elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2014 Yılında Hayatımıza Giren 5 Yeni Teknoloji!

Teknolojinin çılgın gelişimini yakalamak oldukça zor olsa gerek. 2015 e girmeden önce geçirdiğimiz senede ne gibi teknolojik gelişmeler olmuş hayatımızı nasıl kolaylaştırmış gibi konuları sizler için derledik. Gelin beraber 2014 gelişmelerini gözden geçirelim...



A- A+
30.12.2014 tarihli yazı 12804 kez okunmuştur.
Bilimin gelişmesi ve başarılı mühendislerin yetişmesi sayesinde teknolojiyi takip etmek çok zorlaşıyor. Yeni gelişmeler sonucunda bu teknolojik aletler hayatımızı ister istemez etkiliyor ve çoğunlukla geliştirmektedir. Şimdi sizler için 2014 senesinde hayatımıza giren 5 yeni teknolojiyi anlatacağız. İlk olarak 3 boyutlu yazıcılara değinmek istiyorum. Bu gelişme tam anlamıyla insanlık için devrim niteliği taşımaktadır.
 



►İlginizi Çekebilir: CES 2014 Fuarı' nda Neler Oldu?

 

3- D Baskı

Kökeni 1980' li yıllara dayanan üç boyutlu baskı teknolojisi 2000 li yıllara geldiğimizde ivmeli bir çıkış sergilemiş oldu. 3-D baskı üç boyutlu katı maddelerin yapımı için kullanılır. 3-D baskılı nesnenin oluşturulması katkı süreçleri kullanılarak elde edilir uygulanan malzeme birbirini takip eden tabakalar şeklinde çekilerek oluşur. Bu tabakaların her biri, nihai nesnenin bir ince dilimlenmiş yatay enine kesit olarak görülebilir. Tabi ki bu işin tasarım kısmı ise önemli süreçlerden biridir. Oluşturmak istediğimiz sanal bir tasarımı(Bilgisayar Destekli Tasarım) yapılır. Bu tasarımı yaparken öneli olan şey ise modeli binlerce şekilde kesit haline getirebilmektir.Bu sektörün geleceği oldukça parlak olmasının en önemli sebebleri büyük şirketlerin yatırımları gösteriiyor bu yatırımlar gelcek senelerde 3-D baskı sektörünü10.8 Milyar Dolar gibi ciddi rakamlara ulaşması beklenmektedir.
 

Genelde 3-D yazıcı söz konusu ise insanlar her zaman silah üretildiğini düşünür. 3-D yazıcılar kendilerine anlam katacak bir fikir için bekleyiş içinde olsa dahi Kamera lens çerçevesi, Microsoft marka Klavyeler için yedek ayak, Sony marka aksiyon kameralar için kask aparatı gibi şeyler üretemi yapılmıştır. Ayrıca NASA uzayda 3-D basım teknolojisiyle besin üretmek için çalışma yaparak 3-D yazıcının ne kadar önemli bir teknoloji olabileceği böyle çalışmalarla belli oluyor.
 


Giyilebilir Teknoloji

2013 giyilebilir teknolojinin önderi olarak gösterilen Google’ ın gözlüğü, Sony ve Samsung’ un akıllı saatler çıkarması 2014 yılında daha çok gelişmeye sebep olacağının habercisiydi. Google’ ın akıllı gözlüğü olan giyilebilir bilgisayar olarak gösterilen Glass, 2 yıldır büyük rağbet gören ürünlerden biri oldu. Fiyatı yüzünden eleştiriler yapılsa da yaklaşık 1500 Dolar gibi bir fiyatla kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Bir diğer büyük ürün Cicret tüm giyilebilir teknolojik aletlerine göre daha kapsamlı telefon hizmeti sunabiliyor. Kendi işlemcisine, depolama alanına sahip olan Cicret Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılar da destekleniyor.
 
 

Akıllı Evler

Her zaman bilim kurgu filmlerinde görmekle beraber artık Bluetooth 4.1'in giyilebilir teknoloji ürünlerine uyarlanması sayesinde evimizde bulunan tüm cihazların kontrolü tek bir kumanda tarafından yönetilebilir hale geldi. Böylece evimizde hangi sistemlerin hani zaman aralığında çalışacağını karar verebilmekteyiz. Bu sektörün öncesi tabi ki de Apple. iBeacons sistemi ile Bluetooth tarzı bir bağlantı kurup evimizi cep telefonlarımızdan yönetmemize imkan sunmaktadır. Çocuk odasındaki klimadan tutun mutfağınızda ki fırına kadar kontrol edebiliyoruz.
 



►İlginizi Çekebilir: Scneider Electric' ten Akıllı Ev Sistemi

 

İnsansız Hava Araçları

İnsansız Hava araçları 2014 senesinde büyük bir seviye atlayarak sadece askeri alanlarda kullanılabilir ön yargısını kırarak çok uygun fiyatlarla biz kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. 100 Tl ye bile bulabileceğiniz araçlar farklı özelliklere sahip ise bu fiyat binlere çıkmaktadır. Drone adı verilen bu ürünler iş dünyasında eğlencede gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. ABD kökenli olan Amazon alışveriş sitesi bu ürünlerin 2015 senesinde patlama yapacağını hatta nasıl yetişebilecekleri hakkında yeni stratejiler geliştirdikleri bilgilerimizin arasında.
 



►İlginizi Çekebilir: İnsansız Hava Araçların Yükselişi

 

Hareketli Sensörlü Kameralar

3 Boyutlu ve çift lens sistemi üzerinde çalışan Intel ve Creative Labs’ın kullanan kişinin el, kol yüz ve mimik hareketlerini tanımlayabiliyor. Ultrabooklarda bu kameralar bulunurken bu teknoloji ile birlikte yüzümüzü değerli şeylere bir şifre olarak atayabiliriz ya da el hareketi veya herhangi bir işaret ile bilgisayarları uzaktan yönetmek mümkün oldu.
 


Kaynak:
►The Wall
►Al Jazeera
►ComputerWorld
 
Safa BİLGİNER Safa BİLGİNER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar