elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

BRICKER Projesi ile Kamu Binalarındaki Enerji Verimli Hale Geliyor

BRICKER Projesi ile Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi, Avrupa Birliği tarafından desteklenen önemli bir projenin parçası olarak Türkiye’yi temsil ediyor. Kamu binalarında enerji tüketimini %50 azaltmayı hedefleyen ve yenilenebilir enerji teknolojilerini kullanan BRICKER projesinin Türkiye’deki demo sahası: Adnan Menderes Üniversitesi Hastane’si.



A- A+
07.12.2017 tarihli yazı 7662 kez okunmuştur.
Enerji, günlük faaliyetlerimizi sürdürebilmek için ihtiyaç duyduğumuz en temel unsurdur. Kaynakları kısıtlı ve maliyetli olan enerjiyi tedarik ederken; yaşadığımız gezegeni kirletmekte ve gelecek nesillere, yaşayacak daha kötü bir Dünya bırakmaktayız. Peki bunu engellemek için ne yapmalıyız? Enerjiyi kullanmamız kaçınılmaz olduğuna göre öncelikle sahip olduğumuz enerjiyi verimli kullanmalıyız. Daha sonrasında ise yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak temiz enerji üretmeliyiz. Son yıllarda enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında üretilen proje sayısı gittikçe artmakta... Bu bağlamda Avrupa Birliği Yedinci Çerçeve Destek Programı'ndan alınan destekle başlatılan BRICKER projesi mesken dışı binalarda hem enerji verimliliği hem de yenilenebilir enerji uygulamalarını birarada kullanarak binaların enerji tüketimlerini %50 azaltmayı hedefliyor.
 
 

BRICKER Projesi ile Yenilikçi Teknolojiler

BRICKER projesinin amacı mesken dışı binalara ait enerji tüketiminde ve sera gazı emisyonlarında ciddi(% 50'yi aşan)  bir azalma sağlamak için yenilenebilir çözüm paketi geliştirmektir. 13 milyon €’luk bütçeye sahip proje kapsamında geliştirilen çözümlerin seçilen üç farklı sahada gösterilmesi hedeflenmektedir. Uygulama için seçilen yerler, Belçika, İspanya ve Türkiye’de yer almaktadır. Türkiye uygulaması Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’nde yapılacak, AYDIN VALİLİĞİ, Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Onur Enerji firması ve Özyeğin Üniversitesi tarafından şekillendirilecek. Projenin toplamda 6 Avrupa ülkesinden 18 farklı partneri bulunuyor.
► Binalara uygulanacak iyileştirme paketi;
► Sıfır emisyonlu enerji üretim teknolojileri,
► Enerji ihtiyacını azaltmaya yönelik iyileştirmeler,
► Uygulanan yeni teknolojilerin entegrasyon ve işletme stratejilerinin geliştirilmesinden oluşmaktadır.

BRICKER Projesi ile Yapılacak Uygulamalar

Enerji verimliliği çerçevesinde Adnan Menderes Üniversitesi hastane binasının tüm yüzeyleri ve çatısı yerel izolasyon malzemeleri ile izole edilmektedir. Pasif çözümlerin yanı sıra aktif sistem çözümleri olarak; parabolic güneş toplayıcıları, ORC ve adsorpsiyonlu soğutma sistemi kullanılmaktadır. Yapılmakta olan çalışmaların boyutları;

 

► 7430 metrekare cephe yalıtımı
► 3360 metrekare çatı yalıtımı
 1300 metrekare havalandırmalı cephe
► Yaklaşık 1 MW Solar Saha(parabolik)
► ORC Kojenerasyon Unitesi
► Adsorbsiyon Chiller
► İşletme prosedürleri değişimi

Yapılan teknolojik yatırım ve iyileştirmelerin enerji tüketimini en az %50 azaltması ve 6-7 yıl içinde kendisini amorti etmesi beklenmektedir.

Yazar: Turgut Yılmaz

Kaynak:


bricker-project.com
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.