elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

ASELSAN İnsansız sistemlerde dünyada ilk 10da

ASELSAN, uluslararası İnsansız Araçlar Yarışması MAGIC-2010da dünya çapında ilk 10 takım arasına girmeyi başardı!



A- A+
06.12.2009 tarihli yazı 4709 kez okunmuştur.

Avustralya ve Amerika Savunma Bakanlığı organizasyonları tarafından ortaklaşa düzenlenen yarışma için ASELSANın takım liderliğinde bir ekip oluşturuldu. Kapadokya adı verilen ekipte, Bilkent, Boğaziçi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile Amerikadan Ohio State Üniversitesi yer aldı.


Yeni nesil otonom insansız kara araçlarının geliştirilmesine öncülük eden yarışma, akıllı robotların insan müdahalesi olmadan, birbirleriyle haberleşerek bilinmeyen bir kentsel alanda keşif-gözetleme-istihbarat yapmasını, alanda bulunan tehlikeli maddeler ile düşman veya teröristlerin etkisiz hale getirilmesini sınırlı bir sürede gerçekleştirmeyi amaçlıyor.


Finalist robotlar ve takımları, 8-13 Kasım 2010 tarihinde Avustralyada Adelaide kentinde yarışacak. Bu yarışmayı kazanan takım ise 750 bin dolarlık ödülün sahibi olacak.


MAGIC 2010un, insansız araçlar alanında dünyanın en güçlü firmaları ve en başarılı üniversitelerinin katıldığı bir yarışma olduğunu ifade eden yetkililer, yarışmada ilk 10a kalan takımların Türkiye ile birlikte ABD, Avustralya, Japonya ve Kanadadan oluştuğunu belirttiler.


Yetkililer, ASELSANın, uluslararası alanda birçok yeni projenin de önünü açması beklenen bu yarışmadaki iddiasıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine de benzer akıllı robotları kazandırmayı hedeflediğini kaydettiler.


İnsansız sistemlerin savunma ve güvenlik alanındaki yerinin her geçen arttığına işaret eden yetkililer, özellikle keşif, gözetleme, istihbarat, savunma ve lojistik destek gibi faaliyetlerin hızlı ve etkin bir şekilde ve personel kaybı vermeden yürütmek üzere kendi kendine karar verebilen insansız sistemlere ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiler.


İnsanlar için rutin zor veya tehlikeli işleri gerçekleştirebilmeleri, görevin icrası sırasında korkma, çekinme ve yorulma gibi unsurlardan etkilenmemeleri nedeniyle insansız sistemlerin tercih edildiğini belirten yetkililer, ABDnin 2015 yılına kadar ordusundaki ilgili unsurların üçte birini insansız yapma hedefi koyduğunu kaydettiler.



ASELSANIN ROBOTLARI


ASELSANda insansız sistemlere, kendi kendine karar verme yeteneği kazandırma çalışmaları sürdürülüyor. İnsansız sistemler konusunda TSKnın dışa bağımlılığını en aza indirecek ürün ve sistemleri tasarlamayı ve geliştirmeyi ana faaliyet alanlarından biri olarak belirleyen ASELSAN, geleceğin savaş alanlarında yaygın bir şekilde kullanılacak robotlar üzerinde çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.


ASELSANın üzerinde çalıştığı insansız sistemlerle ilgili 4 ana proje çalışması bulunuyor. Bunlardan bir tanesi İzci aracı. Özellikle sınır güvenliğinin sağlanması, keşif, gözetleme ve lojistik hizmetlerde kullanılması amacıyla tasarlanan İzci, uzaktan komuta edilebiliyor.


Gece ve gündüz çevre gözetlemesi yapabilen, üzerine silah monte edilebilen ve topladığı verileri merkeze iletebilen İzci aracına, otomatik insan tanıma ve otomatik hedef takibi gibi yeteneklerin kazandırılması için çalışmalar yapılıyor.



GEZGİN


ASELSAN tarafından üzerinde çalışma yürütülen diğer insansız kara aracı Gezgin, uzak mesafeden savunma ve gözetleme yapabilmesi için tasarlanıyor. Paletli yapısıyla küçük bir tankı andıran Gezginde, dünyada henüz yeni geliştirilmekte olan insansız araçlarda uzaktan kablosuz silah kullanımını sağlayacak teknolojiler deneniyor.


Aracın üzerine yerleştirilebilecek robot kol, termal gözetleme ve lazer hedef işaretleme sistemleri ile tehlikeli görevler, uzaktan yerine getirilebilecek.



KAŞİF


ASELSANın üzerinde çalıştığı bir diğer insansız sistem ise birliklerin keşif gözetleme yeteneğini kilometrelerce uzağa taşıyabilecek olan ve Kaşif adı verilen balonlu keşif gözetleme sistemi. Bu sistem, yere sabitlenen balon üzerine yerleştirilerek, gece ve gündüz yüksek irtifadan hareketleri tespit edebilecek.


Kaşif, karakol gibi yerleşik alanlarda tepe arkalarını ve çevreyi gözetleyerek otomatik hareket tespiti yapabilecek ve gerektiğinde bu görüntüleri ve olası hedeflerin koordinatlarını diğer insansız sistemlere iletebilecek.



DENİZCİ


ASELSAN, liman ve boğazlarda keşif, gözetleme ve istihbarat gibi görevleri yapması için de Denizciyi tasarlıyor. Uzaktan kontrol edilebilen insansız su üstü aracı Denizci, hedefe ulaştığında üzerinde yer alan sonar, radar, termal kamera gibi cihazlarla elde ettiği verileri komuta merkezine aktarabilecek.





http://www.haberortak.com


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.