elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akkuyu nükleer santrali, enerji ihtiyacının yüzde 8'ini karşılayacak

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde "Akkuyu" adıyla kurulması planlanan nükleer santrale yönelik çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.



A- A+
16.08.2011 tarihli yazı 8911 kez okunmuştur.

Santralin kurulması işlemini üstlenen Akkuyu NGS Elektrik AŞ Genel Müdürü Alexander Superfin, santralin zemin etütleri ve tsunami tehlikesine karşı denizde yapılan sismik araştırmaların gelecek yılın ortasına kadar tamamlanacağını söyledi. Santrale ilk betonun 2013 yılında atılacağını, tesisin elektrik üretmeye 2019 yılında başlayacağını, Türkiye'nin ilk 15 yıl "garanti alıcı'' olduğunu anlatan Superfin, "İlk 15 yıllık süreçte üretilen enerjinin tamamını Türkiye kendisi alacak. Daha sonra da Türkiye isterse burada üretilen elektriği iç piyasaya ya da diğer ülkelere satabilir. Şu an bunları konuşmak için erken olduğunu düşünüyoruz. Yapacağımız santral Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 8'ini karşılayacak. Türkiye gibi sürekli büyüyen bir ülkenin, enerji ihtiyacını tek bir santralle kapatması mümkün değil. Şunu net bir şekilde belirtmeliyim ki, enerji ihtiyacı olan her ülke nükleer enerji işine girmek zorunda.'' dedi. Türkiye'de, Rus teknolojisinin "eski ve sağlam değil'' şeklinde algılandığını kaydeden Superfin, "Bu teknolojiyi en iyi yapan ülkeler içinde ABD ve Fransa'nın ardından biz geliyoruz. Bunu biz değil, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu söylüyor. Türkiye'de yapacağımız santral 3. nesil bir santral. Dünyada daha önce çok sayıda ülkede kullanıldı. Ancak Türkiye'ye yapacağımız son teknoloji ile donatılan bir sistemde olacak. Kimsenin güvenlik konusunda bir şüphesi olmasın.'' bilgisini verdi.





Santralin kurulacağı bölgede, zemin etüt çalışmalarının ve tsunamiye karşı deniz tabanında yapılan sismik araştırmaların önümüzdeki yılın ortalarına kadar tamamlanması planlanıyor. Santralin tüm hazırlık süreci net bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacak. Bu süreç içerisinde Akkuyu başta olmak üzere Mersin'in birçok yerine 'bilgi odaları' kurulacak. Bu sayede de herkes santral ile ilgili istediği tüm bilgiye ulaşabilecek, kafasındaki soru işaretlerini ilgililere danışabilecek. Superfin, "Nükleer santral yapan firmaların en büyük eksiklikleri, halka kendilerini iyi bir şekilde anlatamamak. Türkiye'de bu kısır döngüyü kıracağız.'' dedi.



Haber: Zaman.com.tr / Ekonomi




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.