elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

AVM'ler için Ön Ödemeli Enerji Yönetim Sistemi

Alışveriş merkezleri enerji yönetimi ve sayaç otomasyonu sistemleri kullanırlar. Burada iki ana sistem tipi mevcuttur. Faturalama ve ön ödemeli sistemler. Ön ödemeli sistem nedir ve ne gibi avantajları vardır? Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
01.11.2015 tarihli yazı 15299 kez okunmuştur.


Ön ödemeli sistemler alışveriş merkezleri tarafından en çok tercih edilen enerji yönetim sistemleridir. Ödeme avantajları ve yük kontrol opsiyonu çok kullanışlı özelliklerdir. Genel haberleşme altyapısı diğerleri ile aynıdır. Buradaki değişiklik sayaç tipleri ve yazılım opsiyonlarıdır.

Aktif Mühendislik ön ödemeli sistemlerde Iskraemeco enerji sayaçlarını kullanmaktadır. En çok tercih edilen Mx372 ve Mx383 serisi enerji sayaçları ön ödemeli sisteme göre programlanabilmektedir. Kredi yükleme işlemi yapılabilmekte, bu işlem sırasında da herhangi bir manyetik karta ihtiyaç duyulmamaktadır.

Kredi yükleme işlemi haberleşme hattı üzerinden yapılmaktadır. Dahili devre kesici ile yük kontrolü yapılabilmektedir. Bu opsiyon ile birlikte kullanıcı enerjisi yönetici tarafından istendiği anda kesilebilmektedir. Bu sayaçlar tarafından sadece enerji ölçümü yapılmamaktadır. Aynı zamanda gerilim, akım, güç faktörü gibi ana elektrik parametre ölçümleri de yapılabilmektedir.

 


            
 
Şekil 1: Enerji yönetimi ve sayaç otomasyonu sayesinde sadece enerji ölçümü değil, ana elektrik parametre ölçümleri de yapılabilir. 


Bu sayaçların diğer bir avantajı da, m-bus master özelliği ile sistemin enerji sayaçları üzerinden su kalorimetre gibi m-bus haberleşme özelliğine sahip sayaçları okuyabilmesidir.

Kablolu RS485 sistemi genelde tercih edilir. Fakat alışveriş merkezi ihtiyaçlarına göre PLC veya GSM/GPRS de kullanılabilir. Kablolu RS485 sistemlerinde Bus bağlantı tipi kullanılır. RS485 haberleşme hatları mevcuttur. Her bir hatta 31 enerji sayacı bağlantısı yapılabilmektedir ve bu hatların maksimum uzunluğu 1200 metreye kadar olabilmektedir. 
Ana merkez bilgisayarında Actwin Smart enerji yönetim sistemi kuruludur.
 
 
 Actwin Smart tamamı ile Aktif Mühendislik ekibi tarafından oluşturulmuş ve ön ödemeli sisteme göre adapte edilmiştir.


 
         Şekil 2: Actwin Smart Enerji Yönetim Sistemi, ön ödemeli sistem ile uyumluluk içinde çalışmaktadır.


Actwin Smart ile sayaçlara kredi yüklenebilmekte, otomatik veya manuel olarak dahili kesici kontrolü yapılabilmektedir. Kullanıcılar sayaç kredi durumu hakkında sms, e-mail gibi değişik yollarla bilgilendirilebilmektedir.


Örneğin, gece yarısı kullanıcı sayacı kredisi biterse sistem anında kesme yapılabileceği gibi, ayarlanmış bir zamana kadar bekleyip bilgilendirme de yapılabilmektedir. Alışveriş merkezi yönetimi tarafından bu fonksiyon kişiselleştirilebilir. Ölçüm değerleri Actwin Smart tarafından birçok rapor ve analiz tipi için kullanılabilmektedir.


 


Kaynak: 

► 




Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar