elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Batarya Şarj Süreleri 5-10 Dakikaya Düşecek

Elektrikli araçların birçok avantajı olsa da menzil kaygısı gibi büyük sıkıntıları bulunuyor. Yeni geliştirilen ve 10 dakikada şarj olabilen elektrikli araç bataryası, bu sorunların çözülmesi için büyük bir adım olacak. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
01.02.2021 tarihli yazı 4482 kez okunmuştur.
İklim kriziyle mücadelede hayati önem taşıyan elektrikli araçların uzun yolculuklar sırasında şarj edilme imkanın az olması, sürücüler için bir endişe kaynağı oluyor. Penn State Üniversitesi mühendisleri, 10 dakika gibi kısa bir sürede elektrikli aracın şarj olmasını sağlayan ve 402 km menzil sunan lityum demir fosfat bataryaları geliştirdi. Hızlı şarj olan bu bataryalar, aynı zamanda daha ucuz olma özelliği taşıyor.

 


Penn State Üniversitesi’nden Elektrokimyasal Motor Merkezi direktörü Chao-Yang Wang yaptığı açıklamada: “3 yıl içinde piyasaya sunulmasını beklediğimiz bu tür hızlı şarj olanağına sahip bataryalar, menzil kaygısını ortadan kaldıracak. Ayrıca bu bataryalara sahip olacak olan elektrikli araçlar da içten yanmalı motorlu araçlar kadar düşük maliyetli olacak.” ifadelerine yer verdi.

Wang’in
 ekibi ve EC Power tarafından yapılan araştırmalar ve geliştirilmeler sonucu ortaya çıkan bu bataryalaın 10 dakikada hızlı şarj olma özelliği, şarj ve deşarj durumlarında bataryanın sıcaklığının 60 °C’ye çıkarılması ve bu sayede de lityum iyonlarının daha hızlı hareket etmesiyle gerçekleşir. Bataryaların hacmini ve ağırlığıyla birlikte maliyetlerini de azalttıklarını belirten Wang, bataryaların ısınınca 40 kW/h ve 300 kW güç sağladığını, ayrıca bu bataryalarla donatılmış elektrikli bir aracın 3 saniyede 96 km/h hıza ulaşabileceğini de belirtti.
 


Wang ve ekibi bu çalışmadaki motivasyonlarının, elektrikli araçların daha çevreci bir yaklaşım içinde olması olduğunu belirtirken yaptıkları açıklamada sadece şarj süresini ve maksimum menzil kapasitesini değil, bu çalışmayla çevreyi değiştirebileceklerini de belirtti. Elektrikli araç bataryalarının şarj sürelerini, menzil kapasitelerini ve maliyetini iyileştirmek için çalışmalar yapan başka ekipler de mevcut.

Örneğin; StoreDot şirketi daha önce telefonlarda, dronelarda ve scooterlarda kullanılan hızlı şarj bataryalarını tanıttı. Şu anda ise elektrikli otomobiller için hızlı şarj olabilen yeni bataryalarını tanıttı. 

 
Mevcut lityum bataryalarında lityum iyonlarının, enerji depolamak için tek elektrot olarak grafit kullanılır.
Ancak bu bataryalar hızlı şarj edildiğinde  iyonlar tıkanır ve metale dönüşebilir. Bu durum oluşursa batarya kısa devre olur. StoreDot’un tasarladığı bataryada ise grafit yerine iyonların daha hızlı ve kolay bir şekilde geçebileceği yarı iletken nanopartiküller kullanılır. Bu nanopartiküller, suda çözünebilen ve imalatta kullanımı daha kolay olan germanyum yarı metalinden oluşuyor. Storedot'un geliştirdiği batarya 5 dakikada 160 km menzil sunuyor. Storedot'un bataryası 2025 yılında kullanıma sunulacak.


Kaynak:

interestingengineering
►theguardian.com

 

Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.