elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Basamak Tırmanan Tekerlekli Sandalye |
Scalevo

Merdivenler ve düzensiz zeminler tekerlekli sandalye kullanıcıları için çok büyük problem teşkil etmektedir. Genellikle rampalardan ve asansörlü sistemlerden faydalanmaktadırlar ancak bu her zaman mümkün olmamakta ve pahalı bir yapıdır. Neyse ki İsviçre'de öğrenciler; bu önemli probleme "Scalevo" adını verdikleri, basamakları tekerlekleri havaya kaldırıp tank tipi paletleri yardımıyla geçebilen elektrikli tekerlekli sandalyeyle çözüm buldular. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
01.11.2015 tarihli yazı 8343 kez okunmuştur.
Tasarımı ETZ Zürih ve Zürih Sanat Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan Scalevo, düz zeminde jiroskop teknolojisi kullanılarak iki tekerlek üzerinde kendini dengede tutmaktadır (dik durması da aynı şekildedir) ve kullanıcı basamaklara yaklaştığında kendi etrafında dönmekte ve tırtılı üzerinde basamakları geriye doğru tırmanmaktadır.
 


 
►İlginizi Çekebilir: Jiroskop Sensörü Nasıl Çalışır?
 
 
Tek Yapılması Gereken Hız Kontrolü
 
Tekerlekli sandalyenin yapı ve destek sisteminde yardımcı olan Miro Voellmy, Reuters'dan Jim Drury'e verdiği röportajda şunları belirtmiştir: "Bu tekerlekli sandalyede her şeyin otomatik olması mükemmel bir şey. Eğer merdivenleri tırmanmak istiyorsam, basamaklara kadar gider arkamı dönerim. Sonrasında tek yapmam gereken hız kontrolüdür."

 
Klasik Tekerlekli Sandalyelerden Çok Üstün
 
Scalevo düz yüzeylerde 10 km/saat hız yapabilmekte ve saniyede bir basamak -dönel merdivenler dahil- tırmanabilmektedir. Gelişmiş yardımcı cihazların yarıştırıldığı ETH Zürih sponsorluğunda gerçekleştirilen bu yılki Cybathlon Şampiyonasına da katılmıştır.

 


 
►İlginizi Çekebilir: Motor Kontrolü Nedir? Nasıl Yapılır?


Paletlerin kullanım durumu mükemmel ve çok büyük ayak izlerine sahip, onu devirmek neredeyse imkansız. Basamak tırmanıyormuş gibi değil de rampa tırmanıyormuş gibi hissediyorsunuz. Çünkü çok düz ve kendini basamak durumuna göre hemen adapte ediyor. Ayrıca basamakların ahşap, metal ya da cam olması fark etmiyor, Paletlerin kavraması çok iyi ve kayma tehlikesi yok.
 
Basamak tırmanma özelliklerine ek olarak, palet mekanizması düz yüzeylerde üzerindeki kişiye daha yüksek bir görünüm vermek için kullanıcının yüksekliği arttırılabilir.

 


Bugüne kadar geliştirilen öğrenci prototipleri satılık değildi, ancak Scalevo'nun yaratıcıları daha büyük bütçeye sahip olmak için uygun tüketici versiyonlarının yapılabileceğini düşünmektedirler. Daha büyük bütçeyle daha uygun bir tüketici versiyonunu düşünmek kulağa hoş geliyor.
 
Klasik manuel tekerlekli sandalyelere göre çok daha kullanışlı olarak üretilen Scalevo ile dar kapılardan geçilebildiği için iç mekânlarda da zorluk çekmeden kulanılabilir.

 

 
Kaynak:


sciencealert.com

Yazar: Anıl Gül

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.