elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Cep Telefonu ile Uçak Düşürülür Mü ?

Cep telefonu ile uçak düşürülür mü ? Bir uçağın veya helikopterin içerisinde arka arkaya aramalar yaparak, burada manyetik bir alan oluşturup aracın düşmesine neden olabilir miyiz? Eğer bu mümkünse, telefonun kendi başına oluşturduğu manyetik alandan ziyade, havadaki diğer manyetik alanların da uçağa etki etmesi , işlerin ters gitmesine neden olabilir mi? Şimdi fiziğe kulak verelim.



A- A+
05.02.2015 tarihli yazı 13575 kez okunmuştur.
 Uçak ve helikopter gibi hava araçları  güçlü manyetik alanlardan etkilenmeyecek şekilde tasarlanırlar. Yüksek gerilim hatları, radar sahaları, vericiler, elektrik yüklü bulutlar, yıldırımlar ve hatta havaalanları çok büyük manyetik alan oluştururlar. Hava araçları, bütün bu güçlü manyetik alanların içinden geçerek uçmak zorundadır. Bütün bu güçlü etkiler bir aradayken, cep telefonunun 5 Watt’lık gücüyle kabin içerisinde bir manyetik alan elde etmek oldukça zordur.
 


 

 
Bu olayı kavramanın yolu, Faraday kafesi, manyetik dalga ve elektriksel alan arasındaki ilişkiyi iyi anlamaktan geçiyor. Elektriksel alanlar, manyetik etkiler oluşturur;  hatta bu manyetik alan değişimleri ile elektrik akımı bile elde edebiliriz. Faraday,  iletken bir metalle kaplayıp toprakladığı kafes şeklindeki yapıya, elektriksel alanların etki etmediğini keşfetti. Bu demek oluyor ki, yalıtkan bir yüzeye ihtiyaç duymadan elektik kontrol edilebiliniyor. Tahmin ettiğiniz gibi bu yapıya günümüzde Faraday kafesi deniliyor.
 


 
►İlginizi Çekebilir: Faraday Kafesi

 
Havacılığın emniyetini öngören JAR standartlarına göre, elektromekanik araçlar olan uçak ve helikopterlerde bulunan hassas ölçüm cihazlarının EMI denen elektromanyetik  etkilerden korunması çok önemlidir. Bu standartlar bize şunu söylüyor; uçakta veya helikopterde, elektrikle çalışan ne kadar araç varsa hepsi yalıtılmalıdır. Eğer yalıtılmazsa araçlar çalışmaz  veya  sapıtır.  
 

 
 
Peki helikopter ve uçaklar manyetik alanlarda güvenle uçabilirler mi ? Çevremizde çok güçlü manyetik alanlar var. Etrafımıza baktığımızda en basitinden bir sürü anten, televizyon vericileri, radarlar  bulunuyor. Uçakların bir kısmı, pistte başka bir uçak kalkarken  alanı pas geçer. Fakat güçlü manyetik alanda nasıl oluyorda sorunsuz uçuşlarına devam ediyorlar? Cevap, Faraday kafesi. Bütün uçak ve helikopterlerde Faraday kafesi yapısal olarak mevcut.
 

 
İlginizi Çekebilir: Jammer Nasıl Çalışır?

 
Kısacası sadece cep telefonu etkisiyle bir uçağın veya helikopterin düşmesi pek mümkün değil, tabi gerekli tedbirler alındığı sürece. Bir uçak kazası oldu diyelim. Bunu sadece cep telefonuna bağlamak  yazımda da belirttiğim gibi yanlıştır. Korkunç uçak kazalarının çok çeşitli nedenleri vardır. Uçak bakımının aksaması, profilin buzlanması, palın kırılması, hubun görevini yapamaması, kuyruk rotorunun dağılması teknik nedenlerden bazılarıdır. Bu durum plotaj kaynaklı da olabilir. İşte bütün ince ayrıntıları göz önüne alırsak, kazalara karşı hazırlıklı oluruz. Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi havada şaka olmaz.
 
 
 Kaynak

►Wikipedia
►BBC

Hande Kılıçkır Hande Kılıçkır Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar