elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2019’da Bizi Bekleyen Teknolojik Gelişmeler

Dünyamızda teknolojik gelişmelerin hızı gittikçe artmakta. Bu yazımızda 2019 yılında gerçekleştirilmesi planlanan gelişmeleri inceleyeceğiz.



A- A+
21.01.2019 tarihli yazı 5417 kez okunmuştur.

Ay’a Yolculuk

İsrail menşeili uzay şirketi SpaceIL, 2019 ‘un ilk yarısında Ay’a bir uzay aracı indirmeyi planlıyor. Şirket 2007 yılında Google’ın duyurduğu Lunar Xprize yarışmasına katılmak için kurulmuştu. 10 yıl içinde Ay’a iniş yapan ilk takımın kazanacağı yarışmayı hiçbir takım başaramamıştı. Anlaşılan İsrailli şirket projeyi yarıda bırakmamakta kararlı. SpaceX şirketinin Falcon 9 roketi ile yörüngeye çıkmayı planlayan SpaceIL, dünya etrafında 3 tam tur attıktan sonra Ay’ın kendi yörüngesine girip ardından Ay’a iniş yapmayı planlıyor. SpaceIL’ in aya göndereceği aracın asıl görevi  Ay’ın manyetik alanı hakkında bilgi almak. Araç aynı zamanda Ay’dan fotoğraf ve video da gönderecek. 

 

Rüzgar Türbinlerinde Süper İletken Kullanılacak

Ecoswing, Avrupa Birliği UFUK2020 araştırma programı çerçevesinde finansal açıdan desteklenen bir iş birliği programı. Programın amacı 2019’da dünyanın ilk süper iletken rüzgar türbinini kurmak. 1 senelik bir test sürecinden geçecek olan Ecoswing, Danimarka’nın batısında aktif olan 3.6 MW’lık bir rüzgar türbini üzerine süper iletken bir elektrik aktarma sistemi olarak kurulacak. Ecoswing, sürekli mıknatısları süper iletken bobinler sayesinde oluşturulan elektromıknatıslar ile değiştirecek. Bu sayede daha verimli ve daha az yer kaplayan bir yapı kurulabilecek.
 

 ►İlginizi Çekebilir: Metrobüs Rüzgarı ile Elektrik Üretilecek

Metal Baskı Daha Ucuz Olacak

Geleneksel 3 boyutlu yazıcılar ile metal baskı yapmak çok pahalı ve çok yavaş. Öyle ki bu yazıcılar ile metal baskıyı Boeing ve General Electric gibi dünya devleri bile sadece çok karmaşık makine parçaları için kullanıyor. 3 senelik bir startup şirketi olan Desktop Metal, geliştirdiği 3 boyutlu yazıcıyı 2019 yılında piyasaya 750.000 $ fiyat ile sürüyor. Bu yazıcı metal objeler ile günümüz üç boyutlu yazıcılarından 100 kat daha hızlı baskı yapabiliyor. Şimdilik düşük bütçeler için model geliştirmemiş olsa da orta büyüklükteki firmalarda çok fazla talep görecek bir ürün olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
 

Uçan Araba Satışları Başlayacak

Yıllardır beklediğimiz uçan arabalar sonunda satışa sunulacak. Uçan araba üreticisi Terrafugia 2019 yılında “Transition” modelini piyasaya sürüyor. Terrafugia Transition 280.00$’lık bir ücret ile satışa sunulacak. 2 koltuklu arabanın kanatları kapanıp açılabiliyor. Sanılanın aksine bu aracın motoru uçak yakıtı ile değil araba yakıtı ile çalışıyor. Havada 640 km’lik mesafe kat edebilen aracın havadaki hızı saatte 160 kilometreye kadar çıkabiliyor.  Karadaki hızı için ise firma yetkilileri hız sınırlarına uyulmasını tavsiye ediyor.
 
 
►İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcı ile Güneş Enerjili Araba

 

Elektrikli Yolcu Uçakları Geliyor

Startup şirketleri 2019 yılında elektrik veya hibrid motorlu bir yolcu uçağı yapmaya çalışıyorlar. Evation şirketi 2019 yılında Alice Commuter uçağını test etmeyi ve 2022 yılında yolcu taşımaya hazır hale getirmeyi hedefliyor. Alice Commuter, 9 yolcu ile 1000 kilometre mesafe kat edebiliyor. Zunum Aero şirketi de hibrid yoluna gitmeyi planlıyor. 2022 yılında hibrid uçakların hazır olması için şirket 2019 yılında testlere başlamayı planlıyor.
 

Yeni Nesil Hızlı Trenler Kullanılacak

Doğu Japonya Demiryolları 2019 yılında yeni nesil hızlı trenlerden Alfa-X’ i test etmeyi planlıyor. Trenin testlerdeki hızını saatte 400 kilometreye çıkartmayı planlayan doğu Japonya demiryolları, trenin seferlere başlama hızını ise saatte 360 kilometreye sınırlamayı planlıyor. Bu sınırlamaya rağmen Alfa-X, bugünkü hızlı trenlerden saatte 40 kilometre daha hızlı yol alabiliyor.




Kaynak:

spectrum.ieee.org

 
bora akar bora akar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.