elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2016'nın İlk Yarısında Gerçekleşen 10 Teknolojik Gelişme

Her yıl, yakın geleceğimize ışık tutacak birçok teknolojik yenilik ile karşılaşıyoruz. 2016 yılının ilk yarısında yakın gelecekte hayatımızı değiştirebilecek 10 konu başlığını sizler için derledik. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
06.07.2016 tarihli yazı 8077 kez okunmuştur.

1) Bağışıklık Mühendisliği

Bilim insanları TALENs adı verilen ve yaşayan hücrelerin DNA'sını değiştirebilen bir gen düzenleme metodu geliştirdi. Genetiği değiştirilmiş bağışıklık hücreleri kanser hastalarının hayatını kurtarıyor. Bu sadece bir başlangıç ​​olabilir.
 


►İlginizi Çekebilir: XNA | Sentetik DNA Nedir?
 

2) Bitkiler için Gen Düzenleme

CRISPR adı verilen yeni metot; tarımdan çok daha yüksek verim alma, kuraklığa ve hastalıklara karşı koyma anlamında önemli imkanlar sunuyor. Çin’de bir laboratuvarda kullanılan CRISPR metodu ile pirinç üretimde müthiş verim elde edilirken, İngiltere’de de aynı method başarılı bir şekilde uygulanmıştır.


 

3) Konuşulabilen Arayüzler

Günümüzde akıllı telefonlar çok önemli bir yere sahip. Bu durum 691 milyon akıllı telefon kullanıcısının olduğu Çin’de daha da önemli bir yere sahip olmasını sağlamaktadır. Ülkenin en güçlü internet şirketlerinden biri olan Baidu, akıllı telefon kullanımını çok daha kolaylaştıran Deep Speech 2 teknolojisini hayata geçirdi. Bugüne kadar gördüğümüz konuşma algılayabilen arayüzlere göre çok daha karmaşık sesleri ve cümleleri tanımlayabilen bu teknoloji, Çince gibi karmaşık bir dilde dahi çok başarılı olmuş durumda.
 

4) Tekrar Kullanılabilir Roketler

Bugüne kadar uzay araştırmaları için üretilen roketler, tek kullanımlıktı. Ancak Tesla firması, yıllardır denediği ve birçok kez başarısız olduğu, iniş yapabilen ve tekrar kullanılabilen roket denemelerinde nihayet başarıya ulaştı.



 

5) Birbirine Öğretebilen Robotlar

Robotlar her geçen gün hayatımıza girmeye devam ediyor. Ancak robotların ileri düzey işler yapabilmesi için belirli bir “öğrenme” sürecinden geçmeleri gerekiyor. Genellikle çok itinalı bir programlama süreci olan bu durum, birbirine öğretebilen robotlar ile birlikte çözülebilir. Yani bir robotun tüm bildiklerini bulut aracılığıyla başka bir robota aktarması, robotlaşma sürecini oldukça hızlandıracaktır.





 

6) DNA Uygulama Mağazası

Genomlar; bizim sağlık, akraba ve diğer özelliklerimizle ilgili tüm bilgileri içerisinde barındırır. Bir DNA uygulama mağazası mümkün olduğunda, hastalık risklerimizi ve yatkınlıklarımızla ilgili tüm kilit bilgilere ucuz ve kolay bir yoldan ulaşabiliriz. Bu konu üzerine çalışan ve 100 milyon dolar yatırım alan Helix firması, DNA verilerini bu şekilde kullanarak insanlara faydalı olabileceğine inanıyor.


 

7) SolarCity Tesisleri

Buffalo’daki 750 milyon dolarlık bir güneş enerjisi sistemi, sahip olduğu yüksek verimli güneş panelleri sayesinde her yol gigawatt değerinde enerji sunabilir. Kuzey Amerika'nın ve hatta dünyanın en büyük solar üretim alanlarından biri olan SolarCity tesislerinde, günde 10.000 solar panel üretilebiliyor. Dünyanın en verimli çatı güneş panellerini üreten bu tesis, enerjinin ve verimliliğin her geçen gün daha da önemli olduğu bugünlerde; yakın geleceğimizi aydınlatacak alanlardan biri.


 

8) Kurumiçi İletişim ve Mesajlaşma (Slack)

İş dünyasında şirket içi mesajlaşmaların yapılabilmesi için uzun zamandır kullanılan Slack, bu yıl listeye giren ilginç teknolojilerden biri. Temelde bir mesajlaşma uygulamasından farklı değilmiş gibi görünen Slack, yıllardır iş dünyasında kullanılan e-mail gibi iletişim araçlarından çok daha efektif bir çözüm sunuyor.

9) Tesla Otomatik Pilot

Elektrikli araç üreticiniz, aracınıza sessizce göndereceği bir yazılım güncellemesiyle arabanızı kendi kendine sürebilen otonom bir sisteme çevirebilir. Sürücüsüz araçlarla birlikte yakın gelecekte insan hatalarından oluşan tüm kazaları en aza indirecek.



 

10) Havadan Güç

İnternet bağlantısına sahip en küçük cihaz bile batarya veya bir güç bağlantısına ihtiyaç duyuyor. Ancak gelişen teknolojiyle beraber bu değişebilir. Kablosuz olarak güç transfer etmek yeni bir şey değil. Ancak bugüne kadar bahsettiğimiz güç transferi çok düşük boyutlarda olduğu için ihtiyacımızı karşılamaya yetmiyordu. Bu durumun birkaç yıl içerisinde değişmesi beklenirken, artık internete bağlanan cihazlarımızı Wi-Fi sinyali gibi havadan şarj edebileceğiz.
 


Kaynak:

technologyreview
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.