elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

BP'den sızıntıyı durdurmak için yeni bir girişim daha

İngiliz petrol şirketi BP, yaklaşık 3 aydır denizi kirleten petrol kuyusunu kapatabilmek için yeni bir girişim başlattı.



A- A+
12.07.2010 tarihli yazı 5299 kez okunmuştur.

Yüzyılın en büyük çevre felaketleri arasında gösterilen Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısını durdurabilmek için çabalar sürüyor. İngiliz petrol şirketi BP'nin geliştiridiği son çözüm, kuyunun üzerindeki kapağın daha gelişmiş ve ağır kapakla değiştirilerek, kuyudan sızan tüm petrolün toplanması ve tankerlere aktarılması.





BP, denizin bin altı yüz metre derinliğinde gönderilen robot denizaltılarla kapağın değiştirilmesi işlemini başlattı. Petrol sızıntısına yol açan eski kapağın yerinden çıkarıldığı belirtildi. Ancak yeni işlemin dezavantajı, kapak yerleştirilinceye kadar, kuyudan fışkıran ham petrolün tümüyle denize akacak olması. Denize yayılan petorolün toplanabilmesi amacıyla bölgede üç tanker hazır tutuluyor. 30 metre uzunluğunda ve 100 ton ağırlığındaki yeni kapağın başarıyla yerine yerleştirilmesi halinde, kuyudan sızan tüm petrolün tankerler tarafından toplanması umuluyor. Meksika Körfezi'ndeki çevre felaketi krizini yönetmekle görevlendirilen Amerikan Sahil Muhafaza Komutanı Amiral Thad Allen beklentilerini şu sözlerle açıkladı: 'Bu girişimin sonunda başarıya ulaşırsak, bütün petrolü toplayacak durumda olacağız.'





Bir kaç gün sürebilir





BP, işlemin başarıyla sonuçlanması halinde, en geç bu ayın sonuna kadar günde 60 bin ila 80 bin varil petrolün toplanmasını umuyor. Ancak kapağın değiştirilmesi işleminin birkaç gün alabileceği belirtiliyor. Amiral Thad Allen, 'Başlangıç süreciyle, kapağın yerine yerleştirilmesi arasındaki sürenin üç ila dört gün arasında olabileceğini düşünüyorum" dedi.





BP Üst Düzey Başkan Yardımcısı Kennt Wells bu işlemin başarıyla sonuçlanacağı konusunda iyimser. Wells, 'Havanın iyi olması işimiz kolaylaştırıyor. Elimizden geleni yapacağız. Gelişmelerin seyrine bağlı olarak, dört ila yedi gün arasında bu sorunun çözülebileceğini düşünüyoruz' dedi. Ancak yeni kapak, eskisine göre daha iyi durumda olsa bile, uzmanlara göre bu geçici bir çözüm. Amiral Thad Allen, şunları kaydediyor: 'Esas çözüm, iki yeni kuyunun açılması ile olacak'





Nihai çözüm sondaj kuyularının açılması





BP'nin nihai çözümü ise ağustos ayında tamamlanması beklenen iki acil sondaj kuyusunun devreye sokulması. Bu kuyuların sızıntının oluştuğu kuyudaki basıncı alarak, diğer kuyudaki petrol sızıntısını tamemen durdurması hedefleniyor.





20 Nisan günü Meksika Körfezi'nde BP'ye ait Deepwater adlı petrol platformunun infilak etmesi üzerine 11 kişi hayatını kaybetmiş, patlamadan iki gün sonra platformun batması ile petrolün denize fışkırmaya başlaması büyük bir çevre felaketine yol açmıştı. Tahminlere göre, patlamanın meydana geldiği günden bu yana günde yaklaşık 80 bin varil ham petrol denize akıyor, bunun yalnızca dörtte biri toplanabiliyor.





Maliyet yükseldi





Mali krizin eşiğine gelen BP, bu felaketin kendilerine olan maliyetinin 3,5 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. İngiliz petrol şirketi, çevre felaketiyle mücadelede 46 bin kişinin, 6 bin 400'den fazla geminin, onlaraca uçağın görev yaptığını açıkladı. Şirket, 105 bin kişi ve kurumdan tazminat talebi geldiğini, şu ana kadar 52 bin talebe karşılık verdiklerini ve 165 milyon dolar tutarında ödeme yaptıklarını duyurdu.



Deutsche Welle Türkçe/Başak Özay




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.