elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Afşin-Elbistan'a kimler talip?

Afşin-Elbistan C ve D termik santralları için şartname alanların sayısı mart ayından bugüne 14'ten 23'e çıktı. Şartname alanlar arasında Çalık ve Ciner de bulunuyor. İşte diğer firmalar;



A- A+
13.05.2008 tarihli yazı 4963 kez okunmuştur.

Nükleer santraldan sonra 5 milyar dolarlık yatırım büyüklüğü ile bu yılın ikinci büyük enerji projesi olan Afşin -Elbistan C ve D termik santralları için şartname alanların sayısı mart ayından bugüne 14ten 23e çıktı.





Başvuran şirketler arasında Japon , Hintli , Alman, İngiliz ve İtalyan yatırımcıların yanı sıra Çalık , Sabancı , Ciner , Limak ve Akkök Grubu gibi büyük şirketler de yer aldı. İhaleyi 26 Haziranda yapacak olan kamunun elektrik üretim şirketi EÜAŞ ın, yakında bir zeyilname yayımlayarak şartnamede özel sektörün istekleri doğrultusunda bazı değişikliklere gideceği de belirtildi.





İlk ihaleye teklif gelmemesi nedeniyle ocak ayında yeni ihale sürecini başlatan EÜAŞ , 9 Nisan tarihine kadar özel sektörün görüş ve önerilerini alarak bilgilendirme toplantısı düzenledi. Bu toplantıda soruları cevaplandıran EÜAŞ a Akenerji , Demir Export , Enerjisa , Alman RWE , ABD li AES -IC İçdaş Otaklığı, Rus JSC , Çalık , Unit Investment ve İngiliz International Power olmak üzere 9 şirketten soru geldi. Bunun üzerine özel sektörün şartname ile ilgili bazı talepleri de olunca, EÜAŞ gerekli değişiklikleri hazırlayarak bu hafta içinde bir zeyilname yayımlamaya karar verdi. Bu zeyilname ile Devlet Su İşleri (DSİ ) Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol, iletim hattının bitirilememesi durumunda yapılacaklar gibi konulara açıklama getirilecek.





Barajları firma yapacak





Santralları inşa edip işletecek şirketle yapılacak protokollerde kamunun elektrik ticaret şirketi TETAŞ ile ürettiği elektriğin satışına yönelik yapacağı anlaşmanın bütün detayları da yer alacak. Yapılacak değişiklikle termik santrallar için gerekli olan suyu sağlayacak barajların da özel sektör tarafından yapılması öngörülüyor. İhaleye konu santrallar için 2 ayrı baraj yapılacak. Adatepe barajının yüzde 60ının kamu tarafından yapıldığı ancak özel sektör tarafından tamamlanacağı belirtildi. D santralinin yakınında olacak olan diğer baraj ise sıfırdan özel sektör tarafından yapılacak. Kamulaştırma ise EÜAŞ ın sorumluluğunda olacak. Yapılan hesaplamaya göre santralların inşaatı için kamulaştırmaya 100 milyon YTL , yeni kurulacak baraj için de 5 milyon YTL harcanacak. Önceki ihale sürecinde Jeotermal Yasası na eklenen bir geçici madde ile 1000 MW kurulu gücün üstündeki kömür santrallarından, 2014 yılı sonuna kadar devreye girenlerin üreteceği elektriğe 15 yıllık alım garantisi öngörüldü. Her biri en az 1200 MW kurulu gücünde olacak C ve D santralları için böylece alım garantisinin önü önceden açılmış oldu.





Önceki ihale sürecinde neler yaşandı





EÜAŞ , Türkiye nin kömür havzası Afşin -Elbistan bölgesinde kurulacak olan yeni iki santral için yapılması gereken ihalenin tarihini 3 kez erteledikten sonra, ihaleyi 31 Temmuz 2007 tarihinde gerçekleştirdi. İhale öncesinde özel sektör endişelerini EÜAŞ a iletti ancak yeterli cevap alamadı. Taahhüt edilenden fazla üretilen elektriğin serbest piyasada satılıp satılamayacağı, elektrik satış anlaşmasının koşul ve şartları, yatırım süresinde 1200 MW kapasiteye ulaşılamaması durumunda satışı taahhüt edilen elektrik ile ilgili yaptırımın ne olacağı sorularına EÜAŞ ; "5686 Sayılı Kanunun Geçici 5. Maddesinde belirtilen hükümler uyarınca, ihalenin tamamlanıp Rödovans Sözleşmesinin imzalanmasından sonra kanunun görev verdiği ilgili kuruluşlar gerekli işlemleri yapacaklardır" açıklamasıyla yanıt vermiş, yani sorunları ihale sonrasına bırakmıştı. Ancak Alman, Rus , Japon , İngiliz enerji devleri başta olmak üzere birçok yabancı yatırımcı ile Türkiye nin büyük enerji şirketlerinin şartname aldığı ilk ihaleye hiçbir yatırımcıdan teklif gelmedi. EÜAŞ , önceki ihale sürecinde teklif gelmemesine neden olan bütün endişeleri gidererek yeni ihaleyi yapacak.





İhale için şartname alanlar








1. Akenerji








2. NTF İnşaat








3. Demir Export AŞ








4. Kolin İnşaat








5. Fernas İnşaat








6. ABN -AMBRO Bank (Hollanda )








7. Limak İnşaat








8. Enerjisa (Sabancı Grubu )








9. RWE Power (Almanya )








10. AEI (ABD )








11. AES -IC İçdaş (ABD -Türk ortaklığı)








12. Zorlu Enerji








13. CEZ AŞ (Çek Cumhuriyeti )








14. JSC RAOUES International (Rusya )








15. Çalık Enerji








16. Unit Investment








17. Mitsui &Co . Ltd. (Japonya )








18. International Power (İngiltere )








19. GMR (Hindistan )








20. Akfen İnşaat








21. Edison (İtalya )








22. Park Teknik (Ciner Grubu )





23. Mitsubishi Corporation (Japonya )



Kaynak: Referans


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.