elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

10.000 Kat Daha Az Enerji Tüketimli Wi-Fi

Bilgisayar ve elektronik mühendisleri, geleneksel Wi-Fi teknolojisinden 10.000 kat daha az enerji tüketen bir Wi-Fi iletişim tekniği geliştirdiler. Pasif Wi-Fi adını verdikleri teknoloji, "Nesnelerin İnterneti" kavramının ev aletleri ve giyilebilir cihazlar üzerinde gerçekleştirilmesine büyük katkı sağlayacak. Detaylar içeriğimizde.



A- A+
28.03.2016 tarihli yazı 9020 kez okunmuştur.
Dizüstü bilgisayarlarımız ile yazıcılarımızı birbirine bağlayan, GSM sinyali olmasa bile cihazlarımızın tüm dünya ile bağlantısını koruyan, belki de evimizdeki tek görünmez gücümüz; Wi-Fi çok çabuk adapte olduğumuz ve hayatımıza kabul ettiğimiz teknolojilerden birisi. Diğer yandan Wi-Fi ağı cihazları, toplama baktığımızda çok miktarda enerji kullanıyor ve kendisine bağlanan tüm cihazların bataryalarını tüketiyor. 
 

 
İlginizi Çekebilir: Test Sonucu | Li-Fi:100 - Wi-Fi:1


Washington Üniversitesinden bilgisayar ve elektronik mühendislerinin geliştirdiği iletim tekniği, gelenekselden 10.000 kat daha enerji tüketimi sağlıyor ve hali hazırda kullanılan verimli enerji tüketimine sahip Bluetooth LE ve Zigbee’den bile 1000 kat daha az tüketime sahip.
 
Pasif Wi-Fi teknolojisi 11 megabit/saniye hıza kadar destek veriyor. Bu değer birçok Wi-Fi iletim hızından çok daha düşük olsa da, Bluetooth’dan 11 kat daha hızlı. Enerji tüketiminin bu derecede düşük olması en çok Nesnelerin İnterneti kavramı için önemli Kahve makinamız, buzdolabımız ile iletişim kurarken Pasif Wi-Fi’ı sadece 15-60 mikro volt enerji tüketerek yapacak. 

 
Çalışma Prensibi
 
Geleneksel Wi-Fi vericileri dijital taban bant ve analog RF kullanır. Dijital taban bant sadece 10 mikro volt civarında enerji tüketirken, analog RF kaba bir ölçüm ile yüzlerce mili volt enerji tüketir. Teknolojinin ana düşüncesi Pasif Wi-Fi ünitesi üzerinde sadece dijital taban bandı kullanarak, ana Wi-Fi modemi üzerinden aldığı paketleri işleyip alıcılara direk çözümlenmiş hallerini yollamak. Böylelikle alıcı cihazlar üzerinde uzun menzilli analog RF modülü kullanılmayarak ve de güç tasarrufu sağlanmış olacak.
 
 
 
Duvara monteli şekilde de kullanılabilir dijital anahtar olarak kullanılan sensörler yansıttıkları ve absorbe ettikleri sinyaller için çok az miktarda enerji tüketiyorlar. Washington Üniversitesi içerisinde yapılan gerçek ortam şartlarındaki testlerde, Wi-Fi sensör ve akıllı telefon 30m uzaklıktan bağlantı kurabiliyor.
 

Gelecekte akıllı evlerimizde, fabrikalarımızda, arabalarımızda bulunacak nesnelerin birbirleri ile iletişim kurmaya ve öğrenmeye başlayacak olmaları ile birlikte; daha küçük boyutlu ve az enerji tüketen akılı cihazlara ihtiyacımız olacak. Bu da enerji verimliliğini çok daha önemli hale getiriyor. 



Kaynak:

►Washington.edu
►Sciencedaily

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.