elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

AC Sürücülerle İlgili Sıkça Sorulan 10 Soru ve Cevapları

Endüstriyel tesisleri çalıştıran, yöneten ve dizayn eden sorumlu kişilerin, proses zamanını maksimum yapmaya çalışırken, elektrik tüketim miktarını da en aza indirmek anahtar sorumluluklarındandır. Fazla miktarda elektrik enerjisi tüketen uygulamalar için motor hız kontrol sürücüsü kullanmak, daha az elektrik enerjisi tüketerek güvenilir ve istikrarlı bir süreç elde etmenin ideal yoludur. Eğer bir AC sürücü satın almayı düşünüyorsanız, sıkça sorulan sorulara Danfoss uzmanları tarafından verilen cevaplar size yardımcı olacaktır. Detaylar içeriğimizin devamında...



A- A+
08.08.2016 tarihli yazı 33113 kez okunmuştur.

Soru 1) Neden AC Sürücü Kullanmalıyım?


Cevap: Cihazlar, en kötü koşullar altında maksimum yük ile başa çıkabilecek şekilde boyutlandırılır. Motor, fan, pompa gibi uygulamalarda bu çeşit bir seçim uygulanır. Maksimum yüke ise yıl içerisinde az ihtiyaç duyulur. Eğer cihazlar sürekli tam güçte çalışırsa enerji verimsiz kullanılmış olur. Cihazı çalıştıran motorun hızı AC sürücü ile kolay bir şekilde kontrol edilebilir. Tam güç çıkışı gerekmediği durumlarda motoru yavaşlatmak güç tüketimini önemli bir biçimde azaltır. Örneğin pompa veya fan uygulamalarında hızın %20 azaltılması elektrik tüketimini neredeyse yarıya indirir.

Soru 2) Bir Sürücü Nasıl Monte Edilmeli ve Ne Kadarlık Bir Boşluk Gerekir?


Cevap: Günümüzde AC sürücüler kompakt olarak dizayn edilerek; elektrik kontrol odalarına veya merkezi bir birim olarak motora ve sürücü ekipmanına yakın bir yere monte edilebilirler. Aynı zamanda AC motorlar tarafından çalıştırılan cihazların birçoğunun üzerine de yerleştirilebilirler. Sürücü seçilirken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri sürücünün monte edileceği yerdir. Bu durumun gerekli IP koruma derecesine etkisi vardır. Örneğin sürücü dış mekana veya zorlu bir ortam şartlarında bir yere yerleştirilmişse IP66/UL tipi veya daha yüksek IP koruma derecesi gerekir. Eğer kapalı bir ortama yerleştirilecekse IP20/UL tipi yeterli olacaktır. Sürücülerin her şekilde monte edilebilmesi için uygun koruma sınıfları mevcuttur.



 

Soru 3) Sürücüyü Nasıl Çalıştırabilirim?


Cevap: Modern bir sürücüyü çalıştırmak, lamba yakmak kadar kolay bir iştir. Yapmanız gereken tek şey sürücünün hangi hızda ve nasıl çalışacağını belirtmektir. Sonrasında sürücü geriye kalan tüm ayarlamaları kendisi yapacaktır. Genellikle sürücü operatör paneli, I/O terminali veya fieldbus (haberleşme protokolü) aracılığıyla hızlı ve basit bir şekilde başlatılır ve hız referansı verilir. Sürücüye hızlı bir şekilde görev atamak için PC araçları mevcuttur.


Soru 4) Sürücü Monte Edildikten Sonra Motorun Hızını Nasıl Kontrol Edebilirim?


Cevap: Başlıca iki yöntem hız referansı ve istenen sabit nokta. Hız referansı kullanıldığında sürücü hız referansını takip eder ve buna göre motor ve uygulamanın hızını ayarlar. Hız referansı PLC (programlanabilir mantıksal denetleyici) kullanılarak verilebilir. Ayar noktası kullanıldığında ise sürücü hem ayar noktası referansına hem de karşılık gelen gerçek değere ihtiyaç duyar. Referans ve gerçek değer akış, basınç veya sıcaklığı temsil eder. Ayar noktası sürücüye iletilir ve sürücü gerçek değerden yola çıkarak hızı kontrol eder. Bir iç PID düzenleyicisi de ayar noktasının sürdürülmesini sağlar.
 

Soru 5) AC Sürücü ile Yumuşak Yol Verici (Soft Starter) Aynı Şey midir?


Cevap: Birçok müşteri AC sürücülerin motor yol vericisi gibi davranacağı gerçeğine dayanarak bu sürücüleri satın almaktadır ve genellikle bu sağlanmaktadır. Ancak bazı uygulamalarda motor durduğunda bağlantısının kesilmesi için sürücüden önce veya sonra kontaktör bağlanması gerekmektedir. AC sürücü ile motor minimum hızda dönmeye ayarlanıp sonrasında ihtiyaca göre hızı yavaşça arttırılabilir. Böylece sürücü yumuşak yol verici görevi görür. Yumuşak yol verme, konveyör kayışı aracılığıyla şişe ve kavanoz gibi hassas nesnelerin taşındığı paketleme ve şişeleme gibi üretim hatlarında çok kullanışlıdır. Bununla birlikte sürücünün asıl yararı motor hızını sadece başlangıçta değil istenilen herhangi bir zamanda kontrol edebilmektir. Buna ek olarak sürücünün başlangıç akımı direk veya yıldız üçgen yol vericilerin şebekeden çektikleri başlangıç akımına göre çok küçüktür.

 

Soru 6) Motor için AC Sürücü Satın Alırken Dikkat Etmem Gereken Herhangi Bir Yasa Var mı?


Cevap: Avrupa’da Ekodizayn Yönetmeliği 2009/125/EC AB’nin sürdürülebilir endüstriyel politikasının temel taşıdır. Yasa enerjiye ilişkin ürünlerin çevresel performansını arttırmayı amaçlamaktadır. AB elektrik motor yasası minimum enerji verimliliği gerekliliklerini tanımlamaktadır. Ocak 2015’ten bu yana 7,5 ile 375 kW arasında güç üreten motorları kullanan makine ve sistem üreticileri en az IE3 verimlilik seviyesine ulaşmak zorundadır. IE2 motorlar ise sadece AC sürücülerle kullanılabilir. 1 Ocak 2017’den itibaren 0.75 kW veya daha fazla güç üreten motorlar için bu yasa uygulanmaya başlayacak. Yerel yönetmelikler hakkında bilgi edinmek için sürücü tedarikçinizle iletişime geçiniz.


Soru 7) Yeni AC Sürücüm İçin Hangi Bakımlar Gerekmektedir?


Cevap: Elektrikli bir aletin herhangi bir parçası gibi AC sürücülere dikkatle yaklaşılmalıdır. Temel bakım faaliyetleri sürücünün ömrünü uzatacaktır. Örneğin sürücünün kuru ve temiz olduğundan emin olun. Sürücünün soğutma ekipmanını tozdan uzak tutarak tıkanmayı ve fazla ısınmayı önlemiş olursunuz. Her ay bu kontrolleri yaparak cihazınızın ömrünü uzatabilirsiniz.


Soru 8) AC Sürücünün Ömrü Ne Kadardır?


Cevap: Eğer üretici tarafından belirtilen talimatlara uygun bir şekilde yüklenir ve çalıştırılırsa sürücüler, herhangi bir ana parça değişimi gerektirmeden 10 yıl boyunca sorunsuz bir şekilde çalışabilmektedir. Ancak iyi bir bakım ve doğru kullanım ile ömrü 15 yıla çıkabilmektedir. Mühendislik ve modern teknoloji uygulamaları daha uzun ömürlü cihazlar sağlamaktadır. Örneğin bazı sürücülerin DC baralarında kullanılan film kapasitörler cihazın ömrünü uzatmaktadır.


Soru 9) Sürücü Hatalardan Nasıl Korunur?


Cevap: Sürücüler kısa devrelere ve topraklama hatalarına karşı kendilerini koruyabilmektedir. Aynı zamanda proses ile ilgili özel fonksiyonlarda sürücülere tanımlanabilir. Örneğin, pompa ile ilgili koruyucu fonksiyonlar. Bu korumalar bir alarmı tetikleyebilir veya doğrudan bakımdan sorumlu kişilere sorunun çözülmesi için mesaj yollayabilir.

 


Soru 10) Sürücü İle Motor Arasındaki Kablonun Uzunluğu Ne olmalıdır?


Cevap: Bu sorunun cevabı sürücünün tasarımına bağlıdır ve üreticinin sağladığı teknik belgelerde bulunabilir. Genellikle sürücünün tasarımı ve içindeki parçalara göre bir maksimum uzunluk, buna ek olarak da EMC standartlarına göre belirlenen bir maksimum uzunluk tanımlanır. Sürücüler her türlü şebekeye monte edilebilmektedir. Montaj noktalarına bağlı olarak farklı EMC gereksinimleri vardır. Uygun kablo tipi ve maksimum uzunluklar sürücülerin kullanım belgelerinde tanımlanmıştır. Ayrıca motorun hangi hızlarda kullanıma uygun olduğu kontrol edilmelidir.


AC sürücüler genel olarak pek bilinmemesine rağmen dünyamızı ve yaşam şeklimizi daha sürdürülebilir hale getirerek modern hayatta büyük ve önemli bir rol oynamaktadır. Buraya tıklayarak VACON® ve VLT® sürücüleri hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. 


Kaynak:




 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar