elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

BOTAŞ Silivri’deki deposuna gaz yükledi

Türkiye ile Rusya arasındaki ‘gümrük geriliminin’, iki ülke arasındaki gaz ticaretine de yansımasından endişe ediliyor.



A- A+
02.09.2008 tarihli yazı 4954 kez okunmuştur.

BOTAŞ Genel Müdürlüğü, Rusya ile yaşanan gerilimin, kış aylarında Türkiye'nin gaz tüketimini olumsuz etkilememesi için Silivri'de bulunan depoya gaz depolamaya başladı. Deponun kapasitesi de 1.1 milyar metreküpten 1.9 milyar metreküpe çıkarılacak.



TEDBİRLER ALINIYOR



Rusya'nın, bir süredir Türk ihraç mallarına yönelik uyguladığı örtülü ambargoya, Türkiye'nin de Rus TIR'larını kırmızı hatta alarak karşılık vermesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile BOTAŞ'ı endişelendirdi. Rusya halen Türkiye'nin en büyük gaz tedarikçisi konumunda bulunuyor. Her yıl İran gazında sıkıntı yaşayan BOTAŞ, gaz krizini aşmak için, Rusya'dan yardım istiyor. Rusya da, bu talep üzerine Mavi Akım ve Batı Hattı'ndan Türkiye'ye verdiği gaz miktarını arttırıyor. Son dönemde Rusya ile yaşanan gerginlikle birlikte, Rusya'nın kış aylarında ek gaz verilmesine ilişkin taleplere sıcak bakmayacağı düşünülüyor. Bu nedenle, BOTAŞ, Rusya ve İran'dan kaynaklanacak gaz sıkıntılarına karşılık önlem almaya başladı.



SİLİVRİ GAZ DOLUYOR



BOTAŞ, geçen yıl hizmete giren Silivri deposuna gaz depolamaya başladı. Depolama işleminin, gaz tüketiminin az olduğu eylül ve ekim aylarında da devam edeceği bildirildi. Bu depoda 1.1 milyar metreküplük gaz depolanacak. Ancak, deponun kapasitesi bu yıl içinde arttırılarak, 1.9 milyar metreküpe çıkarılacak. Yine BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nün, kış aylarında yaşanacak olası gaz krizleri için, üzerinde durduğu bir diğer önlem de Şahdeniz Projesi'nden alınan gaz miktarının arttırılmasını içeriyor. Buna göre, halen Şahdeniz Projesi'nden Türkiye günde 8 milyon metreküplük gaz alıyor. Bu gaz miktarının, 10-15 milyon metreküpe çıkarılması planlanıyor. Böylece, İran gazının kesilmesi halinde açık, Azeri gazıyla kapatılacak.



MISIR VE TÜRKMEN GAZI



ENERJİ Bakanlığı ve BOTAŞ Genel Müdürlüğü, uzun vadede de Türkiye'nin gaz konusunda Rusya'ya bağımlılığını azaltmak için bazı projeleri hızlandırma kararı aldı. Bu kapsamda, Türkmenistan gazının İran'dan Türkiye'ye getirilmesi ile Mısır gazının Türkiye'ye getirilmesini öngören projelere hız kazandırılacak. Bu kapsamda Mısır'dan yılda 4 milyar metreküp gaz alınması planlanıyor. Türkmen gazı ile Mısır gazının, Türkiye'ye getirilmesi ile birlikte gaz konusunda Rusya'ya olan bağımlılık yüzde 50'nin altına düşecek.



Kaynak: Star Gazete



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.