elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bisiklet ile Elektrik Üretebilirsiniz

Elektrik enerjisi yenilenebilir kaynaklarla günümüzde artık daha ulaşılabilir bir konumda. Üstelik çok basit bir sistem kurarak, bisiklet ile kendi enerjinizi üretmek de mümkün. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
05.11.2020 tarihli yazı 19122 kez okunmuştur.
Enerji kesintilerinde ve bazı afet durumlarında en çok iletişim kurmaya duyarız. İlk akla gelen, güç kaynağı sağlayıcısını jeneratör olarak düşünebilirsiniz. Üstüne üstlük pandemiden dolayı herhangi bir iş mevcut ekip sayısı azaltığından çok daha uzun sürüyor dolayısıyla elektrik hatlarının tamiri de uzun sürecektir. Ancak evde enerji üretimi de mümkün.

Eve benzinle çalışan küçük bir jeneratör almak, bazı nedenlerden dolayı sıkıntı yaratabilir. En önemlisi jeneratör yakıtının bulunmasının bazı durumlarda sıkıntılı hale gelebileceğidir. Karanlığı göz ardı etsek bile en önemli iletişim araçlarından olan internet bağlantısının olmaması göz yumulur bir durum değildir. Bir diğer seçenek olaral fotovoltaik pilleri ele alabiliriz. 10TL/W’ dan daha düşük bir fiyata iki adet 100 watt’lık panel satın alınabilir. 35 A’lik DC-DC dönüştürücü kullanılırsa bir sonraki adım olarak -isteğe bağlı- kurşun asit batarya seçilebilir.




 

Watt- ölçerde alınan verilere göre -en az- 300 W/h kapasiteli bir bataryanın dört dizüstü bilgisayarı, bir kablolu modemi ve bir kablosuz yönlendiriciyi (wireless router) yaklaşık 4 saat güç verebileceğini aynı zamanda çekirdek bir ailenin telefonlarını ve fenerlerine de şarj edebileceği ortaya kondu. Batarya çekirdek aile karanlık akşamlardan kurtarmalıydı. Bulutlu bir günde daha az yük için de yeterli olabilecek bir batarya seçilmeliydi. Dolayısıyla 12 V’ luk 35 A/h’lik bir batarya seçildi(nominal değerlerde 420 Wh depo edebilen).
 
Hava arka arkaya kapalı olsa bile daha büyük pil depolama alanı almak yerine yedek elektrik kaynağı olan fotovoltaik pillerin, çalışmadığı zamanlarda alternatif bir elektrik enerjisi üretecine ihtiyaç duyulacağı öngörülebilir. Fotovoltaik pillerin verimli olmadığı zamanlarda bataryanın panelle bağlantısı kesip ihtiyacı karşılamak üzere yedekleme kaynağına bağlayarak enerji ihtiyacını karşılamak için iyi bir yoldur. Bir rüzgar türbini bu senaryoya hizmet verebilir ancak onun da devamlılığı oldukça sorgulanabilir. Dolayısıyla elektromekanik enerji dönüşümüyle bisikletten enerji üretmek son derece kullanışlı bir seçenek sunar.

Paralel Güç Kaynağı

Sistemde, DC-DC dönüştürücü aracılığıyla derin döngülü kurşun-asit bataryayı şarj etmek için öncelikle fotovoltaik panellere güveniliyor. Panelleri kullanmak için yeterli güneş ışığı olmadığında, bir standa monte edilmiş geleneksel bir bisikletin arka tekerleği tarafından tahrik edilen bir jeneratöre geçiliyor. Bu, üretilen ve aküyü besleyen gücü izlemek için gidonlara monte edilmiş bir doğrultucu ve sayaç gerektiriyor.
 
Günde yaklaşık bir saat bisiklete binildiği düşünülürse kaba bir hesapla 80 W üretilir (ortalama bir yetişkinin 1 saatte 22km’ye ulaşması durumunda).  80 Wattlık güneş enerji panellerinin sağlayacağı enerjinin sadece bir kısmına denk olmakla birlikte, dizüstü bilgisayarı birkaç saat internete bağlı kalması ve telefonları şarj etmek için yeterli olabilecek ölçüdedir. Pedal çevirmek, elektrik kesintisi sırasında sağlıklı ve stres azaltıcı bir aktivite olarak sınıflamak doğru olacaktır.
 
Sabit bir bisiklet standını elektrik enerjisi üretmek üzere dönüştürmek zor değildir. Sıradan bir bisiklet standında sıvı dolu bir bölme sürtünme direnci sağlar. Sıvı dolu bir bölme yerine arka tekerleğe bastıran bir şaft üzerinde sürtünme kuvveti oluşturmak için mıknatıs ve “eddy” akımları kullanan sabit bir bisiklet standı daha kullanışlı olacaktır.

 
Bisiklet standında sürüklenmeye neden olan kısımlar sökülüp esnek bir kuplör ve tahta bir ayırıcı kullanarak şafta fırçasız bir motor takılmalıdır. Daha sonra ise motorun üç kablosunu üç fazlı bir köprü doğrultucuya bağlanır. Doğrultucunun çıkışına ise sırayla batarya ve drok ölçer bağlanır.Drok ölçer, voltajı, akımı, gücü ve üretilen enerjiyi izlemeye olanak sağlar.
 
Çok çaba sarfetmeden bir saat pedal çevrildiği takdirde, güç üreten bisiklet standının 60 W ürettiği gözlenir. Bu durumda güç dönüşümündeki verimsizler dikkate alınmalıdır.Oldukça önemli bir konudur; motor ve jeneratör bir süreden sonra fazla ısınır.60 W  da iş görür ayrıca bir saatten fazla bisiklet sürülmemesi gibi bir kural yoktur. Aile üyelerinin kışın gri günlerinde elektrik kesintisi olduğu takdirde telefon ve bilgisayar kullanımı için biraz terletmek iyi bir fikir olabilir.
 
Temel olarak kaslarla elektrik gücü üretmek, elektrik kesintisi olsun ya da olmasın çocuklar için değerli bir derstir. Bir ampül veya televizyon açıldığında, harcanan gücü(watt) kaslarla üretmek gerektiği durumda büyük çaba gerektiren bu deneyim, enerji tüketiminin ne anlama geldiğini kavramak için oldukça iyi bir yol olacaktır.

 

Kaynak:

► spectrum.ieee


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.