elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Acvatix Kombine Balans Vanaları

Değişken hacimsel akışlı dinamik bir ağı düzgün bir şekilde dengeleyebilmek için dengeleme vanasının dinamik olarak ayarlanması gerekmektedir. Bu amaç için kombine balans vanaları kullanılabilir. Bu yazımızda "Acvatix Kombine Balans Vanaları"nı sizlerle paylaşacağız.



A- A+
09.02.2016 tarihli yazı 9373 kez okunmuştur.
Kombine balans vanaları genel olarak iki komponentten oluşmaktadır. Bunlardan ilki standart kontrol vanası diğeri ise seri olarak bağlanan ve kontrol vanası üzerindeki basınç değişikliklerine göre çalışan değişken basınç kontrolörüdür. 
 

Kontrol vanası, hidrolik sistemdeki isteme göre aktifleşmekte ve örneğin bir aktüatör yardımıyla stroğunu değiştirmektedir. Değişken basınç kontrolörü de aynı anda bu kontrol vanası üzerindeki basınç değişimini sabitlemektedir. Bu kombinasyonun doğası gereği kontrol vanası, belirli bir sayıda minimum basınç değişikliği sağlanması halinde basınçtan bağımsız kalmaya devam edecektir.

Hidrolik sistemler veya olası örnek kurulumları dikkate almadan kombine balans vanaları, geleneksel kontrol vanaları ile kıyaslanacak olursa, basınçtan bağımsız bir kontrol vanasındaki direnç ve basınç kaybı, geleneksel vanalara kıyasla daha yüksek olduğu görülecektir. Kombi vanalar, hatasız işletim için yaklaşık 15-20 kPa düzeyinde minimum basınç değişikliğine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu rakam, geleneksel radyatör vanalarında sadece 9 kPa’dır. Kombine balans vanaları, planlama sürecini basitleştirmekte, inşa aşamasında küçük çaplı sapmaları telafi etmekte, hidrolik sistemleri sürekli olarak dengelemekte ve hidrolik sistemlerin şeffaf hale getirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.


Acvatix Kombine Balans Vanaları

Acvatix kombine balans vanaları, değişken hacimli, enerji tasarruflu HVAC uygulamaları için, en son teknolojiye sahip yenilikçi ürünlerdir. 0.025 ila 200 m3/s hacim akışları aralığında temin edilmektedirler ve bundan dolayı bütün oda ve bölge uygulamaları ile ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemleri için uygundurlar. Mevcut sistemlere kolay bir şekilde entegre edilebilir, yenilemeler ve sistem genişletmeleri için özellikle idealdirler.



Kombine vanalar, aşağıda gösterilen üniteleri, tek vana gövdesinde bir araya getirmektedir:
 
► Kontrol vanası
► Hidrolik şebekesindeki basınç dalgalanmalarına karşı koruma sağlayan diferansiyel basınç kontrolörü
► İstenen maksimum hacimsel akışı ayarlamak için ön ayarlı ölçek
► Diferansiyel basınç ölçümü için basınç ölçüm noktaları
 



Acvatix™ basınçtan bağımsız kombine balans vanaları (PICV) ve motorları, binaların enerji verimliliğine büyük katkı sağlarlar. Karşılıklı hidrolik etkileşimde olduğu gibi verimliliği arttırarak fazla tüketimi önlerler. Ayrıca, hassas sıcaklık kontrolü sayesinde bina sakinlerinin konforu da arttırılmış olur.



 
Maksimum hacim akış ön ayarlaması

► Kademesiz ön ayar imkanı, ayarın istenilen maksimum hacim akışına ayarlanmasını basitleştirir
► Tutarlı hacim akış aralığı sayesinde esnek planlama
► Ön ayarlar, ısı eşanjörüne aşırı besleme yapılmasını önler
► Her ön ayar değerinde tam strok aralığı, yüksek kontrol hassasiyetine katkı sağlar
► Kullanım şablonları değiştiğinde maksimum hacim akışı istenildiği zaman kolayca ayarlanabilir
► Kolay işletim – montaj ve ön ayarlama için hiçbir özel araca gerek yoktur, okuması kolay ölçek değerleri


Entegre diferansiyel basınç kontrolörü
 

► Sistemdeki basınç dalgalanmalarına karşı sabit bir hacim akışı için otomatik koruma ve bu sebeple oda sıcaklığının kesin kontrolü, daha yüksek bir konfor seviyesi ve daha düşük enerji tüketimi
► Geniş diferansiyel basınç aralığına bağlı olarak esnek planlama
► Farklı işletim koşullarında bulunan tüketiciler arasında ortak hidrolik etkileşim, dolayısıyla da aşırı veya az besleme olmaması
► Oldukça basitleştirilmiş hidrolik dengeleme sayesinde hızlı işletmeye alma



Basınç ölçüm noktaları
 
► Basınç ölçüm noktalarının yardımıyla işletmeye alma sırasında minimum ya da optimum diferansiyel basıncın düzgün test edilmesi ve ayarlanması
► Servis noktaları olarak kolay erişilebilir basınç ölçüm noktaları sayesinde çalışan tesisatta basitleştirilmiş testler
► Aksesuar olarak basınç ölçer, ölçüm uçlu ölçüm hatları ve diğer ölçüm bağlantıları mevcuttur


Kombine vana için vana motoru
 
► Herhangi bir kontrol gereksinimi için ideal vana motoru
► Geniş vana motoru seçenekleri sayesinde kolay planlama
► Verimli tesisat kontrolü ve hızlı sorun giderme için ilave fonksiyonlar
► Kendi HVAC laboratuvarımızda test ettiğimiz vana motorları kombinasyonları sayesine yüksek kalite ve uzun ömür


 
İşletmeye almada oldukça basitleştirilmiş hidrolik dengeleme ve hacim akışı ön ayar özelliği sayesinde, Acvatix kombine balans vanaları hızlıdır. Entegre diferansiyel basınç kontrolörü, basıncı iç kontrol vanasını sabit tutar ve böylece hacim akışını hidrolik sistemdeki basınç dalgalanmalarından bağımsız olarak ayarlar. Kontrolleri diferansiyel basınçtan bağımsız olduğundan, kombine vanalar, güvenli sıcaklık kontrolü sunar. Böylece tüm işletim koşullarında daha yüksek bir konfor seviyesine ulaşılır. Kombine vanalar sayesinde, dönüş sıcaklıkları tüm işletim koşulları altında doğru seviyede tutulabilir ve böylece ısıtma ve soğutma enerjisinin üretiminde yüksek verimlilik sağlanabilir. Bu da ısıtma ve soğutma maliyetlerini ciddi anlamda düşürür.
 
► İlginizi Çekebilir:  Desigo DXR2 | Siemens Bina Teknolojileri

 

Acvatix Uygulama Alanları
 
Acvatix kombine balans vanaları kullanım alanları:
 
► Yerden ısıtma
► Radyatörler
► Soğutulmuş tavanlar
► VAV (değişken hava hacim sistemleri)
► Fan coil üniteleri
► Bölge kontrolü
► Isıtma grupları
► Klima santralleri
► Kazan tesisatları
► Soğutma tesisatları
 

Planlama, montaj ve işletmeye alma bakımından oldukça kolay olmasıyla Acvatix kombine balans vanası, tutarlı hacimsel akış aralığı ve geniş diferansiyel basınç aralıkları, oldukça esnek bir planlamayı mümkün kılar. Kontrol vanası ve basınç kontrolörünün bir kombine vanasında bir arada bulunması, montajı ve hidrolik dengelemeyi kolaylaştırır ve bu da işletmeye alma işleminin hızlı ve kolay olmasını sağlar.


Kaynak:
 

Siemens Sanayi ve Ticaret  A.Ş.
Bina Teknolojileri Bölümü
Sevil Kubilay
Tel: +90 (216) 4593940
e-mail: Sevil.kubilay@siemens.com


Mustafa Şirin Mustafa Şirin Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar