elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Arduino Nasıl Üretilir? |
FabrikaPort 2.Bölüm

Arduino gibi evrensel kültürel ve ekonomik devrimin öncüsü olan bir elektronik geliştirme kartının, Alpler’in ardında, dağ eteklerinde ki huzurlu topraklardan çıkacağını kim hayal edebilirdi? Arduino Nasıl Üretilir? yazı dizimizin ikincisi olan bu yazıda Arduino'nun PCB aşamasını anlatacağız.



A- A+
02.01.2014 tarihli yazı 15071 kez okunmuştur.


System Elettronica sadece Arduino kartları üreten bir firma değil. Aynı zamanda Arduino devre kartlarının mavi rengiyle uyumlu olması için, bir çok endüstriyel makinede kullanılan mavi kontrol devreleri de üretiyor. System Elettonica’da, Arduino üretiminin ilk adımı bakır levhalarda deliklerin açılması ve bu deliklerin mikrodenetleyici ve diğer elektronik bileşenlerin oturabilecekleri hale getirilmesi. Bu işlem üreticilere bütün sensör, ekran ve veri girişi için gerekli cihazların birbirleri ile iletişim kurabilmesini sağlıyor. Strambino'da, Apruzzese'nin tahminine göre, yalnızca Arduino devre kartlarının yapımı için günlük açılan delik sayısı 2 milyondan fazla.
 

 

Üretimdeki bir Arduino: PCBlerin gelecekteki yolu bakır levhaların delinmesinden geçiyor.


Delikler açıldıktan sonra, levhalar makinelerin çalıştığı büyük bir odaya getiriliyor. Bu odaların en büyüğüne gidiyoruz. Pencerelerin karşısında, devreleri asitle işleyen 6 adet asit bekletme tankı yerleştirilmiş. Çalışanların güvenliği için, bakır levhalar makinenin bir tarafında, mekanik bir kol levhaların üzerindeki sıvıları temizliyor, ardından banyonun ilk bölümüne batırıyor, ardından otomatik olarak koordine edilen yolculuğun devamı için ikincı kısıma yerleştiriliyor. İşlem tamamlandığında, kol levhaları sudan dışarı çıkarıyor ve başladıkları yere götürüyor. Çalışanlar plakaları çıkartıp yükleme rafına yerleştiriyor.

Bütün bu makinelerin çalışması insanların aklını başından alıyor. Bütün bunların başlangıçtan bitişe kadar tamamen evde yapılıyor olması olağanüstü birşey. Arduino bu üretimlerin hiçbirinde yurtdışından yardım almıyor, fabrika kurucusu ve sahibi Ludovico Apruzzese, gelişmiş üretimlerin tamamının İtalya yapımı olmasından gurur duyuyor.
 
Ludovico Apruzzese,System Elettronica'nın sahibi, Arduino'nun Leonardosu olacak kartın levhasını inceliyor.

Duvarda İtalya bayrağının renklerinde şeritler bulunuyor, ve yeşil bölümü olan beyaz duvarların karşısında bulunan kırmızı pencere çerçeveleri göze çarpıyor. Davide başka çarpıcı bir sırrı daha belirtiyor: Fabrikadaki üretim sırasında bulunan her şey Apruzzese'nin karısı ve kızlarının isimlerini almış.
 
System elettronica duvarları İtalya bayrağı şeritleriyle dekore etmiş.
 
Sıradaki durağımız, Arduino'lar asit banyosundan sonra mavi rengi aldığında beyaz olacak şekilde kaplayan makinelerin olduğu yer, ileri basamaklarda bu beyaz Arduino'lar işlenecek. Makine klasik bir serigrafdan(Bir lastik silindir ile uygun bir malzemenin şablon maskeye bastırılarak görüntünün bir yüzey üzerine geçirilmesini sağlayan makine) biraz farklı görünüyor. Çalışan tek tek bütün levhaları eliyle makineye yerleştiriyor, ardından press aşağı iniyor ve gerekli renk ile kaplıyor. Tamamen mavi ve bakır olan levhaların bir yüzü tamamen beyaz artık.
 

Arduino PCB'lerine beyaz baskı yapılıyor.
 
Arduino Leonardo'lar basıldıktan sonra levhalar halinde sıralanıyor ve tek tek baskı da hata olup olmadığı inceleniyor. PCB aşaması burada tamamlanmış oluyor. 
 



Haberimizin 3. Bölümü Arduino kartlarının lehimlenmesiyle devam edecek. 
Takipte Kalın...

 

Kaynak
 

►DesignBoom

Emre ARSLAN Emre ARSLAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar