elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ar-Ge'ye artan ilgi yazılım sektörünü büyütüyor

Orta Amerika Bilimsel Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkan Yardımcısı Fuat Alican'ın hazırladığı krizin yazılım sektörüne etkilerine yönelik araştırma, Netsis'in desteğiyle kitap haline getirildi.



A- A+
17.04.2009 tarihli yazı 3424 kez okunmuştur.

Kitabın tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Netsis Genel Müdürü Murat Ihlamur, Türkiye'nin iş yazılımı pazarının 100 milyon dolar olduğuna, destek verilmesi halinde 5 yılda 2-3 milyar dolar iç, 1 milyar dolar da ihracat rakamına ulaşabileceğine işaret etti. Ihlamur, 2001 yılına göre daha büyük bir kriz yaşanmasına rağmen, yazılım sektörüne ilginin hâlâ yüksek olduğunu, kriz döneminde Ar-Ge'nin öneminin daha da arttığını, yeni ürünlere odaklandıklarını, üniversitelerle yapılan ortak projelerin bu yıl ürün haline geldiğini anlattı. Son dönemde internet teknolojilerine ilginin de normalin çok üzerinde arttığına işaret eden Ihlamur, "Herkes internetten pazarlama ve internetten iş süreçlerini geliştirmeye yatırım yapıyor. E-ticaret, sipariş otomasyon sistemleri, artık hep internet üzerinden yürüyen önemli yatırımlar" diye konuştu.





Parası olan sanayici için fırsat


"Kriz ve Yazılım" adlı kitabı hazırlayan Fuat Alican da, yazılımın gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir kalkınmasında oynadığı önemli role dikkat çekerek, bunun gerçekleştirilebilmesi için paydaşların birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. Alican, "Yazılım üreten ve yazılım kullananların ortak hareket etmesi önem kazanıyor. Cebinde parası olup, işinden sıkılmış çok sanayici var. Yenilik arayan bu kişiler için yazılım sektörü bir fırsat olabilir" diye konuştu.





ARAŞTIRMADA ÖNE ÇIKAN TESPİLER


- Müşterileri kriz döneminde nakit akımı sağlayacak araçlar olarak görmeyip, onların gereksinimlerini odak noktası yapan yazılım firmaları, orta ve uzun vadede daha başarılı olacak.


- Üniversitelerde ve şirket laboratuvarlarında yapılan geleneksel Ar-Ge çalışmalarına ek olarak, kullanıcıların yapığı geleneksel olmayan inovasyonu da birlikte uygulayabilen yazılım firmaları ve ürünleri ön plana çıkacak.


- İnternet üzerinden çalışan, veri depolama gibi birçok bilişim gideri yükünü şirketin omzundan 'cloud computing' ve 'hizmet olarak yazılım' eğilimleri önem kazanacak.


- Hızlı hareket eden, küresel ve yerel güç birliklerinden ve farklılaşmaktan çekinmeyen, stratejik planlamalarını sürekli yenileyen, yaratıcı danışmanlık hizmetleriyle müşterilerinin krizde verimliliklerini artırmalarını sağlayacak çözümler sunan yazılım firmaları, krizi en az hasarla atlatacak.



Kaynak: Referans


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.