elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Darlington Bağlantılı Yalan Makinesi Devresi Yapımı

Bu içeriğimizde transistör, led ve direnç kullanarak vücudumuzun iletkenlik seviyesine göre çalışan hobi amaçlı yalan makinesinin devre tasarımını yaptık. Salgıladığımız sodyum miktarına göre çalışan devrenin ayrıntıları yazımızda.



A- A+
22.06.2016 tarihli yazı 12585 kez okunmuştur.
Devre tasarımımızla ilgili ayrıntıya girmeden önce darlington bağlantının ne olduğunu inceleyelim. Darlington bağlantı, aynı türden 2 veya daha çok transistörün birbirlerine doğrudan bağlı olmasıyla elde edilen bağlantı şeklidir. Bu bağlıntıda ilk transistörün emitörü bir sonraki transistörün bazına, kolektörü kolektörüne bağlanır. Böylelikle çok yüksek kazançlı bir transistör elde edilir. Örneğin ilk transistörün akım kazancı 20, ikinci transistörün 30 ise toplam akım kazancı 20*30=600 olarak bulunur. Bu yazımızda darlington bağlantıyı kullanarak hobi amaçlı yalan makinesi devresi kurulumundan bahsedeceğiz.
 


 
►İlginizi Çekebilir: Baskılı Devre Kartı Yapımı

 

Malzeme Listesi:

► Breadboard veya baskı devre kartı için bakır plaket ve gerekli kimyasallar
► 9V pil
► 6 adet direnç (3 adet 10K, 3 adet 100 ohm)
► 4 adet BC547 transistör
► 3 adet LED (sarı, kırmızı, yeşil gibi farklı renklerde)
► Bağlantı için bakır tel
► 2 adet krokodil pens
 

Devremizin Kurulumu:



Daha önceki yalan makinesi devresi çalışmamıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Bu devremiz de vücudumuzun iletkenlik seviyesine göre çalışmaktadır. Salgılanan sodyum miktarıyla iletkenlik seviyesi değişmektedir. Farklı renkteki ledlerin akım seviyelerinin farklı olması, devredeki iletkenlik seviyesini göstermektedir. Parmağımızla telleri çok sıktığımızda devre daha iletken olacağından dolayı daha sağlıklı sonuçlar elde edebilmek adına bu bağlıntıyı krokodil pens ile yapabiliriz.


Kaynak:


Hobi Elektronik
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar