elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Altın Çevre Dostu Türk Motor Merkezi !

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ile Amerikan menşeli motor üreticisi Pratt & Whitney’in ortaklığı sonucu 2010 yılı Ocak ayında Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda faaliyete geçen Türk Motor Merkezi, altın çevre dostu bina sertifikasını almaya hak kazandı.



A- A+
14.08.2010 tarihli yazı 8559 kez okunmuştur.




2010 yılı Ocak ayında faaliyete geçen Türk Motor Merkezi, ABD merkezli Yeşil Bina Konseyi'nin Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (U.S. Green Building Council-Leadership in Energy Environmental Design) standartlarına göre çevreye duyarlı konseptte tasarlanmış ve inşa edilmişti. Bu süre zarfında yapılan değerlendirme çalışmaları sonucunda Türk Motor Merkezi, 29 Temmuz 2010 tarihinde Türkiye'de altın çevre dostu bina sertifikasını almaya hak kazanan ikinci şirket oldu.








Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.'nin de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen Yeşil Havayolu Kuruluşu (Green Airport Company) ünvanına sahip olduğunun altını çizen Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Genel Müdürü ve Türk Motor Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Demir 'Türkiye'de ilkleri gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yeşil bina konsepti ile inşa edilen, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin en üst düzeyde alındığı, gelecekten izler taşıyan bir motor merkezi kazandırdık ülkemize. Bunun uluslararası kuruluşlar tarafından tescillenmesi de bizi ayrıca memnun etmiştir' dedi.








Merkezin Özellikleri:





Türk Motor Merkezi tesis ve atölye düzeni, motor bakım maliyetlerini ve sürelerini minimize edecek şekilde yalın bakım ve yönetim konseptine göre düzenlendi. Çalışanlarına sağlıklı bir ortam sağlayacak olan tesis, doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılması neticesinde enerji maliyetlerinde de önemli ölçüde tasarruf sağlayacak. Tesisin çevreye duyarlı tasarım özellikleri şu şekilde listelenebilir:





* Tesis, enerji sarfiyatına göre benzeri ölçekteki binalarla kıyaslandığında %25 tasarruf sağlayacak şekilde tasarlandı.





* Geniş cephe pencereleri sayesinde gün ışığının ofis alanlarında kullanımı artırıldı. Bu sayede elektrik ihtiyacını ve ek havalandırma ihtiyacı azaltıldı.





* Geniş cephe pencerelerine ek olarak çatıya kurulan özel gün ışığı aydınlatma sistemi ile bina ve atölye içerisinde çalışma yapılan yerlere sürekli olarak gün ışığı sağlanıyor.





* Gelişmiş havalandırma sistemleri içeriye %30 daha fazla temiz hava sağlanıyor. Ek olarak sistem karbondioksit (CO2) sensörleri ile kontrol edildiği için enerji sarfiyatı azaltılıyor ve personel için daha konforlu bir çalışma ortamı oluşturuluyor.





* Aydınlatma sistemi gün ışığı sensörleri ile kumanda ediliyor. Bu sayede gün ışığı olduğu süre zarfında, elektrikli aydınlatma kısılıyor.





* Soğutma sistemleri ozon tabakasına zarar vermeyecek şekilde seçildi.





* Gelişmiş Bina Otomasyon Sistemi sayesinde, insan faktöründen kaynaklanabilecek enerji sarfiyatı engelleniyor. Sistem aynı zamanda oluşabilecek hataları bakım ekibine anında raporlanıyor.





* Binanın çatısı soğutma amacıyla yansıtıcı malzeme ile kaplandı.





* İnşaat esnasında kullanılan malzemelerin %10'u geri dönüşümlü kaynaklardan elde edildi. Bu sayede ek ham malzeme temininin önüne geçildi.





* İnşaat esnasında kullanılan malzemelerin %40'ı yerli kaynaklardan temin edildi. Bu sayede taşıma ve karbon salınımı asgari seviyeye indirildi.





* Atık yönetimi sayesinde çıkarılan hafriyat toprağının %78'i dolgu malzemesi olarak kullanılabiliyor.





* Çatıdan yağmur suyu toplanıyor ve 500 m3'lük tanklara depolanıyor. Depolanan su şehir suyu seviyesine göre filtreleniyor ve tesis genelinde, sulama dâhil olmak üzere kullanılıyor. Toplamdaki su tasarrufu %60'ı geçiyor.





* Tesisin çevre peyzajı, çok az sulama ihtiyacı olan bitki türleri ile özel olarak tasarlandı.





* Çevreye zararlı maddelerin sızma riskini engellemek amacıyla, atölye zemininde su giderleri de dâhil olmak üzere hiçbir tesisat altyapısı kullanılmadı.





* Tesisin yolları ve park alanlarında ısı adası etkisine karşı kara asfalt yerine açık renkli beton kullanıldı.








Türk Motor Merkezi:





Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve Amerikan menşeli motor üreticisi Pratt & Whitney'in ortaklığı ile İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda kurulan Türk Motor Merkezi 10 hektarlık bir alan üzerinde 25.000 m2'lik kapalı alana sahip. Yerli ve uluslararası havayolu şirketlerine uçak motoru bakım hizmeti veren Türk Motor Merkezi'nin kapasitesinin kısa süre zarfında yılda 200 uçak motoru olması hedefleniyor. Şirket hâlihazırda 230 kişiye istihdam ediyor, tam kapasiteye ulaşıldığı zaman toplam istihdam sayısı 400 kişiye ulaşacak.











Türk Motor Merkezi'nin motor bakım kabiliyetleri:



Boeing B737-300/400/500 CFMI CFM56-3 Serisi





Boeing B737-600/700/800/900 CFMI CFM56-7B Serisi





Airbus A320 Ailesi IAE V2500-A5





Airbus A340-200/300 CFMI CFM56-5C Serisi





Habertürk


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.