elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2013 Dünya Enerji Görünümü
[Özel Dosya]

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından her yıl hazırlanan ve gelecekteki enerji trendlerine yönelik önemli ipuçları veren 'Dünya Enerji Görünümü' (World Energy Outlook) raporunun 2013 yılı baskısı yayımlandı. Rapora göre, ham petrol fiyatları 2035 yılına kadar varil başı 128 dolara kadar çıkacak. Aynı dönemde tüketim %16'lık artış gösterecek. Raporun detayları yazımızda.



A- A+
19.12.2013 tarihli yazı 23676 kez okunmuştur.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 2013 Dünya Enerji Görünümü Raporu’nu (World Energy Outlook) yayınladı. Küresel petrol tüketiminin %16 artacağı öngörülen raporda 2011’den bu yana ortalama 110 $/varil seviyesinde seyreden Brent Petrol fiyatlarının 2035 yılına kadar varil başına 128 dolara kadar çıkabileceği belirtiliyor. Küresel petrol talebinin 2035’de 14 milyon varil artışla günlük 101 milyon varile ulaşacağı açıklanan raporda yeni teknolojilerle üretilen petrolün konvansiyonel üretimin gerilemesine neden olacağına dikkat çekiliyor.
 

Şekil 1: 2035 yılına kadar dünyanın birincil enerji kaynak talebi

 
Bir yandan ABD kaya gazı ve petrolü sayesinde kendi kendine yeterli hale gelirken, enerji ticaretinin de Atlantik Havzası’ndan Asya Pasifik bölgesine kayacağına vurgu yapılıyor. Raporda enerjide talep artışının batı ülkelerinden Çin, Hindistan gibi ortadoğunun yükselen ekonomilerine kayacağı belirtiliyor.
 


Şekil 2: 2035 yılına kadar Çin ve Hindistan'ın enerji kullanımı %53 oranında artışla dünya enerji tüketim payının yarısına sahip olacak


►İlginizi Çekebilir: Bitümlü Şist: Petrolde Yeni Arayışlar


Ortadoğu bölgesinin artan talep sonucu  2012’de dünyanın ikinci büyük doğalgaz, 2030’da ise en büyü petrol tüketicisi konumuna ulaşacağı öngörülen raporda ortadoğunun ucuz petrol sağlayan bölge olarak konumunu 2020’ye kadar da muhafaza edeceğine raporda yer verilmekte.
 


Şekil 3: Dünya doğalgaz tüketimi artış miktarları 


►İlginizi Çekebilir: Doğalgaz Kombine Çevrim Santralleri

 
2035 yılına kadar en çok petrolün tüketildiği iki sektörün ulaştırma ve petrokimya olmaya devam edeceği vurgulanan raporda rafinaj işinin 2035 yılına kadar Avrupa’dan Asya ve Ortadoğu ülkelerine kayacağı tahmin edilmekte. Enerjinin uluslararası rekabette en önemli unsur olacağı vurgulanırken, kaya gazı üretimi sayesinde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki doğalgaz fiyatlarının, Avrupa’dan 3, Japonya’dan da 5 misli daha ucuz tedarik edilebileceğine raporda yer verilmekte.
 


Şekil 4: Dünya kaya gazı rezerv haritası


►İlginizi Çekebilir: Enerjide Dengeleri Değiştirecek Bir Kaynak: Kaya Gazı

 
Londra’da Dünya Enerji Görünümü raporunun açıklandığı toplantıda konuşan Uluslararası Enerji Ajansı baş ekonomisti Fatih Birol ucuz enerji fiyatlarının ABD’nin uluslararası rekabet avantajını artıracağını belirtti. Ayrıca raporda 2016 yılında Amerika’nın en büyük petrol üreticisi konumuna yükseleceğine yer verilmekte.

Enerji ile genel ekonomi arasındaki ilişkiyi de inceleyen Uluslararası Enerji Ajansı, ağır sanayinin önümüzdeki dönemde ABD gibi doğalgaz ve elektrik fiyatlarının ucuz olduğu ülkelere kayacağını tahmin etmekte.
Kaya gazı ile ilgili raporda kaya gazı devriminin iki büyük sonucu olduğuna yer verilmekte:

1) Enerji jeopolitiğinde değişimler oldu.

2) Dünya ekonomi sisteminde ciddi değişimler meydana getirdi.
 


Şekil 5: Rapora göre ABD 2016 yılına kadar dünyanın en büyük petrol üreticisi konumuna yükselecek


►İlginizi Çekebilir: ABD'nin  Kaya Gazı Politikası

 
Son olarak rapora göre petrokimya, kağıt, demir-çelik, cam gibi enerjinin yoğun kullanıldığı sanayilerde, toplam ticarette ABD, Ortadoğu ve Çin payını artırırken, Avrupa ve Japonya’nın payı ciddi olarak düşecek. En büyük kaybeden Avrupa, ikinci kaybeden Japonya olacak. En kazançlı bölgeler Amerika ve Ortadoğu olacak.

 

Kaynak


►Bloomberg
►IEA



 
Yunus Emre Sarıbuğa Yunus Emre Sarıbuğa Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar