elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Almanya Nükleer Enerjiden Kopamıyor

Güngeçmiyor ki ülkelerden “Nükleer santrallerimizi kapatıyoruz.” şeklinde biraçıklama gelmesin. Ancak ön görülen tarihler ve programların hiç biri başarıyaulaşabilecek gibi gözükmüyor. Almanya hazırladığı plan çerçevesinde 2022'yekadar ülkede bulunan bütün nükleer santralleri kapatılacağını duyurmuştu. Ancakbu plan şimdiden ileri bir tarihe sarkacak gibi duruyor. 



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 4204 kez okunmuştur.


Gün geçmiyor ki ülkelerden “Nükleer santrallerimizi kapatıyoruz.” şeklinde bir açıklama gelmesin. Ancak ön görülen tarihler ve programların hiç biri başarıya ulaşabilecek gibi gözükmüyor. Almanya hazırladığı plan çerçevesinde 2022’ye kadar ülkede bulunan bütün nükleer santralleri kapatılacağını duyurmuştu. Ancak bu plan şimdiden ileri bir tarihe sarkacak gibi duruyor. Geçtiğimiz günlerde de Japonya’da Fukuşima felaketinden sonra kapatma kararı aldığı santrallerini tek tek devreye almaya başlamıştı.



Nükleer tesislerin kapatılmasının zorluğu, tehlikesi ve maliyetinin fazlalığı sebebi ile gecikecek olan bu programın detaylarını ülkede dört tane nükleer santral işletmesine sahip enerji şirketi RWE sözcüsü Lothar Lambertz açıkladı.



Lambertz’in Deutsche Welle’ye yaptığı açıklamaya göre Almanya’nın diğer Avrupa ülkelerine göre nükleer santrallerin sökülmesinde daha deneyimli bir ülke olduğunu söyledi. Ülkenin kuzeydoğusundaki Lubmin kentinde yaklaşık 900 kişilik bir ekip, 1995 yılından bu yana Sovyet döneminden kalma bir nükleer santrali sökmeye çalışıyor. Ekibin 2014 yılına kadar çalışmalarını tamamlayacağı tahmin ediliyor. Ancak bu sürenin uzaması da ihtimal dâhilinde.



Tehlikeli ve Pahalı Bir Süreç



Nükleer santraller radyasyon yaymaya devam ettiği için sökülürken dikkatli olunması ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor. Bu nedenle radyasyon yayan atıkların ilk aşamada depolanması gerekiyor. Etkisi zayıftan orta dereceye kadar olan radyoaktif atıkların kullanılmayan maden ocaklarına götürülüyor. Ancak kullanılmış yakıt çubuklarının ise başka bir yerde depolanması gerekiyor. Alman hükümeti, Lubmin‘deki santralin kaldırılması ve radyoaktif atıkların depolanması için yaklaşık 4 milyar 100 milyon euro harcanacağını tahmin ediyor. Tek bir reaktör bloğunun kaldırılması için bile ortalama 500 milyon euro gerekiyor.



Fatura Halka Kesilebilir



Greenpeace gibi çevre örgütleri, özel enerji şirketlerinin santralleri sökmek için yeterli kaynağa sahip olmamasından endişe ediyor. Bu nedenle şirketlerin çoğu 2022 yılına kadar kendilerine malî destek sağlayacak kardeş şirketler kurmayı planlıyor. Ancak şirketler yine de giderleri karşılayamazsa, o zaman nükleer tesislerin sökülmesi için devlet kaynak aktarmak zorunda kalacak. Dolayısıyla bu durumda para, vergi mükellefinin cebinden çıkacak.



Ancak enerji şirketi RWE'nin sözcüsü Lothar Lambertz, bu endişelerin yersiz olduğunu belirterek tesisleri sökmek ve yükümlülüklerini yerine getirmek için yeterli kaynağa sahip olduklarını söyledi. Lambertz, "Her yıl kaynaklar yenileniyor ve bağımsız uzmanlarca kontrol ediliyor“ dedi.



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.