tarım ile dünyanın taze meyve ve sebze kapasitesini büyütmek istiyoruz ve bunun gerekli olduğuna inanıyoruz." açıklamalarında bulundu. Storey: "1500 dönümlük bir çiftlikten 350 kat daha büyük bir arazinin marketinizin içine sığdığını hayal edin, bu oldukça verimli bir durum." ifadelerine yer verdi.

 

Dönüm Başına 400 Kat Daha Fazla Verim

Plenty’nin iklim kontrollü iç mekan çiftlikleri; yan yana yerleştirilmiş, dikey olarak büyüyen ve tavandan sarkan bitki sıralarından oluşuyor. Ayrıca bitkileri hareket ettirmek için robotlar kullanılırken gerekli olan su, sıcaklık ve ışığı da yönetmek için yapay zeka kullanılıyor. Bitkilerin ortamı, bitkilerin üstlerinde bulunan ve güneş görevi gören LED ışıklar, mümkün olan en iyi mahsulleri elde etmeyi sağlamak için sürekli olarak optimize edilmekte. Oldukça verimli olan bu dikey çiftlikler ile düz bir çiftliğe göre dönüm başına 400 kat daha fazla ürün elde edilebiliyor.


 
Şirketin web sitesinde, kapalı alandaki dikey tarımın daha üstün olmasının; tekonoloji, mevsim, zaman, doğal felaketler, haşereler gibi birçok nedeni bulunmaktadır. Hepsinden en önemlisi ise kullanılan suyun tamamı geri dönüştürülmekte ve havadaki buharlaşan su yeniden kullanım için tutulmakta.

Plenty, SoftBank'tan 140 milyon dolar yatırım aldığını açıklamıştı. Daha önceki 400 milyon dolarlık yatırım da göz önüne alındığında Plenty, 540 milyon dolar finansman sağlamış oldu.



Kaynak: 

►interestingengineering
 
Yazar: Kaan Şensoy

Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.