elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2020’nin En Önemli 23 Mühendislik Gelişmesi

2020 yılı, tüm insanlık için alışılagelmişin dışında bir yıl oldu. Yılın başında Avustralya ve Kaliforniya’yı kasıp kavuran orman yangınları, çıplak gözle görülemeyen küçük bir virüsün tüm hayatımızı alt-üst etmesi ve daha fazlası. Acaba daha kötü ne olabilir diye beklediğimiz bitmek bilmeyen bir yıl. İleride tarih kitaplarının pek çok sayfasını dolduracağına emin olduğumuz 2020 yılında hep olumsuz durumlara odaklandık. Bu süreçte olumlu gelişmeler de oldu tabii ki. Mühendislerin keşiflerle doldurduğu bir yıl oldu. Şimdi 2020’nin en dikkat çeken mühendislik buluşlarına beraber bakalım.



A- A+
31.12.2020 tarihli yazı 1031 kez okunmuştur.

Dünya 2.0 Keşfedilmiş Olabilir

Ocak ayında, NASA tarafından keşfedilen Dünya büyüklüğünde bir gezegende yaşam olabileceği açıklandı. Bizden yaklaşık 100 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin yüzeyinde sıvı su oluşması için ideal koşulların bulunduğu belirtildi.


Ciddi Yanık Mağdurları İçin Yeni Deri Başarıyla ‘Yazdırıldı’

Şubat 2020’de Toronto Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ciddi yanık mağdurları için yeni deri ‘yazdırmak’ amacıyla bir teknik geliştirdikleri duyuruldu. 


Cihaz çalışmaları 2018’de başladı ve kısa süre önce ilk başarılı testler tamamlandı. Cihaz, bir bant dağıtıcıya benzer şekilde çalışmakta ama bir bant rulosu yerine canlı doku parçasını sıkıştırmakta. Bu cihaz yakın gelecekte yanık tedavisi için büyük umut vadediyor.

Airbus MAVERIC Tanıtıldı

Airbus, 2020 Şubat ayında yeni ve devrim niteliğinde bir hava yolculuğu deneyimi olan ‘Maveric’  konseptini tanıttı. Bu konsept, ana gövde ve kanat arasında en az boşluk ile bir birleşik kanat gövdesi tasarımına sahiptir.



►İlginizi Çekebilir: Aerodinamikde Mach Sayısı Nedir?

 
Bu tasarımından dolayı uçağın iç mekanı, uçağın genel boyutundan beklenen alandan çok daha fazla olup, yakıt tüketimini de %20 azaltabilecek etkileyici aerodinamik özelliklere sahip. Ancak çalışan bir prototipin üretilmesi uzun yıllar süreceğe benziyor.

Renault ‘Morphoz’ Konsepti Tanıtıldı

Mart ayında Renault, dönüşen konsept elektrikli aracı ‘Morphoz’u tanıttı. Bu dönüşüm aracın kendisini şehir içi veya uzun mesafe yolculukları için yeniden yapılandırabilmesidir.


Daha büyük bir batarya ile aracın menzili de artırılacaktır. Uzun mesafe yolculuklar için araca büyük bir batarya yerleştirilebilir ve yolcular için daha fazla kabin alanı sağlanabilir. Otomobilin ömrünün çoğunu geçireceği şehir içinde daha küçük bir batarya takılarak kullanılabilmektedir.

SpaceX Bu Yıl Uluslararası Uzay İstasyonu(ISS)’na Altı Astronot Gönderdi

SpaceX, 2020 yılında iki fırlatmada Uluslararası Uzay İstasyonu’na toplam 6 astronot göndererek uzay aracı geliştirmede tarih yazdı. İlk olarak, Mayıs ayında Demo-2 görevi ile 2 astronot gönderildi ve Ağustos ayında evlerine geri döndüler. Ardından Kasım 2020’de, SpaceX’in devrim niteliğinde Dragon kapsülünün üzerinde yumuşak bir yolculuk ile ISS’ye 4 astronot gönderildi ve Mayıs 2021’e kadar orada kalacaklar. Dragon kapsülüne benzer icatlar, insanların gelecekte Mars’a ve ötesine seyahat etmenin yolunu açabilir.



Yeni Zelanda Merkezli Bir Şirket Kablosuz Güç Vericisini Tanıttı

2020 yılı başlarında, Emrod adlı Yeni Zelanda merkezli bir girişim, kablosuz enerji iletim sistemini dünyaya duyurdu. Sistem, herhangi bir kabloya ihtiyaç duymadan uzun mesafelerde güç aktarabilir.


Emrod, sistemin gerçek hayat testine başlamak için Yeni Zelanda’nın en büyük ikinci enerji dağıtıcısı Powerco ile iş birliği yaptı. Sistem, iki nokta arasında birbirlerinin görüş alanı içerisinde olmak koşulu ile verimli bir şekilde büyük miktarlarda elektrik iletebilir.

Mühendisler Saniyede 178 Terabit İnternet Hızına Çıktılar

Bu yılın Mayıs ayında, Londra’daki University College mühendisleri 178 Terabit ile internet hızı rekorunu kırdılar. Veriler tipik bir fiber optik kabloyla gönderilenden daha geniş bir ışık spektrumu ile ileterek belirlendi. Çalışmada kullanılan bant genişliği 9 THz'lik ticari bant kalınlığının neredeyse iki katı olan 16,8 THz idi.



Dünya’nın En Büyük Kamerası Dünya’nın En Büyük Fotoğrafını Çekti

Eylül ayında, 3200 MP’lik dünyanın en yüksek çözünürlüklü fotoğrafı çekildi. Bu fotoğrafın boyutu öylesine büyük ki 378 adet 4K çözünürlüklü TV’yi bir araya getirmekle eşdeğer. Fotoğrafın çekildiği kameranın çözünürlüğü ile 24 km uzaklıktaki bir golf topu rahatlıkla görüntülenmektedir. Kamera Şili’deki Vera Rubin Gözlemevi’ne kurulacak. Burada karanlık madde çalışmalarında ve on yıl boyunca gece gökyüzünü mükemmel ayrıntılarıyla haritalandırmak üzere yapılan çalışmalarda kullanılacak.




Grafen Piller 15 Saniyede Şarj Edilebilir

Eylül ayında, ‘SupperBattery’ olarak adlandırılan grafene dayalı 15 saniyede şarj edilebilen piller keşfedildi. Bu piller, elektrikli araçlardan yenilenebilir enerji üretimine kadar birçok endüstri alanında kullanılabilecek devrim niteliğinde bir buluştur.


Robotlar Gerçek Bir Operasyon Sırasında Cerrahlara Yardımcı Oldu

Temmuz ayında, bir robot kanser hastasının ameliyatı sırasında cerrahlara yardım sağladı. Norwich Üniversite Hastanesi’nde gerçekleştirildi ve ameliyat ile iyileşme süreleri neredeyse üçte bir oranında kısaldı. Dünyada ilk kez operasyonun aynı anda üç farklı aşamasını aynı anda gerçekleştiren robotun yanında, üç ekipte 14 cerrah çalıştı ve zamandan tasarruf sağlandı.

Dev Japon Gundam Robotu Yardımsız Yürüdü

Eylül 2020’de, 1970’lerin ünlü animasyon dizisi ‘Mobile Suit Gundam’a dayanan, 18,2 m uzunluğundaki dev robot Gundam ilk kez desteksiz yürümeyi başardı.Devasa robot 2021’de Yokohama’daki Gundam Fabrikası’nda sergilenecek.



►İlginizi Çekebilir: IRB 1300: Yeni Nesil Robot

NuScale’nin Mikro-Nükleer Reaktör Tasarımları Onaylandı

Eylül ayında, NuScale’ nin küçük modüler reaktör tasarımları onaylandı.  Küçük  Nükleer Reaktör(SMR), geleneksel nükleer reaktörler gibi yerinde inşa etmek yerine bir fabrika içinde hızlı inşaat için özel olarak tasarlanmıştır.



İlk Süpersonik Jet XB-1 Tanıtıldı

Ekim ayında, Dünya’nın ilk bağımsız olarak geliştirilmiş süpersonik jeti olan XB-1, Boom Supersonic tarafından piyasaya sürüldü. Prototipin ilk uçuşlarını 2021’ de yapması planlanıyor. Üç motorla çalışan jet, sürtünmeyi en aza indiren, benzersiz performans ve manevra kabiliyeti sunan şık bir tasarıma sahiptir.


Dünya’nın İlk Hidrojen Yakıt Hücreli Otobüsü Aberdeen, İskoçya’da Denemelere Başladı

Dünya’nın ilk hidrojen hücreli otobüsü İskoçya Aberdeen’de test etmeye başlandı. Şehrin, ‘hava kirliliğiyle mücadele için net sıfır ‘ vizyonunun parçasını oluşturacak altı araçtan biridir.



 

NASA, Yakın Bir Asteroitten Örnek Almayı Başardı

Yılın başlarında,  NASA’nın OSIRIS-REx uzay aracı, Dünya’dan 321 milyon km uzaklıkta olan asteroid Bennu’dan toz ve kaya örnekleri almayı başardı. 5 gram ve 2 kg olan toz ve çakıldan oluşan numunelerin 2023’de geri gönderilmesi planlanıyor.


 

Nükleer Füzyon, Gerçeğe Bir Adım Daha Yaklaştı

Ekim ayında, MAST füzyon reaktörünün İngiltere’de ilk kez açıldı ve ilk plazmasını üretmeyi başardı.


 

Çin, Ay Taşlarını Toplamaya Başladı

Çin , ay taşlarını toplamak için Change5 adı verilen uçağı kasım ayında Wenchang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi’nden fırlatıldı. Uçak başarıyla indi ve ay taşlarını topladı. Kapsül, ay örneklerini yörüngeye aktardı ve ayrılıp Dünya’ya geri dönecek.

 

Güney Kore’nin Hyper-Tube Treni Büyük Kilometre Taşına Ulaştı

Kasım 2020’de, Güney Kore’nin Hyper-Tube treni bir test sırasında 1000km/s hızına ulaştı.


 

SpaceX Yine Uzayda Falcon9 İle Tarih Yazdı

Bu yılın kasım ayında SpaceX, Falcon9 roketlerinden birinin 7.kez başarılı bir şekilde kullanıldığını duyurdu. Görev aynı zamanda Falcon 9 projesi için 100.başarılı görev, yılın 23. SpaceX lansmanı ve bugün kadarki 16. Starlink  görevi niteliğindedir.


 

İlk CO2-Nötr Kargo Uçağı Havalandı

Kasım 2020’de Lufthansa, karbonsuz kargo uçaklarının ilk başarılı uçuşunu duyurdu. Bu uçuş, Frankfurt’tan Şanghay’a gidip tekrar gelen bir Boeing 777F tarafından gerçekleştirildi. Uçuş esnasında bitkisel ve yemeklik yağlar gibi biyokütleden üretilen sürdürülebilir, sentetik bir gazyağı olan Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı(SAF) adı verilen özel bir yakıt kullanılmıştır.


Ve 2020’deki olumsuz gelişmeleri takip etmekten kaçırmış olabileceğiniz birkaç sevindirici yeniliği paylaştık. Bu gelişmeler ışığında 2021’de mühendislik açısından katbekat ilerlemek dileğiyle.

DeLorean Geri Döndü

‘Geleceğe Dönüş’ serisinin ikonik aracı olan DeLorean, 2020 Ocak ayında , Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’ nin , otomobil üreticisinin üretime yeniden başlayabileceğine dair bir karar verdiğini açıkladı. 


Sadece birkaç yıl önce üretimdeyken yeni Delorean klasik otomobili için yasal kısıtlamalar nedeniyle işletmeye ara verilmişti.

Nükleer Atığın ‘Sonsuza Yakın’ Enerji İçin Yeniden Kullanılabileceği Haberi Açıklandı

Yine Ocak 2020’ de, Bristol Üniversitesi’ nden araştırmacıların nükleer atıkları geri dönüştürmek üzerinde çalıştığı açıklandı. Bu çalışmaya göre, nükleer enerji santrallerindeki tehlikeli yan ürünleri, ultra uzun ömürlü elmas piller yaratmak üzere dönüştürülecektir.


Piller, yapay olarak yetiştirilmiş elmasları radyoaktif bir alana yerleştirerek çalışır.Bu da daha sonra bir elektrik alan oluşturur. Yarı ömrü 5730 yıl olan karbon-14 izotopları kullanılarak sonsuza yakın bir güç elde edilebilir.

Kaynak:

►interestingengineering
►bristol.co.uk

 
Yazar: Nurhan Sağat

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.