elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bu Dev Çanaklar Dünyayı Aydınlatacak |
HCPVT

Bilişim devi IBM’in geliştirdiği çanaklar ile elektrik enerjisi üretimi, içme suyu üretimi ve soğutma işlemleri yapılabilecek. Süper bilgisayarlardaki soğutma sistemlerinden ilham alınarak tasarlanan bu dev çanaklar tüm dünyanın elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
11.05.2014 tarihli yazı 14008 kez okunmuştur.
IBM’in, yüksek konsantrasyonlu fotovoltaik termal sistem (HCPVT) adını verdiği proje, aslında bilgisayarları soğutmak için kullanılan eski bir sistemi temel alıyor. Bu sistemin dev çanaklara uygulanması ile çok yüksek oranlarda verim elde edilmiş. Ayrıca bu teknoloji ile çanaklardan içme suyu üretimi ve soğutma işlemleri yapılması da planlanıyor.
 


►İlginizi Çekebilir: V3 Solar Spin Cell'ler Geliştirildi


Bu projede, aynalardan oluşan dev çanak, güneşi takip ederek verimin artmasını sağlıyor. Aynaların merkezinde bulunan fotovoltaik termal çipler, güneş enerjisini mikro kanallı sıvı soğutuculara iletiyor. Bu çipler sayesinde 8 saatlik bir zaman diliminde yaklaşık 250 watt güç üretilebiliyor.
 


Diğer sistemlere göre %40 daha verimli olan bu çanakları farklı kılan ise özel bir soğutma sistemi sayesinde çiplerde erime sorununun yaşanmaması. Bu sayede güneş ışınları yoğunluğu 2000 kat arttırılmış.
 
Bu güç üretim sistemi, Sahra Çölü’nün sadece %2’sine kurulduğunda tüm dünyanın elektrik ihtiyacı karşılanabilecek.



►İlginizi Çekebilir: Japonya Uzaya Güneş Tarlası Kuracak


Günümüzdeki verimlilik sınırlarının aşıldığı bu çanaklar sadece enerji üretimi yapmıyor. Emmeli soğutma teknolojisi ile sıcak havayı soğuk havaya dönüştürülebiliyor. Ayrıca bu sistemin içme suyu üretiminde kullanılması da planlanıyor. Bu projede, ısıtılmış atık suyu buharlaştırıp tuzdan arındırarak günde metrekare başına 30-40 litre içme suyu üretimi planlanıyor.

Bu sayede, kömür santrallerinin enerji üretim maliyetinden daha düşük fiyata elektrik üretimi, içme suyu üretimi ve soğutma işlemleri yapılabilecek.



Kaynak:

►Gizmag


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.