elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Apartmanlar Kendi Enerjisini Üretebilecek

İsveç geçtiğimiz günlerde 255 kW üzerinde güce sahip yenilenebilir enerji jeneratörleri için vergileri %98 oranında azaltacağını açıkladı.Mimarlar ve üreticiler yenilebilir enerji kullanımını arttırmak için yenilikçi yollara başvurdu. Yeniliklerden biri kendi enerjisini üreten apartmanlar.



A- A+
20.09.2017 tarihli yazı 1987 kez okunmuştur.
İsveç’in Vallastaden bölgesinde bulunan bir apartmanın çatısına yerleştirilen fotovoltaik güneş panelleri sayesinde binanın ihtiyaç duyduğu enerjinin daha fazlası üretilmektedir. Kjellgren Kaminsky mimarlık tarafından yapılan altı katlı bina geleneksel İsveç mimarisine sahiptir. İsveç’te buna benzer bir örnek, ICECUBE hotel ihtiyaç duydukları enerjiyi artık fosil yakıtlardan değil, yenilebilir enerjiden karşılamaktadır. İlkbahar ve yaz aylarında kış için yakıt depolamak yerine yenilebilir enerji sayesinde bütün mevsimler açık kalmayı hedeflemektedir.


 
Şekil 1: ICECUBE Hotel
 
 

Vallastaden

Vallastaden İsveç’in güneyindeki Linkoping şehrinde bulunan yepyeni bir bölgedir. Bu bölge, eylül ayında yapılacak olan kentsel yaşam fuarının odak noktası olması sebebiyle, 40 farklı geliştiricinin 1000’in üzerinde konutun sosyal, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik konusunda teşvik edici olması açısından benzersizdir. Bölgedeki yapılar geleneksel İskandinav tasarımına sahiptir. Ayrıca bütün yapıların tasarımları birbirinden farklıdır.

Vallastaden modeli olarak adlandırılan bu yeni kentsel yapı modeli, müstakil evlerin, apartmanların, öğrenci konutlarının hepsi ahşap, hücresel plastik ve çevre dostu malzemelerin birleşiminden yapılmaktadır.



 
Şekil 2: Vallastaden mimarisi
 

Yeni yapılan bu bölge yenilenebilir enerji kaynakları içermesi ve çevre dostu olduğundan Tesla gibi şirketlerin odak noktası olmaktadır. Geçen kasım ayında Solarcity şirketi bölgeye büyük bir solar microgrid sistemi kurmuştur. Kurulan bu şebeke güneş ışığı olmadan üç gün süreyle bölgenin enerjilenmesini sağlamaktadır.

İsveç’teki Vallasten, Tau hatta Portekiz fosil yakıtların kullanımının azaltılması için büyük bir çaba göstermektedir. Portekiz, geçtiğimiz günlerde sadece yenilebilir enerji kullanarak bir bölgenin tamamının aydınlatma ihtiyacını karşıladı. Dünyanın dört bir yanında bu gibi örnekler arttıkça fosil yakıt tüketimi azalacak ve dünya daha da yaşanabilir bir hale gelecektir.


Kaynak:


interestingengineering.com

Yazar: Samet Özgül

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.